Neuradni list - letnik 6, številka 3

Aktualno-politična novica
8. 10. 2012 - 12.00

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Ko je vlada pred časom sprejemala prenovljeno policijsko zakonodajo, se je mnogo obrvi privzdignilo ob napovedi, da bo skladno z njo mogoč tudi »outsourcing« policije. Tako smo pred kratkim dobili osnutek Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika za izvajanje Zakona o javnih zbiranjih. Ta obstoječemu pravilniku dodaja tri nove alineje, ki v grobem opredeljujejo, kako bodo varuhi reda in miru na javnih prireditvah bodisi zaslužili dodatno žepnino, ali pa polnili vedno manj radodarno proračunsko malho.

Takole naj bi vsa zadeva izgledala: Za pomoč pri vzdrževanju reda ali preprečevanju ogrožanja javnega reda na prireditvi policija v soglasju z organizatorjem na ustni obravnavi pred pristojnim organom določi potrebno število policistov, če gre za prireditev, za katero si mora organizator pridobiti dovoljenje. Za prireditev, za katero je potrebna prijava, se sodelovanje policije določi v soglasju z organizatorjem na policijski postaji, kjer je podana prijava za javno prireditev, ob prejemu prijave.  Število policistov, njihova opremljenost in organizacijska struktura se določi na podlagi ocene ogroženosti iz policijskega načrta varovanja javne prireditve. Plačljiva policija bo na voljo, oziroma odrejena predvsem na cestnih, športnih in drugih prireditvah, za katere bo ocenila, da obstaja možnost tveganja nemirov.

Kot stroški policije se organizatorju obračunajo opravljene ure dela policistov na prireditvenem prostoru, prevoženi kilometri s službenimi vozili in uporaba varnostnih ograj ob smiselni uporabi veljavnega cenika storitev in blaga lastne dejavnosti ministrstva za notranje zadeve.

Cenik policijske dejavnosti tako navaja, da urna postavka za policista – odvisno od tarifne skupine njegovega delovnega mesta – znaša med 15 in 25 evrov, cena helikopterja med 15 in 42 evrov na minuto, varovalne ograje pa dobite že za piškavih 3 evre in 10 centov na uro. Razkladanje plačate posebej.

Neuradni list Radia Študent, letnik 6, številko 3 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova izidemo čez 14 dni.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.