Medepidemični spopad posvetnih in verskih oblasti

Mnenje, kolumna ali komentar
14. 10. 2020 - 16.00

Najprej je včeraj Tadej Strehovec, generalni tajnik Slovenske škofovske konference, na osrednjem spletnem portalu osrednje Rimskokatoliške cerkve pri nas - katoliska-cerkev.si, kljub že znanim zloveščim podatkom, da smo na Slovenskem ponovno sredi epidemije, objavil nekoliko užaljeno tiskovno sporočilo, pravzaprav pa pravo vojno napoved, sicer brez vsakega dvoma desni in domači RKC naklonjeni vladi, da se vse svete maše do nadaljnjega obhajajo v skladu z navodili slovenskih škofov z dne 21. julija letos. Nato pa je na ta prvi napad pač daleč najmočnejših in najmogočnejših verskih oblasti domače izpostave Svetega sedeža in papeške države Vatikan danes na redni novinarski konferenci pričakovano odgovoril kakopak že v vojni za osamosvojitev Slovenije pred vendarle skoraj da davnimi 30 leti prekaljeni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Napovedal je prve povračilne ukrepe, in sicer da po današnji seji tretje vlade Janeza Janše in strank SDS, SMC, NSi in DeSUS vsaj v regijah z zelo slabo epidemiološko sliko brez vsakega dvoma sledi zaostritev režima pri izvajanju verskih obredov in da obstaja zelo resna možnost, da bi bili obiski verskih obredov kar prepovedani.

Za užaljeni ton včerajšnjega tiskovnega sporočila generalnega sekretarja Slovenske škofovske konference, s katerim je epidemiji covida-19 navkljub zapovedano, da duhovniki lahko darujejo svete maše skladno z veljavnimi navodili slovenskih škofov z dne 21. julija letos, ko so bile epidemiološke razmere v luči današnjih številk pravzaprav res ugodne, pa tudi okužb in karantene med duhovniki ni bilo toliko kot danes, je sicer navedeno dejstvo, da je Slovenska škofovska konferenca že 8. oktobra 2020 na Nacionalni inštitut za javno zdravje naslovila prošnjo za izdajo dovoljenja, da lahko še naprej v katoliških cerkvah v Sloveniji potekajo svete maše in bogoslužja z do 500 osebami z upoštevanjem priporočil NIJZ ter Navodil slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času krepitve epidemije covida-19, a da do torka, 13. oktobra 2020, ni prejela odgovora. Ne glede na konkretne epidemiološke razmere so se tako očitno v verskih oblasteh domače Rimskokatoliške cerkve posvetnim oblastem in državi nekoliko v poduk odločili, da se ob nedeljah in drugih praznikih v na gosto po vsej domovini razsejanih cerkvah nič ne spreminja, pa tudi sicer je bistvo njihove prošnje za izdajo dovoljenja na NIJZ v tem, da se ne bi glede obiskovanja verskih obredov prav nič spremenilo in zaostrilo, saj bi še naprej šlo za obrede z do 500 osebami ob upoštevanju splošnih priporočil NIJZ ter glede na julijski datum in današnje razmere vendarle nekoliko zastarelih navodil slovenskih škofov.

Toda glede na bojno napoved predvsem v tovrstnih informacijskih vojnah prekaljenega borca in vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina je očitno tudi sam prvi mož koalicije in vlade oziroma celotne posvetne oblasti Janez Janša spoznal, da je vrag odnesel šalo tudi v odnosih popuščanja veljakom domačih verskih oblasti, saj bodo ministri in ministranti vlade strank SDS, SMC, DeSUS in tudi NSi danes po peti uri popoldne s tresočimi in bogaboječimi rokami vendarle odločali tudi o resni možnosti, da bi bili obiski verskih obredov kar prepovedani, česar na Slovenskem pač ne pomnimo niti v časih najhujšega bolj socialistično-samoupravnega kot pa komunističnega političnega eksperimenta ranjke federativne države. Kot je z grozeče srepim pogledom in vendarle tudi nekoliko preteče proti televizijskim kameram ter tostranskemu, onstranskemu in obstranskemu občestvu povedal vladni govorec, so namreč okužba in karantene sicer tudi med duhovniki, posledično pa tudi med starši otrok, ki so jih krstili prejšnji vikend, in ostalimi vernicami ter verniki z osebnimi stiki s kužnimi duhovniki.

Šele potem ko bo znano, kako bo današnje popoldansko odločanje vlade o tem, kako se naj med novimi rekordi novoodkritih obolelih primerov obnašajo tudi verniki in tudi na verskih obredih, če naj bodo ti sploh dovoljeni, sprejela Slovenska škofovska konferenca, pa bo dokončno jasno, ali gre res za medepidemično vojno, ali le bolj spopad, kot priložnostno merjenje moči, kdo bo koga in od koga je bolj odvisna prihodnost drugega, med domačo posvetno oblastjo Janeza Janše in stranke SDS ter njunih demokratično-koalicijskih priveskov na eni strani in aktualnih veljakov verske oblasti domače izpostave rimskokatoliške države ter cerkve na drugi. Toda tako to gre. Če je sicer kaj moč sklepati iz vendarle pa nekoliko pokroviteljske izjave Jelka Kacina, da bo tako o morebitni prepovedi obiskovanja verskih obredov kot o dodatnih omejitvah, ki jih bodo morali upoštevati, z verniki na Slovenskem lahko Cerkev zgolj komunicirala, je vendarle videti, kot da smo na pragu do sedaj za časa kake od vlad in koalicij Janeza Janše pač še nevidenemu spopadu domačih posvetnih in verskih oblasti.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z epskim spopadom Janševe posvetne in rimskokatoliške cerkvene oblasti v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness