NEURADNI LIST – LETNIK 6, ŠTEVILKA 11

Aktualno-politična novica
18. 3. 2013 - 17.00

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Ta teden beležimo dva simbolična, a zgovorna prihranka, ki bosta na načelni ravni dodobra, na dejanski pa zanemarljivo olajšala državno denarnico. Vlada je tako v obravnavo prejela novo Uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija. Uredba na izvedbenem delu zaradi posameznih sprememb prinaša pozitivne učinke. Varovanje varovanih oseb po tretji stopnji se prekine z dnem, ko preneha funkcija varovanih oseb, zaradi katerih je bilo varovanje uvedeno. To pomeni, da v bodoče ne bo več prehodnega obdobja, ki je za delo Centra za varovanje in zaščito prinašala dodatne obremenitve iz naslova dela in s tem znatno povečanje stroškov dela. Uredba ravno tako prinaša spremembo pri varovanju predsednika države in predsednika vlade po prenehanju funkcije predsednika. Varovanje obeh se izvaja še en mesec po prenehanju funkcije, znižano za eno stopnjo in nato še enajst mesecev po četrti stopnji. Tudi ta sprememba prinaša pozitivne finančne učinke in zmanjšanje obremenitve zaposlenih.

Točnega izračuna finančnega učinka ni mogoče narediti, saj je povezan z aktivnostmi varovanih oseb tako v njihovem delovnem času, kot njihovem prostem času. Gre pa za bistveno razliko, saj uredba v prehodnem obdobju ukinja hkratno varovanje bivše ministrske ekipe hkrati z novo in skrajšuje čas varovanja predsednikov, kjer je varovanje potekalo določen čas po prenehanju izvajanja funkcije v enakem obsegu, kot v času izvajanja funkcije. Varovanje bivšega predsednika države in vlade še enajst mesecev po četrti stopnji v razmerah potencialne ogroženosti ne predvideva neposrednega osebnega varovanja, uporabe varnostnih vozil in določenih drugih aktivnosti, ki predstavljajo visoke stroške dela.

Druga postavka, ki bo v proračunskem letu trpela nekoliko manj, je prispevek v Sklad Združenih narodov za Otroke – Unicef. Lani je Slovenija vanj prispevala 32.400 ameriških dolarjev. Letos jih bo 2.000 manj.

 

Neuradni list Radia Študent, letnik 6, številko 11 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova izidemo čez 14 dni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness