420 OFF

Aktualno-politična novica
20. 4. 2016 - 15.00
 / OFF

Kitajska je na smrt obsodila bivšega državnega uslužbenca Huanga Yuja zaradi izdaje več kot 150 tisoč tajnih dokumentov tujim tajnim službam. S predajo dokumentov, ki so med drugim zajemali podatke o komunistični partiji, vojski in financah, pa je zaslužil več kot 700 tisoč evrov. Ujeli so ga prav zaradi nenadnega nepojasnjenega premoženja in pogostih potovanj.

V opozorilo naivnim so kitajske oblasti na dnevu izobraževanja o državni varnosti, ki je bil prvič praznovan prejšnji petek, izobesili plakate z naslovom “Nevarna ljubezen”. Plakat opozarja na tveganja pri romantičnih razmerjih s tujci in pripoveduje zgodbo o tem, kako je vohun David zapeljal mlado propagandno delavko in jo prepričal, da mu je dala skrivne dokumente.

Po Volkswagnu se je v težavah zaradi nepravilnosti pri elektronskem beleženju porabe goriva znašlo še eno veliko avtomobilsko podjetje. Podjetje Mitsubishi Motors je na račun ugotovitev Nissana priznalo ponarejanje podatkov o porabi goriva za več kot 600 tisoč vozil, prodanih na Japonskem. Vodstvo podjetja, ki naj ne bi vedelo za nepravilnosti, odgovornost pa naprtila delavcem, se je že opravičilo javnosti in delničarjem. Po objavi priznanja so delnice Mitsubishija padle za več kot 15 odstotkov.

Medtem ko delavci Holdinga slovenskih elektrarn opozarjajo, da se z zaklepanjem kontrolne sobe vračamo v čase, ko so na stavkajoče streljali, v Angoli na študente, ki protestirajo proti višanju šolnin, dejansko streljajo. Protest, ki je potekal v mestu Caluquembe, je po pričevanju prisotnih potekal mirno, dokler niso policisti hoteli s pendreki razpršiti študentov. Ti so se uprli, in ker jih policija ni uspela obvladati, je začela nanje streljati. Trije študenti so bili ranjeni, eden težje. Vzrok protestov je bilo višanje šolnin za okoli 16 evrov, kar naj bi po izjavah vodilnih porabili za nakup goriva za javno razsvetljavo.

Nizozemska, ki je nedavno na referendumu zavrnila pridružitveni sporazum med Evropsko unijo in Ukrajino, je v parlamentu za las preglasovala pobudo evroskeptične socialistične stranke za odstop od pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino. Nizozemski premier Mark Rutte ima zdaj nekaj časa, da najde rešitev in se o spremembah sporazuma pogaja z evropskimi partnerji.

Evropska komisija pa se ne ozira na nizozemske odločitve in predlaga odpravo vizumov za državljane Ukrajine. Podlaga za predlog so lani objavljene pozitivne ocene uresničevanja akcijskega načrta o vizumski liberalizaciji in domnevne uspešne reforme ukrajinskih oblasti na področju pravosodja in notranjih zadev.

Francosko gibanje Nuit Debout, ki se je začelo iz protestiranja proti novi francoski delavski zakonodaji, se je razširilo na protestiranje proti prekarnemu delu in multinacionalkam. Člani gibanja so tako, sodeč po objavah na Twitterju, nedavno zaprli vhod v Mcdonalds ter zasedli prostore BNP banke.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je končal stavko. O razlogih Branko Sevčnikar, predsednik sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije.

Izjava

Povprašali smo tudi o možnosti nadaljevanja stavke v primeru neuresničevanja zahtev sindikata.

Izjava

Vlada je soglasno podprla Andraža Kopača za direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki ga je Svet UKC Ljubljana imenoval pred dvema tednoma. Po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc v vladi ni bilo pomislekov glede tega, da Kopač nima izkušenj v zdravstvu.

V državnem zboru je potekala druga obravnava zakona o partnerski zvezi, ki jo je dan po referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi vložil Jani Möderndorfer. Ta za istospolne pare uvaja enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, vendar brez možnosti posvojitev in postopkov biomedicinske oploditve. Večina poslanskih skupin kljub pomislekom, da diskriminacije istospolnih ne odpravlja v celoti, predlog podpira. Nasprotujejo mu samo v Slovenski demokratski stranki in Novi Sloveniji.

V Ljubljani bosta na današnji dvajseti april potekala dva dogodka, posvečena konoplji. Festival Marihuana Marš, ki ga organizira Študentska organizacija Univerze v Ljubljani na Študentskem kampusu in se začne ob treh, ter Hašišarska fronta na že tradicionalnem Kongresnem trgu, protest, ki se začne ob štirih in dvajset minut.

O namenu Marihuana marša Gašper Sovdat, predstavnik organizatorjev.

Izjava

O zahtevah hašišarske fronte Mojca Žerak, predstavnica organizatorjev.

Izjava

Spregovori tudi o razlogih za organiziranje alternative Marihuana maršu.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.