Na Dan ustavnosti poražena Koalicija ustavnega loka

Mnenje, kolumna ali komentar
23. 12. 2020 - 16.00

Na današnji 23. december, ko na Ustavnem sodišču nemara prvič spričo zaostrenih epidemioloških razmer ne bodo obeležili dneva ustavnosti oziroma dejstva, da je minilo 29 let, odkar je komaj pičlo leto prej samostojna država Slovenija dobila svojo ustavo in s tem šele zares postala tudi Republika in bo vse v znamenju druge obletnice oziroma pač zgodovinskega dejstva, da prav na današnji dan mineva tudi 30 let od plebiscita, na katerem so se stalni prebivalci in prebivalke Slovenije in ne zgolj Slovenci odločali o odcepitvi od Jugoslavije in vzpostavitvi te niti do vstopa v pakt NATO in EU zares samostojne države, ne glede na simbolno primernost samega datuma usodne poteze oziroma konstruktivne nezaupnice tretji vladi Janeza Janše od Koalicije ustavnega loka nismo dočakali. Ta namreč bo, kot, nekoliko skrušeno pa vendarle, pojasnjuje politični povratnik na čelo DeSUS in kandidat za mandatarja, čigar zgodba političnega uspeha se le nekoliko zapleta, ter ne še zares mandatar Karel Erjavec, če sploh bo, pa čeprav brez zadostne poslanske podpore vložena šele na edino po tem, da gre za zadnji dan tega tudi v političnem smislu nesrečnega leta, simbolnega Silvestra oziroma 31. decembra.

Uradno sicer dan plebiscitarne enotnosti, ki je rezerviran za dan razglasitve rezultatov, širom domovine obhajamo na dan po v skladu s slovenskim pravopisom in patrom Stanislavom Škrabcem pač z malo zapisanemu božiču, 26. decembra, toda da domača politična kasta in tokrat tako predsednik vlade kot minister za zdravje v eni osebi Janez Janša ne ostaneta brez božične idile in - ker zanje omejitve gibanja ne veljajo kot za preostale državljane - tudi tokrat podaljšanega vikenda, so osrednji dogodki praznovanje že v minulih desetletjih prav tako potekali tri dni prej oziroma na današnji dan ustavnosti, ko bo sicer tudi praznovanje 30. obletnice plebiscita zaradi epidemije močno okrnjeno, a spet ne tako, da ne bi ob 20. uri na TV Slovenija 1 predvajali televizijske oddaje s proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, na kateri bo slavnostni govornik premier in minister za zdravje Janez Janša. Zaenkrat še ni znano, kdo se bo vse od aktualnega in domači izpostavi rimskokatoliške države Vatikana vsekakor tudi s pkp javnimi sredstvi naklonjenega političnega vrha še prej, ob 17.30, udeležil maše za domovino, ki jo bo za običajne smrtnike oziroma vernike ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore daroval na YouTube kanalu nadškofije. Ob 19. uri in v terminu najbolj gledanih informativnih oddaj televizijskega programa bo sicer tudi v državnem zboru potekala slavnostna seja, na kateri pa bo slavnostna govornica terminu izvedbe primerno opozicijska podpredsednica DZ Tina Heferle, pa še sama seja se mora za potrebe televizijskega prenosa in nastopa predsednika vlade in ministra za zdravje v eni osebi ne glede na epidemiološke razmere končati pravočasno.

Toda čeprav je dan ustavnosti običajno brez prave državne proslave kot televizijske oddaje, kar nam z roko v roki ob zaključku tega z epidemijo covid-19 pa tudi politično razgradnjo standardov delovanja celotnih družbenih podsistemov zaznamovanega leta ponujata aktualna oblast in nacionalna televizija, in se ga obeležuje skromno in brez neposrednih televizijskih prenosov v prostorih Ustavnega sodišča, od zaenkrat še naprej nesojenega mandatarja in zaenkrat še naprej ne ve se, kako velikega političnega povratnika Karla Erjavca, in koalicije ustavnega loka vložitve konstruktivne nezaupnice zoper vlado premiera in ministra za zdravje hkrati Janeza Janše nismo dočakali. Ko Karel Erjavec sicer zagotavlja, da jim dobro kaže in da so zelo blizu, dvomijo tudi v strankah KUL koalicije, ki bi ga naj podpirala, saj le ni tako samoumevno, da ga bodo pri tem podprli tudi štirje poslanci nekoč njegovega Desusa, prav tako pa - in tu je največja neznanka - posamezni poslanci SMC, ki pa se za zdaj javno še niso outali oziroma pokazali. Toda tako to gre. Po včerajšnjem sestanku s prvaki strank KUL-a je predsednik Desusa Karl Erjavec sicer priznal, da zadostnega števila poslanskih glasov še ni zbral, a meni, da jih bo v prihodnje. A ker je ob tem izjavo predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, da so enotni pri tem, da ga ne bodo podprli kot kandidata za mandatarja, označil za neverodostojno, bo z 31. decembrom letošnjega leta, če ne zbere zahtevanih vsaj 46 glasov poslank in poslancev oziroma vsaj dva do tri prestopnike iz SMC brez noža v hrbet v lastni poslanski skupini, na preizkušnji predvsem mandatarska verodostojnost in celo sama veličina političnega povratka Karla Erjavca.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z naglo bližajočim se trenutkom dokončne preizkušnje mandatarske verodostojnosti Karla Erjavca in koalicije ustavnega loka v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.