DUTB – Družba za upravljanje terjatev bančnikov

Mnenje, kolumna ali komentar
19. 10. 2016 - 16.00

Tako kot v večini drugih državnih podjetij se tudi v najbolj državni banki – Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) več kot s tem, kaj počnejo, ukvarjamo s tem, kdo in za koliko je tam zaposlen. Čeprav je sprva kazalo, da razkritje posnetkov nekaterih sej upravnega odbora DUTB in izogibanja zakonodaje o omejevanju plač vodilnih v državnihj podjetjih, ki so jih iz anonimnega vira pridobili na portalu Pod črto, koalicije, katere zdravstvena ministrica je sinoči uspešno prestala 15 urno interpelacijsko izkušnjo v režiji SDS, ne bo razdelilo, je danes po koalicijskem vrhu in seji vlade Mira Cerarja že drugače, saj glavo predsednika upravnega odbora DUTB Marka Simonetija po DESUS terjajo še Socialni demokrati.

Posnetki nekaterih sej upravnega odbora državne Družbe za upravljanje terjatev bank pod vodstvom iz skandinavske tujine uvoženih Larsa Nyberga in Torbjorna Manssona, ki ju je takisto prav zaradi pre-svobodnega dojemanja določanja in izplačevanja plač lani oktobra predčasno razrešila vlada Mira Cerarja, razkrivajo, da je DUTB v vsaj dveh primerih določila tako imenovanega Lahovnikovega zakona oziroma Zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti države zaobšla oziroma kršila. Lahovnikov zakon sicer določa, da so osnovne plače direktorjev državnih podjetij omejene na tri- do petkratnik povprečne plače v družbi ali skupini, očitno normalna poslovna praksa pa je, da se jim večji zaslužek od dovoljenega omogoči s sklepanjem dodatnih pogodb preko drugih podjetij. 

Da je za vse to posredno odgovoren tudi sedanji predsednik uprave DUTB Marko Simoneti, pa je poskrbel kar sam, ko je na eni od sej kot predsedujoči predlagal podoben obvod oziroma kršitev zakona, po katerem naj bi na DUTB menedžerje zaposlili za 20.000 evrov, dodatnih 10.000 mesečno pa naj bi jim zagotovili preko dodatne pogodbe s podjetjem v lasti DUTB. Čeprav do realizacija ali sploh analize njegovih predlogov sicer ni prišlo, ker niso dobili ustrezne podpore, pa očitno sodijo v nabor ukrepov, s katerimi se na Slovenskem v državnih podjetjih razrešuje problem tako imenovanega Lahovnikovega zakona. Pridobivanje ustreznih menedžerjev za prestrukturiranje prezadolženih podjetij, s katerimi v imenu države upravlja DUTB, naj bi namreč terjalo osebne dohodke z okoli 30.000 evrov mesečno, kar pa je bistveno nad omejitvijo plač vodstva slabe banke.

Ne glede na to, da se standardov pogoltnih menedžerjev iz tujine zaveda tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je po seji Vlade danes dejal, da moramo priti do pogojev za to, da se bo plačilo menedžerjem, ki vodijo državna podjetja, odrejalo v odvisnosti od pomena in uspešnosti posameznega podjetja, so iz ministrstva za finance izrazili pričakovanje, da DUTB s plačno politiko upošteva veljavno zakonodajo. Za Vlado je sicer ministrstvo za finance pripravilo po besedah predsednika vlade Mira Cerarja zgolj vmesno poročilo, dokončno pa bo ministrski izbor o zadevi DUTB odločil prihodnji teden po skupščini DUTB, na kateri MC in SMC pričakujeta zelo jasna pojasnila in odgovore tako od Marka Simonetija kot od ministrstva za finance.

Čeprav premier in prvi človek koalicije pravi, da bodo šele po tem, ko bodo preučili vsa dejstva, kot se to spodobi za pravno državo, sprejeli konkretne odločitve, pa glavo predsednika upravnega odbora Marka SImonetija že od razkritja posnetkov terjajo iz Demokratične stranke upokojencev, od danes pa jim ob strani stojijo še koalicijski partnerji Socialni demokrati. Predsednik DESUS Karel Erjavec je Simonetija k odstopu pozval že minuli teden, v Socialnih demokratih pa bodo spoštovali postopke, a pričakujejo, da bo odločitev o odstavitvi predsednika DUTB kot skupščina družbe prihodnji teden sprejela Vlada.

Ker gre le za menedžerske prejemke, ki za petkrat in več presegajo plače predsednika vlade, ministrov ali posameznih poslancev, sta vnema, s katero se posamezni nosilci izvršilne in zakonodajne oblasti lotevajo javnega linča sedanjega predsednika DUTB Marka Simonetija, in javni gnev vse bolj revnih državljanov sicer razumljiva. Toda kot je inkriminirani povedal v ponedeljek na seji komisije Državnega zbora za nadzor javnih financ, je prav tako nujno upoštevati dejstvo, da Lahovnikovega zakona DUTB pod njegovim vodstvom ni kršila in da za vodenje, pravzaprav pa odprodajo svojih pomembnih podjetij potrebuje menedžerje, ki imajo določeno ceno.

Prvi mož DUTB kot Družbe za upravljanje terjatev bančnikov Marko Simoneti je, če ni več zaupanja vlade, pripravljen oditi. Glede na to da pa je že zdaj očitno, da zaupanja celotne vlade oziroma koalicijskih partneric DESUS in SD nima, pa je v tem trenutku ključno vprašanje, kako se bosta odločila Miro Cerar in SMC kot vladna in koalicijska večina. Nihče sicer niti ne skriva, da gre pri sedanjemu rušenju predsednika uprave DUTB za notranje koalicijska preigravanja in interne politične interese partneric vedno nekako v senci v tem mandatu pač največje državnozborske stranke SMC. Toda tako to gre. Ne glede na to, ali bosta Miro Cerar in SMC popustila in se pridružila s strani DESUS in SD orkestriranemu lovu na čarovnice v vrhu DUTB, pa bo obstoječi pravni državi navkljub praksa izogibanja in kršenja določil Zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti države ostala stalnica kreativnega računovodstva in plačne politike za glede na razmere v državi pač preplačane menedžerje in direktorje državnih ustanov in podjetij.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z DUTB kot Družbo za upravljanje terjatev lastnih bančnikov in poljem političnega boja koalicijskih parneric aktualne vlade in koalicije v zobeh poskrbel Tomaž Z.

  

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness