Malteški nered

Oddaja
6. 12. 2019 - 17.00

Več kot dve leti po umoru malteške novinarke Daphne Caruane Galizie  se še vedno štejejo politične žrtve tega zločina. Umor, ki je pred dvema letoma pretresel najmanjšo članico evropskega imperija, se iz dneva v dan vse bolj sprevrača v slab žanrski politični triler, ki grozi samemu političnemu vrhu otoške države. 

Novo poglavje zgodbe je odprla policija 21. novembra, ko je po filmsko, na njegovi luksuzni jahti, pridržala poslovneža Yorgena Fenecha, a ga kaj kmalu izpustila po plačani varščini. Neposredne povezave med obtožencem in malteško vlado so slednjo pahnile v krizo, ljudje pa na ulicah vse glasneje zahtevajo pravico za Galizio. 

Glavni akterji v zgodbi o umoru priljubljene novinarke, ki je raziskovala ‘mutna posla’ politične elite na Malti, so razni biznismeni in politiki. Caruana Galizia je bila ubita v eksploziji avtomobilske bombe 16. oktobra 2017, potem ko je malteške politike na blogu obtožila korupcije. Takrat je javnosti približala del tako imenovanih panamskih dokumentov, kopice takšnih in drugačnih dokumentov, ki so tako ali drugače razkrili številne nepravilnosti in davčne utaje, ki se jih poslužujejo lokalne in globalne elite. Malteški kupček papirjev, ki jih je v roke prejela Caruana Galizia, je dokazoval, da so panamska podjetja v lastništvu tedanjega ministra za energetiko, sedaj pa ministra za turizem Konrada Mizzija, kot tudi šefa premierjevega kabineta Keitha Schembrija, od podjetja iz Dubaja za neznane usluge prejemala več tisoč evrov na dan. Svoje ugotovitve je za OFFsajd dne 24. aprila 2017 tako komentirala Caruana Galizia.

O korupciji in drugih čudnih politikah malteške vlade
 / 24. 4. 2017

Izjava

Že preden je bila tarča napada, je Caruana Galizia bila deležna 47 tožb. Sedaj pa se s 26 tožbami bojujejo njen mož vdovec in dva sina. Nekatere od tožb so podane tudi s strani premierja Josepha Muscata. Več pove John Sweeney, avtor knjige Murder on the Malta Express: Who killed Daphne Caruana Galizia?

Izjava

Schembri je 26. novembra odstopil. Policija ga je po aretaciji in zaslišanju izpustila. Sledil naj bi mu tudi premier in vodja vladajočih laburistov Joseph Muscat, vendar šele januarja. Da se njegov mandat na čelu Malte dokončno izteka, se je zdelo že pred dvema letoma, malo pred umorom Caruane Galizie, ki je med drugim razkrila tudi, da je Muscatova žena  Michelle Muscat lastnica podjetja Ergan, ki je bilo prav tako zabeleženo v dokumentih panamske pravne pisarne Mossack Fonseca oziroma panamskih dokumentih. 

Podatke o vpletenosti premierjeve družine v utajo davkov je novinarka prejela od žvižgača iz banke Pilatus Bank, zasebne banke z vprašljivim renomejem zaradi tesne prepletenosti z azerbajdžansko politično elito. Prav ta detajl je, kot vse kaže, poskusila malteška vlada obrniti v svoj prid, ko je najela britansko podjetje Chelgate, ki se specializira v tako imenovanem ‘kriznem menedžmentu’. Chelgate naj bi po poročanju medijev nato sklenilo pogodbo s firmo Sandstone iz Luksemburga, da bi to pisalo “novice”, ki so z umorom novinarke povezovale ruskega predsednika Vladimira Putina in azerbajdžanskega predsednika Ilhama Alijeva

Potem ko je bilo potrjeno nadaljevanje preiskave o umoru raziskovalne novinarke, sta odstopu Keitha Schembrija, šefa Muscatovega kabineta, sledila še dva ministra malteške vlade. Odstopil je prej omenjeni minister Mizzi, minister za ekonomijo Chris Cardona, katerega vloga v morebitni obtožnici je še neznana, pa je po zaslišanju na policijski upravi izjavil, da sam sebe “suspendira” z dolžnosti. Prvega decembra je tudi uradno odstopil. 

Kot omenjeno, je preiskava umora dobila ponovni zagon, ko je ob domnevnem poskusu pobega na jahti bil aretiran poslovnež Yorgen Fenech. Caruana Galizia je pred smrtjo dobila podatke o sporazumu o elektrarni, v kateri je Fenech delničar. Lani se je tudi izvedelo, da je Fenech lastnik podjetja “17 Black” v Dubaju, ki bi naj bilo izvor finančnih sredstev skrivnostnih offshore podjetij, za katere se sumi, da sta jih odprla Schembri in Mizzi. Več pove Matthew Vella, urednik spletnega časopisa Malta Today.

Izjava

Sedaj Yorgen Fenech zahteva odstop glavnega policijskega inšpektorja Keitha Arnauda, saj naj bi bil on tisti, ki je posredoval informacije Schembriju. 

Izjava

Ni jasno, zakaj je premierjev šef kabineta po zaslišanju še vedno na prostosti.  

Izjava

V prestolnici Valleti pred stavbo sodišča ta teden potekajo protesti, ki od Muscata zahtevajo takojšnji odstop. 

Izjava

Pridržanje Fenecha vodi do Muscata prek njegovega šefa kabineta Schembrija. 

Izjava

John Sweeney prav tako meni, da bi premier moral odstopiti zaradi oviranja raziskave. Ter seveda zato, ker je njegov kabinet najel morilca. 

Izjava

Schembri, Fenechev dolgoletni bližnji prijatelj, je namreč lahko prisostvoval sestankovanju malteške obveščevalne službe in je tako že od začetka raziskave vedel, da je prav Yorgen Fenech eden izmed glavnih osumljencev. Premier je, kot pravi Vella, vedel, da je vodja njegovega kabineta v poslovnem odnosu s Fenechem. 

Izjava

Vella pojasnjuje, da bo Muscat odstopil šele januarja, saj ne želi dati prednosti političnemu tekmecu, članu parlamenta Christopheru Fearne. Spomnimo, laburistična stranka je bila leta 2013 izvoljena tudi na podlagi obljub o povečani transparentnosti.  

Izjava

Protesti in pozivi k odstopu Muscata so v zadrego spravili še sam vrh rimskokatoliške cerkve, saj so v papeževi pisarni bili pred današnjim srečanjem Frančiška z Jožefom primorani ponoviti pridigo o svobodi medijev. Lepo.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness