NEURADNI LIST – LETNIK 5, ŠTEVILKA 18

Aktualno-politična novica
4. 6. 2012 - 12.00

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Še šparamo. Na listi za odstrel se je znašla tudi Javna agencija za javno naročanje, ki je skrbela predvsem za izvedbo skupnih javnih naročil. Med najodmevnejšimi znajo biti skupna naročila javnih prevozov, ki jih je pobasala obubožana Adria, ter nakupi mobilnikov in pripadajočih naročniških paketov za uslužbence javne uprave, ki jih je pobasal državni Mobitel. Tovrstna javna naročila naj bi odslej izvajalo ministrstvo za finance.
S skupnimi javnimi naročili – zaradi količinskih popustov - država vsako leto prihrani od 7 do 9 milijonov evrov neposrednih prihrankov, odvisno od uporabe storitev in števila oddanih naročil, in skoraj za enako vrednost posrednih prihrankov. Trenutno se izvaja 20 skupnih javnih naročil v skupni ocenjeni pogodbeni vrednosti 134 milijonov evrov. Z ukinitvijo agencije naj bi proračun prišparal 7.000 evrov v prvem letu, zatem pa vsako leto dodatnih 20 jurjev evrov.

Da so javna naročila poleg socialnih transferjev, pravic iz naslova delovnih razmerij, kot so pokojnine ali plače javnih uslužbencev, močan zalogaj za katerokoli vlado, pa priča naslednji podatek: v Republiki Sloveniji se letno odda 209.551 javnih naročil – 574 na dan!!! - v vrednosti 4,5 milijard evrov oziroma 13 odstotkov bruto domačega proizvoda. Zato ponovimo: z ukinitvijo agencije za javna naročila bo minister Šušteršič letos prihranil 7.000 evrov. Kar je nekoliko več od Pahorjevih kavic. Prav veliko več pa tudi ne.

Neuradni list Radia Študent, letnik 5, številko 18 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova izidemo čez 14 dni.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness