Sirska megla vojne ali … … Ali imate kaj sramu?

Oddaja
Alepo
16. 12. 2016 - 17.01

Zemljevid AlepaSirska vojska je prevzela nadzor nad skoraj celotnim vzhodnim delom Alepa, ki je bil vse od začetka sirske vojne pod nadzorom protivladnih milic. Včeraj se je začela evakuacija preostalih prebivalcev iz predelov, ki jih še imajo v nadzoru milice. Dogovor o prekinitvi ognja sta dosegli Turčija in Rusija, medtem ko so bili podobni pogovori med ZDA in Rusijo v preteklih dneh neuspešni. Zasedba vzhodnega dela Alepa predstavlja največjo zmago sirske vlade v tamkajšnji vojni in je močno ošibila protivladne sile. Te so se bile prisiljene umakniti iz mesta, ki je vse od začetka spopadov 2012 predstavljal simbolno središče upora proti vladi. Milicam je bil z začasno prekinitvijo ognja omogočen umik v provinco Idlib na zahodu, ki je še zadnji večji predel na severu države pod njihovim nadzorom.

Sirska vojna nikoli ni bila zgolj državljanska ali sektaška vojna, temveč so se v njo že od vsega začetka vpletale regionalne in globalne sile. To je veljalo tudi za bitko v Alepu. Njen potek opiše Primož Šterbenc z Univerze na Primorskem.

Izjava - Primož Šterbenc o poteku spopadov v Alepu

evakuacija iz AlepaUporniki so vzhodni del Alepa nadzorovali od leta 2012. Sirske vladne sile so premoč nad uporniki dobile po tem, ko je protivladne sile nehala podpirati Turčija.

Izjava - Primož Šterbenc o razlogih, ki so privedli do premoči sirske vlade v Alepu

Premik v poziciji Turčije je močno povezan z njihovo politiko do Kurdov. Pojasnjuje Yezid Sayigh s Carnegie Endowment for International Peace.

Izjava - Yezid Sayigh o spremembi turške politike glede podpore sirskih upornikov

V severnem delu mesta pa se je obdržala enklava pod nadzorom Kurdov. Ti so v zadnjih tednih, ko je potekala ofenziva, zasedli tudi nekaj območij v vzhodnem Alepu, ki so bila prej pod nadzorom ostalih protivladnih skupin. Situacijo Kurdov v Alepu in njihovo razmerje z ostalimi akterji opiše Robert Lowe z London School of Economics:

Izjava - Robert Lowe o kurdski enklavi v Alepu

V zadnjem letu smo lahko zaznali premik retorike v naslavljanju sirskih upornikov. Do lanskega leta, ko se je v vojno neposredno vpletla Rusija, je zahod priznaval, da so med uporniki močni islamski fundamentalisti, od takrat po so ti označevalci izginili in protivladne sile so postale zgolj uporniki.

Izjava - Primož Šterbenc o sestavi uporniških skupin

Asad, Putin, RohaniNa sirski šahovnici pa poteze vlečejo bolj ali manj geopolitično močni sosedi in velesile. Vojsko sirske vlade iz zraka dopolnjuje rusko letalstvo, na tleh pa v bojih sodelujejo iranske in iraške šiitske enote. Nadaljuje Šterbenc.

Izjava - Primož Šterbenc o podpornikih sirske vlade

Medtem ko so medijska poročila vojne vihre mnogokrat zavajajoča oziroma težko razumljiva in je težko določiti, kdo se bori na čigavi strani oziroma koliko strani je vpletenih v spopade, pa nasprotno Šterbenc meni, da je slika precej preprosta. Za drugo stran pojasni, da ….

Izjava - Primož Šterbenc o podpornikih uporniških skupin

zemljevid SirijeBitka za Alepo je končana, a odpirajo se nove fronte. Islamska država je, potem ko se je sirska vojska s podporniki fokusirala na Alepo, ponovno zavzela Palmiro. Prav tako se poraženi uporniki premikajo proti pokrajini Idlib, kjer bodo nadaljevali z bojevanjem. Šterbenc je mnenja, da konca konflikta ni na horizontu ter da bi ta lahko prišel zgolj po diplomatski poti.

Izjava - Primož Šterbenc o možnostih za zaključek konflikta

Podobno razmišlja Sayigh.

Izjava - Yezid Sayigh o možnostih za zaključek konflikta

Obama in saudov kraljDiplomatska pot reševanja konflikta pa vključuje tudi dogovor med največjimi igralci. Ključna za to, kako bosta na sirsko oblast vplivali Rusija in Iran, bo zunanja politika Združenih držav do teh dveh deležnikov. Pomembno je vprašanje iranskega jedrskega dogovora, ki ga nova ameriška administracija utegne rušiti.

Izjava - Primož Šterbenc o geopolitičnih vzvodih prek katerih se bo reševal sirski konflikt

Pogled na vojno v Siriji je močno zamegljen. Ne samo zaradi običajnega kaosa, ki ga prinaša megla vojne, ampak predvsem zaradi načinov, kako se o vojni in njenih posameznih bitkah govori. Propagandni stroji na ruski in ameriški strani bitke uokvirjajo s svojih interesnih pozicij. Ena stran govori o pokolu, druga o osvoboditvi. Ena podpira upornike v vzhodnem delu Alepa, drugi te iste upornike imenujejo teroristi. Tako smo na zasedanju Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov v sredo lahko poslušali ameriško veleposlanico v Združenih narodih, ki je takole razkazovala svoje retorične sposobnosti.

Izjava - Samantha Power na zasedanju Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov

Ko je govora o zloglasnih zaporih, imajo, milo rečeno, tudi Združene države svoje madeže. O dvoličnosti nadaljuje Šterbenc.

Izjava - Primož Šterbenc o dvoličnosti Zahoda

Retorika svetovnih sil in regionalnih akterjev, ki v državo posegajo v skladu z lastnimi interesi, marsikaj izpušča ali zakriva. Z osredotočanjem na bitko v Alepu pozornost izgubljajo drugi pomembni premiki v vojni. Hkrati s tem pa lahko močna retorika tudi nadomešča pomanjkanje volje za posredovanje, zaključi Sayigh.

Izjava - Yezid Sayigh o retoriki Zahoda

Kultiviral je Klemen.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Lepa. Kul kulti

jp, zlo najs kulti

Kej

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.