27. 7. 2012 – 17.00

Elektrarne in modno biogorivo

Audio file

Že včeraj v Offsajdu je bila naša tema palmovo olje, ki se v precejšnji meri goji na predelih deževnega gozda, s čimer prihaja do izsekavanja enormne količine dreves. Kar pa ne vpliva zgolj neposredno na naravno okolje in biodiveziteto, ampak prizadene tudi ljudi, ki živijo na območjih nastajajočih palmovih nasadov. V Offsajdu smo se osredotočili predvsem na uporabo palmovega olja v prehrani, v Kultivatorju pa bomo izhajali iz načrtovane sporne gradnje termoelektrarne na Opčinah, ki bo za obratovanje rabila predvsem palmovo olje in ob tem pretresli smotrnost uporabe le-tega.

 

Igor Gabrovec, Deželni svetnik Slovenske skupnosti v Italiji je v torek v javnost poslal sporočilo, v katerem izraža dvome glede načrtovane izgradnje termoelektrarne na biomaso na Opčinah. V centrali, ki naj bi proizvajala 37 megavatov moči, bi sežigali predvsem palmovo olje. Projekt je, po besedah Gabrovca, že na samem začetku naletel na neodobravanje domačinov.

 

O dvomih za gradnjo termoelektrarne v Opčinah smo govorili s predsednikom vzhodno kraškega rajona v občini Trst in enim od pobudnikov za zbiranje podpisov proti elektrarni, Markom Milkovičem. Svoje poglede in dvome na palmovo olje je podala Anamarija Slabe iz Inštituta za trajnostni razvoj, pogovarjali pa smo se tudi s Sebastienom Hayem iz organizacije za podeljevanje certifikatov pridelovalcem biogoriv.

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.