Tegobe slovenske obveščevalno varnostne agencije

Aktualno-politična novica
21. 11. 2014 - 17.00

Kadrovanje je očitno eden glavnih problemov Cerarjeve vlade. Po težavah z ministri, so se začele težave tudi z drugimi funkcinarji državne uprave. Ta teden je po komaj 22 dneh opravljanja funkcije svoj odstop podal Andrej Oček direktor Slovenske obveščevalno varnostne agencije SOVE. V svoji odstopni izjavi je kot razlog za odstop navedel “zunanje pritiske, ki so se začeli z njegovim imenovanjem”. SOVA, ustanovljena leta 1995 kot naslednica Varnostno informativne službe, na svoji spletni strani zatrjuje, da skrbi za zaščito nacionalnih interesov na varnostnem, političnem in gospodarskem področju oziroma za zagotavljanje nacionalne varnosti. Ker nas je zaskrbelo za nacionalno varnost, smo o delovanju SOVE brez direktorja povprašali Iztoka Podbregarja, nekdanjega direktorja te agencije.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

 

Že stari pregovor pravi, da ni slabih delavcev, so le slabi šefi. Direktor SOVE je kot direktor vladne agencije odgovoren direktno predsedniku vlade, zato je tudi ta odgovoren za njegovo imenovanje. Čeprav je mandat Andreja Očka do danes najkrajši mandat direktorja SOVE, pa tudi njegovi predhodniki niso bilo dosti bolj vzdržljivi. Opaziti je le en primer direktorja, ki je zdržal celoten mandat, zato je mogoče podvomiti v način izbire slovenske ustreznice M iz vesolja Jamesa Bonda. Politično motiviran izbirni postopek zagovarja Branko Lobnikar iz Fakultete za varnostne vede.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Profesionalizacijo mesta direktorja te, za občo varnost tako pomembne službe, pa zagovarja Bojan Dobovšek, poslanec in profesor na Fakulteti za varnostne vede.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

 

Vseeno pa odstop zaradi zunanjih pritiskov ustvarja občutek, ki ga lahko pričara le romanopisec John la Carre. Še posebaj zato, ker se na odstopno izjavo ni odzval noben pristojni organ, niti ni bil Oček deležen podpore pri Miru Cerarju ali kateremkoli drugem poslancu ali akterju vladajoče koalicije. O možnih zunanjih pritiskih razmišlja Iztok Podbregar.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Težko si je predstavljati okoliščine pri katerih se vrhovnemu tajnemu agentu države zatresejo hlače. Branko Lobnikar je prepričan, da bi moral biti direktor drugačnega kalibra.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Morda pa razlog za odstop niso bili zunanji pritiski ampak slabe kompetence. Andrej Oček naj bi bil na SOVI do sedaj že zaposlen kot analitik, brez večjih odgovornosti ali pomembenjših nalog. O nekompetentnem direktorju razmišlja Bojan Dobovšek.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

 

Odstop direktorja SOVE je sicer le vrh ledene gore. O delu obveščevalne agencije se ve presentljivo malo, kadar pa kak aspekt delovanja uide v javnost pa to zagotovo ni v pozitivni luči. To je še posebej zaskrbljujoče, saj ima SOVA pravico posegati v človekovo zasebnost mimo sodnega naloga. To poraja vprašanje kdo nadzoruje nadzornike.

Nadzor SOVE naj bi bil razdeljen med sodno, zakonodajno in izvršilno vejo oblasti. Zadeva se zaplete pri zakonodajni, saj pristojna komisija državnega zbora ni bila ustanovljena zaradi obstrukcije s strani največje opozicijske stranke.

Zaskrbljen je tudi Iztok Podbregar.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

O že predlaganih rešitvah, ki bi vendarle omogočile ustanovitev parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami pa spregovori Bojan Dobovšek.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Seveda se je potrebno vprašati tudi če je tak način nadzora sploh smiselen in učinkovit. Več Branko Lobnikar.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

SOVA tako ostaja še en od državnih aparatov, ki bi za dobro poznavanje zahteval globok potop v kanalizacijo.

 

Kultiviral je vajenec Žan.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.