Šiškoff zaporu

Aktualno-politična novica
10. 9. 2018 - 15.00
 / OFF

Švedski socialdemokrati so po nedeljskih volitvah obdržali status največje parlamentarne stranke, a so hkrati zabeležili tudi najslabši rezultat v zadnjem stoletju. Glas stranki premierja Stefana Löfvena je dalo 28,4 odstotka volivcev. Mesto na stopničkah sta prav tako obdržali desnosredinska Zmerna stranka in skrajno desni Švedski demokrati, le da so sedaj razlike znatno manjše. Sodelovanje s Švedskimi demokrati vsi javno zavračajo, ker pa ti po novem obvladujejo 62 sedežev v 349-članskem parlamentu, bo bržkone potrebna sestava velike koalicije, če se želijo stranke izogniti predčasnim volitvam.

Včeraj so ravno tako volili v Rusiji. Lokalne volitve so številni državljani izkoristili za to, da so na ulicah in glasovnicah izrazili nezadovoljstvo nad predlagano pokojninsko reformo. Ta bi zvišala starost upokojitve za moške s 60 na 65 let in za ženske s 55 na 63 let. Iz Jekaterinburga se oglaša sodelavka Radia Študent Rina Pleteršek.

Izjava

Nujna prometna informacija: Cesta pri Strašeniju v osrednji Moldaviji je zaprta v obe smeri, potem ko se je prehitevajoči tovornjak zaletel v potujoči konvoj predsednika Igorja Dodona. Predsednikov Mercedes se je prevrnil na glavo, sam pa resnih poškodb v nesreči ni utrpel. Tega ne moremo reči za predsednika vlade Abhazije, ki je umrl na poti v Rusijo. Smrt premierja republike, ki jo priznavajo le Sirija, Nauru, Gvatemala, Venezuela in Rusija, se je zgodila le deset dni po uboju predsednika ravno tako s strani Rusije podprte Doneške narodne republike, Aleksandra Zakarčenka, ki je umrl v eksploziji bombe v prestolnici samorazglašene republike.

O minimalni plači, stavkah, politični krizi in globalni proizvodnji.
 / 15. 1. 2014

Po enem letu je kamboška vlada zaradi slabega zdravja iz zapora izpustila Kem Sokha, voditelja opozicijske Kamboške stranke narodne rešitve, in ga premestila v hišni pripor. Zaprt je bil zaradi domnevnega pripravljanja vojaškega puča ob pomoči Združenih držav Amerike. Kamboško stranko narodne rešitve, ki je na parlamentarnih volitvah leta 2013 skoraj premagala sicer že trideset let vladajočo Kamboško ljudsko stranko, je vrhovno sodišče lani s posebno zakonodajo razpustilo in ji onemogočilo delovanje. Na julijskih volitvah letos je tako premierova stranka brez konkurence osvojila vsa poslanska mesta v kamboškem parlamentu. Domača in mednarodna skupnost predsedniku vlade Hun Senu, sicer pripadniku režima Rdečih Kmerov v 70. letih prejšnjega stoletja, očitata, da državo vodi v smer totalitarizma. Kem Sokh in njegova stranka bosta s pritožbami poskusila preklicati odločitev vrhovnega sodišča in ponovno kandidirati na volitvah čez štiri leta.

Po odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu in 200 milijonov dolarjev manjši pomoči Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem so ZDA napovedale tudi zaprtje diplomatske pisarne Palestinske osvobodilne organizacije v Washingtonu. Trumpova administracija želi s pritiski na palestinske voditelje te prisiliti v sprejem novega "ultimativnega" predloga mirovnega sporazuma, ki ga ZDA v sodelovanju z Izraelom pripravljajo in napovedujejo že nekaj časa.

Sudanski predsednik Omar Al-Bašir je odpustil vseh 31 ministrov. Mesta v novi vladi za vse ne bo, saj bo hkrati število ministrstev zmanjšano na 21. V času visoke, 65-odstotne inflacije in padajočega sudanskega funta morajo tudi predsedniki delati reze. Edina stalnica v sudanski politiki tako ostaja Al-Bašir sam, ki bo junija naslednje leto slavil trideset let na mestu predsednika republike.

Kako so domače osamosvajanje in po-osamosvojitveno zgodovino zaznamovale paravojaške formacije SDS & Co.?
 / 5. 9. 2018

Šiška bodo spustili nazaj v divjino, je odločil preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru. Žival, ki jo prepoznate po značilni rdeči kapici, prebiva v štajerskih gozdovih, življenje v kletki pa ji je tuje. Tako je sodnik odločil, da se bo Andrej Šiško, predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija, obtožb o ščuvanju k nasilni spremembi ustavne ureditve branil s prostosti. Tožilstvo je sicer za vodjo zdaj že znamenite Štajerske varde predlagalo pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, v kar so neuspešno prepričevali sodnika.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness