Krščansko-socialistična ustavna večina

Mnenje, kolumna ali komentar
30. 9. 2020 - 16.00

Kljub nasprotovanju vlade in Trgovinske zbornice Slovenije, a podpori trgovinskih sindikatov in rimskokatoliških oblasti je državni zbor včeraj s prepričljivo ustavno večino 72 glasov za in zgolj 13 proti z zakonom na predlog opozicijske poslanske skupine Levica odredil, da bodo v Sloveniji trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh z izjemami zaprte. Za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih z izjemami se je tako v dnevno ideološko-političnem smislu sicer približno skoraj na polovico razdeljenemu državnem zboru vzpostavila redko videna ustavna večina največje parlamentarne in vladne stranke SDS ter političnih strank, ki jih druži resnična ali - kot se je pač izkazalo v primeru DeSUS in SMC - fake news predvolilna zaveza o nesodelovanju prav z SDS. Enotno so tako v en glas na predlog Levice stopili vsi navzoči poslanci kakopak Levice, toda tudi SDS in prav tako vladne Nove Slovenije ter enako enotno še vsi navzoči poslanci Socialnih demokratov in Stranke Alenke Bratušek, kot to običajno gre ob tako prepričljivih večinah, pa sta bila za tudi oba poslanca manjšin. Ob glasovanju in vprašanju obveznega zaprtja trgovin ob nedeljah in praznikih so se razdelili v DeSUS, saj so bili za trije poslanci, proti pa dva, nekoliko manj pa tudi v LMŠ, saj je bilo za enajst poslancev, dva vzdržana in eden proti.

Kje je tako politično soglasje kot je za zaprtje trgovin ob nedeljah za razširitev dometa protikorona ukrepov?
 / 27. 5. 2020

Tako kot ob vsaki, pa naj bo še tako redko videni ustavni večini, ki ji le malo manjka do legendarne plebiscitarnosti, se je tudi tokrat v podporo nasprotnikom omejevanja proste tržne pobude izoblikovala neka nova opozicijska manjšina, v kateri sta vladna stranka SMC oziroma njena poslanska skupina in njen predsednik Zdravko Počivalšek kot minister za gospodarstvo, kamor nenazadnje sodijo tudi trgovine, ter po potrebi in za pravo ceno na uslugo vsaki koaliciji in vladi opozicijske stranke SNS. Toda čeprav so iz Trgovinske zbornice Slovenije že napovedali možnost ustavne presoje na včeraj v tretji obravnavi državnega zbora in na glasovanju z absolutno ustavno večino potrjeno novele zakona o trgovini, saj da bi zaprtje prodajaln ob nedeljah pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti - kar da ni nepomembno v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti in je za njeno doseganje ključna prav potrošnja - ta vendarle prinaša, še posebej pa za že napovedano ustavno presojo, številne ključne izjeme.

Čeprav je poslanec Luka Mesec v imenu predlagateljev novele prepričan, da se s predlogom odpravlja krivica, da zaposleni v trgovinski dejavnosti - na oko jih je 115 tisoč - ki morajo delati tudi ob nedeljah, nedelje nimajo kot prostega dneva in da je ne morejo preživeti s svojo družino, sam ukrep pa da naj bi bil pomemben tudi v boju zoper prekomerno potrošništvo, ta vendarle prinaša tudi številne, kot že rečeno, tudi za ustavno presojo zanimive izjeme. Tudi ob nedeljah in dela prostih dnevih bodo namreč še naprej lahko odprte trgovine s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Kar samo po sebi pomeni, da bo ob vseh drugih poklicih, katerih realnost je pač delo tudi v nedeljo, delalo tudi kar nekaj ljudi, zaposlenih v trgovinski dejavnosti. Prav tako pa bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh še naprej odprte tudi preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, toda le, pozor, če bodo delo v njih opravljali nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi za izkoriščanje kapitala itak standardno pripravljeni dijaki, študenti in upokojenci. Toda tako to gre. Dejstvo, da je, pa čeprav absolutno ustavna krščansko-socialistična večina državnega zbora včeraj tako potrdila zakonsko določilo, po katerem bodo v skladu z zakonom o trgovini lahko ob nedeljah in dela prostih dneh še naprej odprte tudi preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, toda le, če bodo delo dijakov, študentov in upokojencev v njih osebno, na te iste dni, nadzirali tudi sami nosilci trgovinske dejavnosti oziroma njihovi zastopniki, torej poslovodje in direktorji, je ob arbitrarnem določilu na izjemo do 20x10 metrov prodajnega prostora gotovo tisto, ki je v vsem zakonu najbolj zrelo za ustavno presojo tega ceneno populističnega ukrepa, pod katerim sta se v eno skoraj plebiscitarno krščansko socialistično večino zlila samooklicana levica in v domači politični praksi preverjena desnica.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s krščansko-socialistično ustavno večino glasov poslank in poslancev za ceneno populistični ukrep nedeljskega zaprtja trgovin v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.