»NEURADNI LIST – LETNIK 8, ŠTEVILKA 2«

Aktualno-politična novica
17. 11. 2014 - 17.20

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

V teh dneh beležimo že vsaj šesti poskus sprejema poslanskega etičnega kodeksa. Začelo se je že leta 1993, novi neuspešni poskusi pa so sledili v letih 1995, 1999, 2005 in 2013. Pod zadnjega se podpisuje Zavezništvo Alenke Bratušek.

Sledijo najbolj pomembni in povedni odseki. Poslanec ob nastopu funkcije podpiše izjavo, s katero se zaveže, da bo spoštoval načela etičnega kodeksa. Z izjavo se poslanec tudi zaveže, da bo v primeru hujše kršitve načel etičnega kodeksa odstopil s funkcije. Vsebino in obliko izjave določi predsednik državnega zbora.

Poslanec ni odgovoren zgolj za opravljanje funkcije poslanca v skladu s pravnim redom Republike Slovenije, temveč tudi za razvijanje vrednot in načel demokratične družbe. Poslanec pri opravljanju funkcije deluje v skladu s temeljnimi vrednotami spoštovanja človekovih pravic, svobode, poštenja, pravičnosti, solidarnosti in domoljubja. Poslanec s svojim ravnanjem izkazuje spoštovanje do vseh posameznikov in sprejema različnost. Poslanec pri opravljanju funkcije goji demokratični dialog, se izogiba poniževanju in podcenjevanju, izkazuje profesionalnost ter tako skrbi za integriteto funkcije poslanca.

Predloge za obravnavo domnevnih kršitev kodeksa bi obravnaval kolegij predsednika Državnega zbora, uvrstitev na dnevni red pa bi bila v pristojnosti predsednika. O blažjih kršitvah bi kolegij odločal z reprezentativno večino poslanskih glasov, ki jih v kolegiju zastopajo predsedniki poslanskih skupin. O hujših pa soglasno.

Posledice v nobenem primeru ne bi bile drastične. Če bi bilo ugotovljeno, da poslanec kodeks krši blažje, kolegij izda pojasnilo, kakšno bi njegovo ravnanje moralo biti. V primeru hujše kršitve pa bi kolegij poslanca pozval k spoštovanju ravnanja. Pika.

ODPOVED: Neuradni list Radia Študent, letnik 8, številko 2, je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova zasedamo že čez 14 dni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness