AFreak OFF

Aktualno-politična novica
Pahor
18. 10. 2018 - 15.00
 / OFF

O skorajšnjem razpadu finske koalicije in razkolu znotraj Stranke Fincev
 / 14. 6. 2017
Finski parlament je izglasoval zaupnico predsedniku vlade Juhi Sipili iz Stranke centra, ki je sam podal pobudo za glasovanje. Z glasovanjem o zaupnici je poskusil izsiliti načrtovani predlog reform na področju socialnega varstva. Reforme predvidevajo manjšo zaščito delavcev pred odpuščanjem v majhnih podjetjih, manjše tveganje delodajalca pa naj bi po mnenju vlade omogočalo lažje zaposlovanje. Nezaupanje so izkazali Socialni demokrati in poslanci Leve zveze, v sodelovanju s sindikati. Predsednica sindikata za javni interes in socialo Päivi Niemi-Laine sporoča, da bodo poostrili stavkovno gibanje, če vlada predloga ne bo opustila. Prva prekinitev dela se bo zgodila v ponedeljek in torek.

Haiti, Port-au-Prince
Tegobe Haitija in vmešavanje ZDA
 / 28. 2. 2018
 Na Haitiju je proti korupciji protestiralo okoli deset tisoč ljudi, pri čemer je policija na protestnike streljala s pravimi naboji in enega izmed njih ubila. Haitijci so zahtevali odgovore na vprašanje, kaj se je zgodilo z dobrimi tremi milijardami evrov sredstev, ki jih je v okviru zavezništva Petrocaribe Haitiju donirala Venezuela. Petrocaribe je zavezništvo več karibskih držav z Venezuelo, v okviru katerega lahko države članice venezuelsko nafto kupujejo z nižji obrestnimi merami v okviru fleksibilnih kreditov. Haitijski senat je v preiskavi zlorabe venezuelskih sredstev ugotovil, da je vsaj 14 haitijskih oblastnikov v mandatih nekdanjih predsednikov Michela Martellyja in Reneja Prevala med letoma 2008 in 2016 zlorabljalo sredstva. Aktualni haitijski predsednik Jovenel Moise se je zavezal k temeljiti preiskavi, mnogi protestniki pa mu zaradi povezav z nekdanjim predsednikom Martellyjem ne zaupajo.

Polovico novega ministrskega kabineta Etiopije bodo sestavljale ženske. Aiša Mohamed bo kot prva ženska v zgodovini vodila Ministrstvo za narodno obrambo,  novo ustanovljeno Ministrstvo za mir pa bo delovalo pod taktirko  Muferiat Kamil in skrbelo za nadzor nad zvezno policijo ter obveščevalnimi službami. Ustanovitev novih oddelkov je posledica reform premiera Abija Ahmeda, ki so hkrati  zmanjšale kabinet z 28 na 20 ministrstev. Premier s to potezo nadaljuje izpolnjevanje načrtov zmanjšanja avtoritativnih pritiskov in odpiranja države na mednarodnem prizorišču. Pomemben korak v to smer je tudi septembrski podpis mirovnega sporazuma med voditelji Etiopije in Eritreje. Konflikt se je vlekel vse od leta 1961, leta 1991 je Eritreja postala samostojna država, najhujši boji pa so potekali med letoma 1998 in 2000.

Rezultati lokalnih volitev v Slonokoščeni obali, ki so se odvijale v soboto, so pokazali zmago vladajoče stranke Houphouetov zbor za demokracijo in mir v večini občin. Njeni novi nasprotniki iz Demokratske stranke, ki se je nedavno izločila iz zbora, so na tretjem mestu, za neodvisnimi kandidati. Med volitvami je bila ugrabljena in umorjena uradna oseba, po razglasitvi delnih rezultatov pa je prišlo do nasilnih soočenj med privrženci obeh strank. S tem se zaostruje rivalstvo med najmočnejšima strankama pred predsedniškimi volitvami leta 2020.

Izredno stanje na Maldivih
Izredno stanje, aretacije in državni udari na Maldivih
 / 8. 2. 2018
 Opozicijski voditelji na Maldivih so pozvali policijo, naj trenutno še aktualnemu predsedniku Abdulu Jaminu prepove izstop iz države. Jamin je na septembrskih volitvah letos izgubil proti opozicijskemu kandidatu Ibrahimu Mohamedu Solihu, poraza pa ni sprejel s pokončno držo. Teden po izgubi je Jamin pozval novinarje k protestu zaradi nepravičnih rezultatov, na vrhovno sodišče pa je vložil pritožbo o ilegalnem spreminjanju volilnih rezultatov. Sodišče je sicer pritožbo sprejelo v obravnavo, vendar trenutno kaže, da Jamin pri sodbi ne bo dosegel želenega rezultata. Trenutno še aktualnemu predsedniku Jaminu pa poleg izgube na sodišču glede volilnih rezultatov grozijo še obtožbe o korupciji. Teden dni pred septembrskimi volitvami je prišlo na dan poročilo o Jaminovi vpletenosti v ilegalno prodajo in oddajanje zemlje hotelskim tajkunom na tropskih otokih.

V ilegalne taktike pri prodaji pa se je po mnenju eBaya zapletel tudi Amazon. Spletno trgovsko podjetje eBay je proti svojemu tekmecu Amazonu vložilo tožbo na sodišču v okrožju Santa Clara v Kaliforniji. eBay v tožbi trdi, da so predstavniki Amazona pri svojem poslovanju uporabljali nezakonite taktike tako, da so domnevno ustvarjali lažne profile kupcev na eBayu in prepričevali tamkajšnje prodajalce, naj svoje dobrine raje prodajo na Amazonu. V tožbi so predstavniki eBaya zapisali, da naj bi se Amazonovo početje začelo že leta 2015.  Tako eBay kot Amazon se v veliki meri zanašata prav na neodvisne prodajalce, zato lahko ilegalne prakse preusmerjanja prodajalcev iz ene na drugo spletno platformo odločilno vplivajo na promet. Leta 2017 so bili neodvisni prodajalci v podjetju Amazon zaslužni za kar polovico vseh prodaj.

Nekaj minut pred osmo zjutraj so na ljubljanski policijski upravi prejeli prijavo o sumljivi pošiljki v Državnem zboru Republike Slovenije, ki je vsebovala bel prah. Po posredovanju vseh treh pristojnih služb so pet oseb izolirali, podrobnejše okoliščine pa še preiskujejo. Pošto z enako vsebino pa so prejeli tudi na Radioteleviziji Koper, naslovljena pa je bila na novinarko Eugenijo Carl. V tem tednu je to že tretja pošiljka belega prahu, v ponedeljek jo je prejel občan Postojne.

Ministrstvo za delo je pripravilo novelo zakona o zaposlovanju tujcev, ki bo na novo urejala izdajo dovoljenj za začasno bivanje tujih študentov in raziskovalcev ter hkrati uvaja nove vrste enotnih dovoljenj za bivanje in delo. Nevladne organizacije Delavska svetovalnica, društvo Iskra, Sindikat Mladi plus in Ženski lobi Slovenije noveli očitajo uvajanje nove vrste tujk - brezpravne služkinje. Najbolj sta jih zmotili dve novi vrsti enotnih dovoljenj za bivanje in delo, in sicer uvedba enotnega dovoljenja za opravljanje pripravništva in enotnega dovoljenja za opravljanje dela varuške au pair. V sporočilu ministrstvu organizacije trdijo, da bo novela razvrednotila status gospodinjskega dela. Pojasni Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus.

Izjava

OFF sta pripravila vajenec Jaka in Lana.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.