Človek, kar jezi se

Mnenje, kolumna ali komentar
17. 11. 2020 - 16.00

V današnjem komentarju vas bomo popeljali po zapletenih, a ‘mirovno uspešnih’ poteh bosansko-hercegovske politike. 

Ta vikend so v Bosni in Hercegovini potekale lokalne volitve. Rezultati teh so po mnenju nekaterih ‘poslali pripadnike vladajočih garnitur v politično zgodovino’. No, to morda ne, ampak nekatere pa zagotovo v penzijo. Za nekaj časa. 

Udeležba na volitvah je bila 50-odstotna. Gre za manjšo udeležbo kot na prejšnjih volitvah, in sicer zaradi situacije, povezane z epidemijo, a je bila udeležba zadostna za veljavne volitve. Volitve so potekale v 142 lokalnih skupnostih - 120 občinah in 22 mestih. Volivci so izbirali tako občinske kot mestne župane in predstavnike v parlamentu ter člane skupščine v distriktu Brčko. O posebnem statusu slednjega ob neki drugi priliki. Edino mesto, v katerem volitve niso potekale, je Mostar - te bodo premierno po letu 2008 potekale 20. decembra

Ko so v nedeljo, 15. novembra, ob 19.00 zaprli volilna mesta v Bosni in Hercegovini, so bili mnogi presenečeni. Pojdimo najprej v prestolnico - šeher Bosne - Sarajevo. Četudi gre za preliminarne rezultate volitev, ti brez dvoma kažejo na drastičen padec podpore Stranki demokratske akcije s kratico SDA. Konservativna ‘vodilna bošnjaška stranka’, ki letos praznuje tridesetletnico obstoja, je izgubila osem od petnajstih občin. Med drugim je ostala tudi brez svoje najbolj dragocene - občine Center. Za slednjo občino je Bakir Izetbegović, bosanski član predsedstva in predsednik omenjene stranke, leta 2016 dejal, da je “vredna deset drugih občin”. Govoril je, seveda, o proračunu omenjene občine. Sicer pa je po nedeljskem porazu le skromno dejal, da so izgubili samo Sarajevo, a zmagali v Bosni in Hercegovini. Kljub skromnim besedam te ne držijo. Lokalne volitve so pokazale, da so prebivalci v vseh večjih bosansko-hercegovskih centrih kritični do nacionalno naravnane SDA. Razen Sarajeva so izgubili tudi v drugih večjih mestih z bošnjaško večino - Tuzli, Zenici in Bihaću. Zmagali so sicer v Travniku, ampak je njihov kandidat Mirsad Peco preminil zaradi posledic virusne okužbe. Zato bodo tam volitve ponovili.

Novo mesto župana Izetbegovićeve najljubše občine Sarajevo Center je zasedel Srđan Mandić. Na volitvah je kandidiral kot neodvisni kandidat skupine Četvorka. Četvorka je nastala maja letos, ko so se o skupnem nastopu na lokalnih volitvah dogovorili predsedniki Naše stranke, stranke Narod in pravic s kratico NiP, Socijaldemokratske partije s kratico SDP in Nezavisne bosansko-hercegovske liste kandidatov. Glede na etnično klasifikacijo, ki je za tamkajšnjo politiko pogosto preveč pomembna, je Mandić - sedaj župan občine, kjer prebiva 74 odstotkov bošnjaškega prebivalstva - bosanski srb. 

Pozitivno dejstvo je, da se kaže odmik od izbiranja političnih kandidatov po liniji ‘naši’ in ‘vaši’. Kolikor je to seveda sploh mogoče ob ustavi Bosne in Hercegovine, ki je daytonski sporazum, ki de facto razdeljuje politično moč med nacionalne elite, ki posledično nagovarjajo svoje volivce skozi nacionalno prizmo

Na drugi strani daytonske razdelitvene črte - v Republiki Srbski - je tako kot Izetbegović, tudi Milorad Dodik izgubil najljubši kos tortice. Srbski član bosansko-hercegovskega predsedstva in tudi predsednik tamkajšnje vladajoče stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata s kratico SNSD, Milorad Dodik, je izgubil svojega človeka na mestu župana Banjaluke. Na mesto Igorja Radojčića iz vrst Dodikove SNSD prihaja župan Draško Stanivuković iz Partije demokratskega progresa s kratico PDP. SNSD je izgubila tudi drugi večji center - Bijeljino.

Vsakdanjost politične sfere omenjene bosansko-hercegovske entitete lepo izrazi Dodikova grožnja demokratičnim volivcem mesta Banjaluka. Napovedal je, da bo sam preveril, kako so glasovale posamezne volilne enote Banjaluke, ter da bo v skladu s tem ustavil državne investicije v te dele mesta, ki nekako velja za prestolnico entitete. Z grožnjami je tudi nadaljeval. Srbski član predsedstva treh konstitutivnih narodov Bosne in Hercegovine je še jasno napovedal, da bo novega župana Stanivukovića obstruiral, kolikor se le da. Če citiramo, “ne bomo sprejeli nobenega predloga župana, pa četudi bi bil Einstein”. Pri tem ne gre za prazne politične grožnje nekoga, ki nerad izgublja, ampak za dejanske napovedi, saj ima SNSD še vedno večino v banjaluški skupščini. 

Tako sta dve od treh vodilnih nacionalno naravnanih strank doživeli poraz v večjih urbanih centrih. Voditelja ‘naših in vaših’ sta izgubila svoje najljubše kose, a reči, da gre za politično revolucijo v Bosni in Hercegovini, je morda le pretirano. 

Novi župan Banjaluke sicer ni Dodikova lutkica, a je tudi simpatizer četniških simbolov. Po februarskem skupu v amfiteatru srednješolskega centra v Foči, ki je bil organiziran pod ponesrečenim sloganom “Buđenje Srpske,” je tako nastala fotografija, na kateri mladi Stanivuković pozira ob črni zastavi z lobanjo, dvema prekrižanima kostema in napisom “Z vero v Boga, svoboda ali smrt”. Ko se je fotografija pojavila v javnosti, je povedal, da ni vedel, za katero zastavo gre. Tako mlad in nedolžen je Draško Stanivuković! Morda nekemu zunanjemu opazovalcu. Ni ga takega, ki ne ve, o kateri zastavi gre, ne glede na to, v kateri od bosansko-hercegovskih entitet živi. 

Rezultati volitev sicer kažejo željo po spremembah, a bi ostajanje pri nacionalno naravnanih obstoječih garniturah bilo že absurdno, tudi za daytonsko razdeljene volivce. SDA je tako letos sama veliko pripomogla k svojemu porazu v urbanih centrih. Med drugim z dvema večjima aferama ‘Asim’ in ‘respiratorji’, a tudi z igrami z zdravstvenim sektorjem in slabo kadrovsko politiko. Zmagovalci iz opozicijske Četvorke se bodo v nadaljevanju soočili tudi z nasprotniki, ki samih sebe ne bodo tako zlahka pokopali - nefunkcionalnost in neenotnost institucij, brezposelnost, korupcija in tako naprej. Recimo kar - splošno stanje v ‘tamnom vilajetu’. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness