»NEURADNI LIST – LETNIK 7, ŠTEVILKA 9«

Aktualno-politična novica
10. 2. 2014 - 17.20

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Študenteraj, v javno razpravo je stopil sila pomemben Osnutek Zakona o začasnem in občasnem delu dijakov in študentov. Začasno in občasno delo dijakov in študentov bodo lahko opravljali dijaki in študenti, ki imajo status dijaka ali študenta ter osebe, ki imajo status učenca in so starejše od 15 let. Ne smete biti zaposleni, upokojeni, poslovodje gospodarskih družb.

Pri delodajalcih, ki imajo med 6 in 9 zaposlenih, bo lahko delež tovrstnega efektivnega dela znašal 75 odstotkov vsega opravljenega. Odstotek bo postopoma padal. Večji zaposlovalci, ki imajo nad 500 zaposlenih, bodo tako lahko študentom in dijakom prepustili največ 25 odstotkov dela.

Bruto urna postavka dijaka in študenta za opravljeno uro začasnega in občasnega dela ne sme biti nižja od 4,5 evrov. Višina najnižje bruto urne postavke se usklajuje z gibanjem povprečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji v preteklem koledarskem letu in jo enkrat letno določi minister, pristojen za delo, najkasneje do prvega aprila v koledarskem letu. In da, odslej boste vi, posredniška hiša ali delodajalec zavezanci za odtegljaje. 4 odstotki bodo odtegnjeni za provizijo posredniku, 7,5 odstotkov pa bo delodajalec odvedel za prispevke, študentske organizacije, štipendije in podobno. Zasluženi denar bo moral biti na vašem računu v roku osmih dni po zaključku del, v vsakem primeru pa ga bo moral po 15 dneh založiti posrednik.

Za morebitne pripombe na osnutek zakona imate čas do 30. marca letos.

ODPOVED: Neuradni list Radia Študent, letnik 7, številko 9 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova zasedamo že čez 14 dni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.