ŠčurkOFF

Aktualno-politična novica
pompelmo
6. 8. 2020 - 15.00
 / OFF

Nemški državni tožilci so vložili obtožnice zoper tri nekdanje člane uprave in upokojenega direktorja proizvajalca avtomobilov Audi. Očitajo jim prevaro, sporno oglaševanje in posredno napačno certifikacijo avtomobilov, ki so imeli vgrajeno programsko opremo za goljufanje pri emisijskih testih. V tako imenovano afero “dieselgate” [dIzlgejt] je sicer vpletena tudi Audijeva matična družba Volkswagen, ki je zaradi odškodnin že bila primorana izplačati okoli 30 milijard evrov, od tega 830 milijonov nemškim potrošnikom.

Grčija je pričela z izvajanjem programa prostovoljnega vračanja migrantov v domovino. Prosilcem za azil v taboriščih na otokih v Egejskem morju tako ponujajo dva tisoč evrov, če privolijo v prostovoljno vrnitev, program pa financira Evropska unija. Z izvajanjem naj bi sicer pričeli že marca, a je bilo onemogočeno zaradi zaprtja meja ob pojavu pandemije. Od okoli sto dvajset tisoč beguncev, ki se trenutno nahajajo na ozemlju Grčije, jih zgolj pet tisoč izpolnjuje pogoje programa. 

Bolgarija odpira vrata novim oblikam financiranja strank
 / 9. 7. 2019
Bolgarski premier Bojko Borisov, ki se že en mesec sooča s protivladnimi protesti in nezadovoljstvom v vrstah lastne vladne koalicije, je povedal, da je pripravljen za razrešitev politične krize odstopiti s položaja, če bi le tako lahko preprečil razpad vladne koalicije, ki jo vodi njegova stranka GERB. Odstop je ena od možnosti, ki jih bo ponudil svojim koalicijskim partnerjem, desni stranki Združeni patrioti, v kateri so že povedali, da želijo, da vlada odsluži celoten mandat, ki ga je ostalo še nekaj manj kot eno leto.

Facebook je umaknil objavo ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi širjenja napačnih informacij o novem koronavirusu. Upravljalec Trumpovega računa je namreč delil izsek iz predsednikovega intervjuja na televizijskem kanalu Fox News, v katerem je trdil, da so otroci tako rekoč imuni na virus COVIDA-19. Gre za Facebookovo prvo tovrstno dejanje, zgodilo pa se je po večmesečnih pritiskih javnosti in zakonodajalcev na direktorja Marka Zuckerberga. Zuckerberg je še do nedavnega Facebookovo neaktivnost pri odstranjevanju zavajajočih objav opravičeval s prizadevanjem za svobodo govora in pravico javnosti do informacij o tem, kaj objavljajo politični vodje. Izsek iz intervjuja je s Trumpovega kanala odstranil tudi YouTube, ni pa odstranil celotnega posnetka, dostopnega na kanalu Fox News.

Ostajamo v ZDA, ki nadaljujejo medsebojno prepucavanje s Kitajsko. Zunanji minister Mike Pompeo je napovedal razširitev programa “Clean Network”, v sklopu katerega nameravajo prepovedati uporabo nekaterih kitajskih mobilnih aplikacij. Aplikacije, kot sta TikTok in WeChat, naj bi namreč predstavljale grožnjo varovanju osebnih podatkov ameriških državljanov. Mimogrede, Pompeo je tudi uradno potrdil, da bo naslednji teden obiskal Slovenijo, kjer bo z domačim kolegom Anžetom Logarjem debatiral o “varnosti omrežja 5G”. Bržkone se bo iz tega izcimil kakšen podpis izjave, ki bo kitajskemu podjetju Huawei onemogočal razvoj omrežja 5G v Sloveniji.

O reorganizaciji centrov za socialno delo
 / 28. 2. 2019
Sindikat centrov za socialno delo je varuha človekovih pravic pozval k obsodbi žaljivega tvita uslužbenca ministrstva za notranje zadeve, krajše MNZ, Boruta Jakopina. Ta je zapisal, da so centri za socialno delo “leglo feministk”, “zafrustriranih žensk” in “poženščenih beta fantkov”. Tvit je sprva delil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, a ga je kasneje umaknil. Gorenak je še izjavil, da naj njegova poobjava ne bi pomenila strinjanja z zapisanim. Odzvali so se tudi v Socialni zbornici, v kateri so tvit označili za diskreditacijo in globok poseg v integriteto socialnih delavcev ter zahtevali opravičilo. Na MNZ menijo, da je takšna oblika komunikacije neprimerna, in se od zapisa distancirajo.

Protest v Centru za tujce Postojna
O spremembah na migracijskem področju
 / 31. 7. 2020
Policijski sindikat je v javni objavi opozoril na poslabšanje varnosti za policiste in druge zaposlene v Centru za tujce v Velikem Otoku pri Postojni. S tem pozivajo Inštitut za javno zdravje ter delovno in zdravsteno inšpekcijo k posredovanju, saj v centru ne pošiljajo v karanteno prišlekov iz držav z rdečega seznama. Policija sicer v omenjeni center za tujce zapira prosilce za azil, s čimer jim omejuje gibanje, dokler ne dobijo negativne odločbe o mednarodni zaščiti, nakar jih vrne bodisi v izvorno državo bodisi v državo, iz katere so prečkali mejo, beri: Hrvaško.

Smrdijo. Gomazijo. Prežijo. Se množijo. Nihče ni varen pred njimi. V nočni tišini prilezejo iz kanalizacije in pričnejo ofenzivo. Tu so … ŠČURKI! Že pred nekaj meseci so napadli naselje Pod Trško Goro v Novem mestu, pomagala pa ni niti dezinsekcija, ki so jo izvedli že trikrat. K invaziji še dodatno pripomorejo poletne temperature, ki so za ščurke izjemno ugodne, ne ustavijo pa jih niti padavine, saj se zgolj poskrijejo in nato spet prilezejo iz svojih lukenj. Ščurki sicer prenašajo razne viruse in bakterije, ki poleg drugih bolezni lahko povzročijo tuberkulozo, tifus ali gobavost.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness