Varda in koalicija brez prihodnosti

Mnenje, kolumna ali komentar
20. 5. 2020 - 16.00

Niti v nedemokratičnih in niti v tako pomanjkljivo demokratičnih državah, kot so denimo Trumpove ZDA, oblast in policija ne bi zmogla in smela tako zlahka pogoltniti dejstva, da je okoli 50 uniformiranih pripadnikov paravojaških skupin, ki so se samooklicali za Štajersko in Kranjsko vardo, da bi lastnoročno obvarovali slovensko južno mejo pred namišljenim migrantskim sovražnikom, po navedbah nacionalne tiskovne agencije obiskalo, po trditvah vodje vardistov Andreja Šiška pa zablokiralo policijsko postajo v Slovenski Bistrici, ker niso bili zadovoljni z vodenjem posameznih policijskih postopkov na zasebnem zemljišču njihovega vikend tabora v Cigonci oziroma ker naj bi policija maltretirala mlajšo žensko. Čeprav je že sreda, je iz kar se da skopih odzivov moč sklepati, da so nekoliko šokirani vsaj v policiji, o vsemu živemu sicer vsaj na omrežju Twitter glasni jezdeci represivne apokalipse Janeza Janše in stranke SDS, kot so Aleš Hojs, Vinko Gorenak, Žan Mahnič in nenazadnje sam predsednik vlade osebno, pa zaenkrat tako kot dvorna medijska trobila janšizmičnega diskurza o tej blokadi policijske postaje v Slovenski Bistrici molčijo, čeprav je, denimo iz posnetkov, ki jih je objavila ta Varda, razvidno, da so posamezniki med drugim grozili tudi, da bodo nič več in nič manj kot požgali to policijo oziroma vsaj stavbo policijske postaje v Slovenski Bistrici.

Na neposredne grožnje nepremičninam, lastnini in nenazadnje konkretnim pripadnikom slovenske policije kljub prošnjam nacionalne tiskovne agencije po odzivu iz Generalne policijske uprave ne odgovarjajo, iz Policijske uprave Maribor pa potrjujejo, da se je v nedeljo na policijski postaji Slovenska Bistrica z namenom poizvedovanja o opravljanju nalog policije res zglasila večja skupina ljudi, ki se je pred tem zadrževala na zasebnem zemljišču na območju te policijske postaje. Kot še pojasnjujejo, so policisti v razgovoru ugotovili, da omenjena skupina ni upravičena do podatkov in informacij, ki so jih posamezniki zbrani v njej zahtevali, s čimer so seznanili sogovornike in zaključili razgovor. Ob tem so prisotne seznanili tudi s postopkom pritožbe na policijski postopek, če menijo, da so policisti ravnali kakor koli narobe.

Kako, s kakšnimi metodami in ukrepi pa so pripadniki policijske postaje v Slovenski Bistrici zagotovili javni red in mir pred lastno policijsko postajo in s čim jim je uspelo uniformirane vardiste prepričati, da so se razšli brez uničevanja policijske imovine, pa iz Policijske uprave Maribor ne poročajo. Videnje predstavnikov varde, okoli katerih je na pripadajočem zemljišču in v prostorih policijske postaje v Slovenski Bistrici s svojo rdečo kapo paradiral Andrej Šiško, je seveda nekoliko drugačno. Po njihovi interpretaciji dogajanja naj bi se namreč »vidno zbegani policisti najprej zaprli v prostore postaje, na njihovo vztrajanje in prigovarjanje pa naposled le prišli prednje«. Potem ko so policisti podali javno zagotovilo, da lastnika zemljišča ne bodo več vznemirjali, pa je vodja vardistov Andrej Šiško poskrbel za to, da so njihovi člani »odblokirali policijsko postajo«.

Toda ker Janša, Hojs, Mahnič, Gorenak in ostali glede te blokade policijske postaje v Slovenski Bistrici pod poveljstvom za rušenje ustavne ureditve pa še česa že sodno spoznano krivega Andreja Šiška presenetljivo ali pač pomenljivo molčijo, o tem slovenskem notranjepolitično varnostnem problemu danes ni bilo govora na vrhu na novo preštete in le še na en sam poslanski glas skrčene koalicijske večine strank SDS, SMC, NSi in DeSUS, saj je ta koalicija brez prihodnosti po razpravi o svoji prihodnosti lahko le strnila vrste na tej potapljajoči se ladji oziroma ob začetku konca te tretje koalicije in vlade Janeza Janše. Kot so v izjavi novinarjem po današnjem koalicijskem srečanju stisnjeni v kot janšizma na Brdu pri Kranju povedali poslanci koalicijske četverice, so morale preostale stranke Janezu Janši in SDS danes sporočiti, ali so za to, da koalicija nadaljuje delo ali gredo raje na predčasne volitve. Ker pa bi to v tej koaliciji v tem trenutku lahko pogojno rečeno ustrezalo le Janezu Janši in SDS, so lahko le enotno sporočili, da je koalicija trdna in odločena, da gre naprej. Sestava vlade ostaja nespremenjena, koalicija pa bo enotno podprla tretji protikoronski zakon in ministra Zdravka Počivalška pri glasovanju o interpelaciji.

Čeprav naj bi se predsednik vlade Janez Janša po besedah vodje poslanske skupine DESUS Franca Jurše danes »na sestanku večkrat zasmejal kot običajno«, že iz njegovega današnjega tweetanja težko sklepamo, da bo, kot pravi Jurša, ta vlada naredila korak naprej in da ne bo več izrednih razmer. Medtem ko se o vardovski blokadi policijske postaje v Slovenski Bistrici še ni izrekel, je prav danes ažurno z besedami »sramota brez primere« komentiral odločitev zaenkrat še pač od politike njegove ali katere koli politične stranke neodvisnega tožilstva, da se smrt janšizmu in celo osamljeno provociranje z »ubi janšo« ne bo preganjalo kot kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva, čeprav bi v primeru diametralno drugačne odločitve največje število obsojenih moralo priti prav iz miljeja njegove stranke. Toda tako to gre. Politično zamolčana in spregledana varda in njena blokada policijske postaje v Slovenski Bistrici minulo nedeljo popoldne je posledica nove normalnosti, ki nam jo v tretje v imenu vse obče vzpostavljajočega se janšizma ponujajo in zagotavljajo SDS ter njene tokratne koalicijske partnerice SMC, NSi in DeSUS. In tovrstni politični prostituciji se je preprosto potrebno upreti. No pasaran.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z današnjo razpravo o prihodnosti tretje koalicije in vlade Janeza Janše brez prihodnosti ob politično zamolčani vardi in njeni blokadi policijske postaje v Slovenski Bistrici v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.