Biti ali ne biti za koalicijo političnih kruhoborcev Marjana Šarca

Mnenje, kolumna ali komentar
20. 11. 2019 - 16.00

Ker se je sprejemanje proračunov za leti 2020 in 2021 zaradi predloga za znatno zvišanje povprečnin, kot glavnega vira financiranja za slovenske občine, nekoliko nepričakovano zapletlo, saj je odbor državnega zbora za finance mimo volje predsednika vlade Marjana Šarca in finančnega ministra Andreja Bertonclja na predlog opozicijskih strank SDS in NSi znatno zvišal sredstva, ki bi jih naj v prihodnjih dveh letih pa čeprav na račun kršenja finančne vzdržnosti in famoznega fiskalnega pravila dobivale občine, je prvi mož koalicije očitno kar med delovnim časom premierja, mogoče pa celo med malico, na kosilo povabil vse predsednike in predsednico koalicijskih strank svoje manjšinske vlade. Vmes so se sicer koalicijske vrste nekoliko že strnile, saj so po napovedanem odstopu finančnega ministra, če bo na odboru za finance potrjeni opozicijski predlog šel skozi tudi pri glasovanju za zakon o izvrševanju proračunov države za prihodnji dve leti, vodje koalicijskih poslanskih skupin že poskrbele za dopolnilo, s katerim se povprečnina za slovenske občine vrača na raven, kot jo je tudi prvotno predlagalo finančno ministrstvo, toda resnih zagotovil, da bo namesto opozicijskega dopolnila sprejeto koalicijsko, zaenkrat ni. Zato je bila glavna tema pogovorov današnjega kosila pri predsedniku vlade in liste lastnega imena in priimka gotovo to, kako sploh zagotoviti poslansko disciplino, da bo koalicija s pomočjo glasov poslancev Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča proračuna sploh lahko tudi dejansko potrdila.

Da so s discipliniranjem posameznih bolj svojeglavih poslank in poslancev često težave, sicer priznavajo tudi v posameznih poslanskih skupinah. Ne kosila s predsednikom koalicije in vlade in ne tega tik-pred-proračunskega zapleta namreč sploh ne bi bilo, če predloga opozicijskih poslancev Nove Slovenije s podporo poslancev Slovenske demokratske stranke za zvišanje povprečnin za občine v prihodnjih dveh letih s 589,10 evra na 658,80 evra za leto 2020 in s 588,30 evra na 668,10 evra za leto 2021 med drugimi ne bi podprl niti Luka Mesec iz po novem pa res opozicijske Levice in celo poslanec koalicijske DeSUS, Robert Polnar. Čeprav so visoki gostje, ki so sicer kosili kar na sedežu vlade, že pojedli, zaenkrat še ni znano, kaj je bilo za kosilo, ki se gotovo ni pojedlo tako vroče, kot je bilo skuhano, je pa bilo vsaj iz izjav posameznih predsednikov in predsednice koalicijskih političnih partneric razvidno, koga vse je najbolj skrbelo, kaj bo za kosilo oziroma če bo to sploh dobro.

Predvsem v upanju na res dobro kosilo sta se namreč po lastnih besedah koalicijskega srečanja udeležila Alenka Bratušek v imenu Stranke lastnega imena in priimka ter Zdravko Počivalšek, ki je na čelu še naprej v merjenju razpoloženja javnosti prepričljivo neprepričljive Stranke modernega centra tudi brez Mira Cerarja kot njenega predsednika. Predsednik DeSUS Karel Erjavec se je, nenazadnje je politični nož načrtom ministra za finance na seji odbora koaliciji in vladi zarinil tudi poslanec njegove stranke, medijem raje izognil. Predsednika državnega zbora in Socialnih demokratov Dejana Židana pa je sicer bolj kot kosilo skrbelo, da na današnjem kosilu le ne bo šlo za discipliniranje in soljenje pameti drug drugemu, ampak samo za utrjevanje temeljev, da gredo stranke manjšinske vlade in koalicije Marjana Šarca po skupni poti naprej kot tovariši in tovarišica.

Tudi po sestanku in kosilu, ki je le trajalo dobri dve uri, pa sta bila zgovorna predvsem Dejan Židan in Zdravko Počivalšek, ki sta v en glas, a le ne prav prepričljivo zatrjevala, da je koalicija dorekla boljše sodelovanje in prioritete ter pogostejša srečanja oziroma po besedah Počivalška boljše timsko delo, saj da je vse, kar je dogovorjeno, možno realizirati le, če bodo predsedniki in predsednica igrali z roko v roki, kar pa le samo po sebi ni nekaj bistveno novega. Toda tako to gre. Kaj in kako bo s proračunom za prihodnji dve leti in povprečninami za slovenske občine, pač ne bomo izvedeli, ko bo svoje videnje današnjega kosila svoje koalicije političnih kruhoborcev predstavil še predsednik vlade Marjan Šarec, ampak bo to nepreklicno jasno šele, ko bo - tudi pod budnim očesom županj in županov, jutri v državnemu zboru opravljeno glasovanje, od katerega končnega rezultata pa je sicer tudi najbolj odvisno, kako dolgo še bomo gledali ti kruhoborski koalicijo in vlado Marjana Šarca.

Odpoved: Tudi za tokratni N-euro moment sem s proračunskim biti ali ne biti za koalicijo političnih kruhoborcev manjšinske vlade Marjana Šarca v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness