ANTI ANTI KORUPCIJA

Oddaja
Korupcijska hobotnica
10. 2. 2017 - 17.00

O inovativnem načinu reševanja prenatrpanosti romunskih zaporov smo v zadnjem času na Radiu Študent, podobno kot v drugih medijih, zapisali že veliko besed (offsajd: Velika sreča majhnih lopovov). Vladajoča Socialdemokratska stranka je želela kar z vladno uredbo spremeniti kazenski zakonik. Spremembe so zadevale med drugim koruptivna dejanja, v katerih je bila povzročena škoda manj kot 44 tisoč evrov. Če bi spremembe stopile v veljavo, bi to koristilo tudi predsedniku Socialdemokratske stranke, ki se zaradi ravno takšne obtožbe trenutno zagovarja na sodišču.

Liviu DragneaV sredo je vlada prestala glasovanje o nezaupnici. K temu ji je pomagala koalicijska partnerica Zveza liberalcev in demokratov - ALDE. Socialdemokratska stranka je decembra lansko leto na parlamentarnih volitvah zmagala s 45 odstotki glasov. Velika zmaga socialdemokratov je predvsem posledica tega, da je na volitvah nastopila z močnim socialnim programom. Ta je vključeval dvig minimalne plače in socialnih prispevkov, kar je vlada v prvem mesecu svojega mandata tudi udejanjila.

Prepričljiva zmaga na parlamentarnih volitvah pa kljub temu ni zadostovala, da bi se vlada lahko soočila s protikorupcijskimi institucijami v državi. Protestniki so dosegli, da je vlada le nekaj dni po sprejemu sporne uredbe to tudi preklicala. Prav tako so dosegli, da sta odstopila dva ministra, trgovinski Florin Jianu in pravosodni Fiorin Iordache, ki je veljal za glavnega avtorja zakona. Kot pojasni pojasni Fiorin Poenaru z organizacije Critic Atac so protestniki poleg splošnega napada na protikorupcijske aktivnosti v uredbi videli tudi pomoč prvaku socialdemokratov:

izjava

Da takšna politična poteza ne bo toplo sprejeta v javnosti, bi lahko bilo vladajočim politikom jasno. Komentira Poenaru.

izjava

Protesti se po odstopih ministrov počasi umirjajo. Ostaja pa razkol v romunski politiki. Na eni strani stojita parlament in vlada, na drugi strani pa predsednik Klaus Iohanis iz Nacionalne liberalne stranke, ki proteste podpira. Nadaljuje Poenaru.

izjava

Socialdemokratska stranka v Romuniji velja za najbolj koruptivno. Kljub temu se ji je na zadnjih parlamentarnih volitvah uspelo zavihteti na vrh, saj so edini naslovili slabo socialno situacijo v Romuniji.

izjava

Protestom dodaten zagon vsaj posredno daje tudi kapital, ki se počuti ogroženega zaradi levo usmerjene politike Socialdemokratske stranke.

izjava

DNAProtikorupcijski ukrepi v Romuniji so bili tudi pogoj za pridobitev članstva v Evropski uniji. V okviru teh ukrepov je Romunija vzpostavila Nacionalni protikorupcijski urad, ki je do neke mere zajezil korupcijo. Na njem je trenutno zaposlenih 120 tožilcev, ki preiskujejo 6000 primerov korupcije.

izjava

Močna protikorupcijska politika je tako pripeljala do stanja, ko se je politiziranje preneslo na raven institucij, ki se borijo proti korupciji. Zaključi Poenaru.

izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness