Ženske OFFbline

Aktualno-politična novica
7. 2. 2019 - 15.00
 / OFF

Francoska vojaška letala so z bombnim napadom uničila dvajset vojaških tovornjakov najaktivnejše čadske uporniške skupine Zveze uporniških sil. Potem ko je v petek okoli petdeset tovornjakov prečkalo mejo med Libijo in Čadom, jih je začela obstreljevati uradna čadska vojska. Zaradi neuspeha jim je v nedeljo na pomoč z opozorilnimi streli priskočilo francosko vojno letalstvo iz baze v N’Djameni na zahodu Čada. Republika Čad je sicer nekdanja francoska kolonija in članica skupine G5 Sahel, ki jo vodi Francija, deklarativno pa organizacija krepi varnost Zahodne Afrike. To lahko pojasni intenzivnost vključevanja francoske vojske v notranjo čadsko politiko. Predsednik države Idriss Deby se z različnimi uporniškimi silami sicer bori, vse odkar je z vojaškim državnim udarom leta 1990 prevzel funkcijo.  

Ministrstvo za turizem republike Uganda je na seznam turističnih znamenitosti uvrstilo zaobljene in seksi ženske. V ta namen minister Godfrey Kiwanda organizira tudi lepotno tekmovanje ˝Miss Curvy Uganda˝, ki bo predstavilo nov turistični produkt. Turizem je namreč lani v Ugando pritegnil največ tujih investicij, vlada pa ga poskuša nadgraditi z občudovanjem zaobljenih in ne več suhih deklet. Minister za turizem je na tiskovni konferenci poskušal ta obrat v estetiki ugandskih žensk ponazoriti s primerki zaobljenih žensk, ki jih je pripeljal s seboj.

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je napovedal, da bo v naslednjih dveh mesecih ponovno uvedel smrtno kazen za prestopnike, povezane z drogami. Navdih je dobil prejšnji mesec na obisku pri Rodrigu Duterteju, predsedniku Filipinov, kjer je vojna proti drogam, ki traja od junija 2016, končala že pet tisoč življenj. Na Šrilanki je sicer smrtna kazen še vedno uzakonjena, vendar se ne izvaja od leta 1976. Kljub temu je do leta 2014 država zaposlovala uradnega rablja, od takrat pa se na prosto delovno mesto, ki prinaša 175 evrov mesečne plače, ni prijavil nihče. Za kazniva dejanja, povezana z drogami, je na smrtno kazen na Šrilanki trenutno obsojenih 48 ljudi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je podpisal odlok, ki bo olajšal vstop v državo turškim podjetnikom in poklicnim voznikom. S tem naj bi Rusija povišala prihodek turistične industrije s trenutnih devet milijard evrov za vsaj dve milijardi. Ukrep, vezan na turške državljane, je bil sprejet v luči strategije razvoja turizma do leta 2035, ki jo je konec preteklega meseca predstavil Putin in kaže na izboljšanje odnosov med državama. Potem ko je turška vojska novembra 2015 sestrelila rusko vojno letalo zaradi kršenja dogovora o meji med Turčijo in Sirijo, je Rusija vzpostavila sistem ekonomskih sankcij proti Turčiji. Sankcije so vključevale tudi prepoved vstopanja turških državljanov v državo brez vize.  

Evropska komisija je izglasovala prepoved združitve nemškega konglomerata Siemensa in francoskega ponudnika železniških storitev Alstoma. Podjetji sta si za združitev prizadevali z argumentacijo, da je nujno ustvariti konkurenčni trg, ki bi tekmoval z največjim železniškim podjetjem na svetu CRRC s Kitajske. Nemški ekonomski minister Peter Altmaier opozarja, da bo prepoved združitve Evropsko unijo oškodovala za 100 milijard vrednih naročil po celotnem svetu. Članov Evropske komisije pa kitajska konkurenca ne skrbi, pomembnejša se jim zdi nevarnost, ki jo predstavlja možnost monopolizacije ob združitvi tako velikih podjetij. Zavračajo tudi primerjave z ustanovitvijo podjetja Airbus leta 1970 z namenom tekmovanja proti ameriškemu podjetju Boeing, ki je takrat, za razliko od CRRC-ja danes, prevladoval na evropskem trgu. Več v današnjem OFFsajd-u ob petih

Finančna uprava Republike Slovenije, krajše FURS, je odblokirala bančni račun zavoda Sončni Kanin, ki zamuja s plačilom davščin v višini več kot 80 tisoč evrov. Do tega je prišlo, ker se je stoodstotna lastnica zavoda, Občina Kanin, zavezala, da bo do 14. aprila letos odplačala dolg, če zavod ne bo sam sposoben pokriti obveznosti. Zaradi slabega začetka sezone si je zavod nakopal še dolg v višini 160 tisoč evrov do dobaviteljev in okoli 80 tisoč evrov stroškov za izplačilo decembrskih in januarskih plač. Hkrati se zavod srečuje s kadrovskimi težavami, saj so ponovili razpis za direktorja, ko je edini ustrezen izmed treh kandidatov ta teden kandidaturo preklical. Sicer pa predsednik sveta zavoda Sončni Kanin Miha Sotlar napoveduje preoblikovanje javnega zavoda v javno podjetje, če se bo s tem strinjal občinski svet.

Sindikat poštnih delavcev in Sindikat delavcev prometa in zvez, člana Svobodnih sindikatov Slovenije, sta napovedala začetek stavke 19. februarja letos. Pogajanja sindikatov z delodajalci pri Pošti Slovenije in Invalidskem podjetju Pošte Slovenije sicer še potekajo. To pomeni, da se stavka v primeru naknadnih izpolnitev stavkovnih zahtev ne bo odvila. Več bo znano šele v ponedeljek, ko bodo znani rezultati pogajanj.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness