Dan antidržavnosti in dve proslavi isti državi

Mnenje, kolumna ali komentar
24. 6. 2020 - 16.00

Pred jutrišnjim dela prostim dnem državnosti in 29. obletnici, odkar je slovenska skupščina 25. junija 1991 sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, katere vrh bo večerna dvojna proslava dneva iste države na za dober lučaj razmaknjenima Kongresnem in Prešernovem trgu glavnega mesta Ljubljane, ima domača politična kasta, razen Marjana Šarca in članov LMŠ, ki bodo ostali doma in bodo praznovali na slovesnosti jutri v domačem Kamniku, kar se da veliko neodložljivih protokolarnih opravkov, zato na obeh večernih proslavah v slavo in čast iste države lahko povsem upravičeno pričakujemo tudi res izmučene politične obraze te, ne zgolj zaradi protestniškega vrenja, vse bolj represivne vladajoče politike in policije ter domobranske prekvalifikacije v borce proti komunizmu razdeljene politike in države.

Dopoldne je predsednik vlade Janez Janša prek videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah v tujini, ob 14.00 je bila spominska slovesnost, na kateri je slavnostni govorec uradne državne proslave na Kongresnem trgu in predsednik republike Borut Pahor pod budnim očesom ministra za obrambo Mateja Tonina, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, načelnika Generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša in generalnega direktorja policije Antona Travnerja položil venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo Pomnik 1991 na ljubljanskih Žalah. Ob 15.00 uri se je na slavnostni seji sestal državni svet, Borut Pahor pravkar gosti sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Ob 17.30 se bo v ljubljanski stolni cerkvi Svetega Nikolaja začela zahvalna maša za domovino, potem pa se stvari oziroma praznična dogajanja že začnejo nekako prekrivati.

Ob 19.00 se začenja antiproslava dneva državnosti na Prešernovem trgu, na katero je protestne ljudske množice v imenu bojkota uradne državne proslave te iste države pozval Aktiv delavk in delavcev v kulturi in katero je nekdanji premier Marjan Šarec, ki bo nocoj doma, nekoliko patetično in politično preračunljivo označil za pravo proslavo ljudstva. In ker je po današnjem programu za ob 20.00 predvidena slavnostna seja državnega zbora, se bodo pred prvo težko dilemo znašli poslanci in poslanke, ki so že napovedali, da jih na svoje opozicijske sedeže na 250 povabljenih omejeni uradni državni proslavi, ki jo bo v duhu festivala domoljubne popevke v Kočevju, po lastnih besedah za ceno kake župe režiral Janezu Janši in stranki SDS politično odkrito naklonjeni in s tem družbeno politični delavec slovenske RTV Igor Pirkovič. Gre za poslance Levice, Socialnih demokratov in celo Slovenske nacionalne stranke, ki svoj nacional-bolanizem vsaj za politično všečnost gradi tudi na antifašizmu.

Slavnostna seja bo kratka, vsi gosti uradne državne proslave, med katerimi bo, kot je napovedal z besedami, da mu te pravice nihče ne more vzeti, tudi prvi predsednik republike Milan Kučan, morajo namreč svoje stole zasesti nekaj pred 21.00, saj bodo državno proslavo oznanile in vsaj za ta kratek čas tudi utišale anti-proslavnike in anti-proslavljanje na sosednjem Prešernovem trgu. Da se sicer kaj ne bi v čast domovini in državi na predvečer 29. obletnice njene osamosvojitve ter ustanovitve dogajalo tudi na Trgu te republike, je sicer ponovno z ograjami, tako kot okoli državnega zbora in na odseku Slovenske ceste pri Kongresnem trgu, poskrbela policija, ki bo v skladu z navodili in jasno javno izraženimi stališči predsednika vlade Janeza Janše, notranjega ministra Aleša Hojsa in vojske najbolj gorečih pristašev SDS še posebej skrbno nadzorovala anti-proslavnike, ki jim po njihovem skupnem prepričanju slovenska domovina ni intimna opcija in ji nasprotujejo pravzaprav že od osamosvojitve pred 29 leti naprej.

Politična ocena protestniškega vrenja in še posebej Aktiva delavk in delavcev v kulturi, ki je zapisal, da se odločno distancira od letošnjega uradnega proslavljanja, ob katerem bosta ob Borutu Pahorju le zablestela ljudska pesem in narodnozabavna harmonika, pa ne bi bila lahko bolj napačna, saj se bo danes na Prešernovem trgu zbrala res heterogena množica ljudi, ki seveda ne nasprotujejo državi, kot jo poznamo in imamo že zadnjih skoraj 29 let, pač pa politikam janšizma, ki jih ta čas izvajajo SDS in njeni kolaboracijsko koalicijski sateliti, SMC, DeSUS in Nova Slovenija. Janez Janša je sicer v lastni oddaji na lastni televiziji oznanil, da je vsako pozivanje na anti-proslavo nedostojno, zavržno in izven vsega, kar si predstavljamo pod besedami normalnost in civilizacija, toda s tem je slovenski in širši mednarodni javnosti predvsem ponovno pojasnil, kako ozko je sam sploh sposoben dojeti normalnost in civilizacijo predstavniško demokratične države v 21. stoletju, pa čeprav je tudi sam v preteklosti tovrstne anti-proteste že povsem nemoteno organiziral in podpiral.

Dan državnosti je na Slovenskem letos tako velika preizkušnja za vsakega pravega demokrata, saj nenazadnje gre za praznik države, pravzaprav, vsaj dokler se nam ne pripeti madžarski ali srbski scenarij, demokratične republike, v kateri je svoboda izražanja mnenj in protestnega združevanja zagotovljena z najvišjim pravnim aktom – Ustavo, zato se nekako za vsakega pravega demokrata spodobi, da na ta dan državnosti vsaj nekoliko popraznuje in da vsaj na ta dan nekako pozabi, kakšna je vmes postala ta slovenska država. Toda tako to gre. Ker smo po skoraj 29 letih obstoja te vse manj demokratične države med drugim izvedeli, da bo policija, ki v teh dneh na ulicah Ljubljane izvaja institut morebitno vnaprej krivega varnostnega preverjanja dokumentov, torb in drugih predmetov anti-proslavniško izgledajočih državljank in državljanov, za uspešno opravljanje svojih nalog v relativno še naprej nadpovprečno varni državi s 1. julijem začela prvič v po-osamosvojitveni zgodovini z rabo električnih paralizatorjev, in da bo, če bo šlo vse po načrtih Aleša Hojsa in njegovih fantov z notranjega ministrstva, namesto ograje ob morebitnem ponovnem množičnem prihodu migrantov ukinjen institut pravice do azila in mednarodne zaščite, da se politično nakupovanje in preplačevanje politično izbranih ponudnikov medicinskih mask in zaščitne opreme nadaljuje, ter da se v tej državi še naprej zgolj politično kadruje, tudi od današnjih programsko protokolarnih obveznosti izmučena lica domačih političnih demokratov preprosto pač več ne prepričajo, da gre za državo, za katero je in v kateri je dan državnosti in obletnico sprejema Temeljne ustavne listine o samostojni in neodvisni Sloveniji sploh kakorkoli še vredno praznovati.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dvema proslavama za isto državo in njenim dnevom državnosti, ki ga ni več za kaj praznovati, v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness