Akrostični OFF

Aktualno-politična novica
3. 10. 2018 - 15.00
 / OFF

Kulturni spomenik nacionalnega pomena Aljažev stolp se je vrnil domov na vrh Triglava. 123 let star stolp se je na najvišji vrh Slovenije vrnil po slabem mesecu renovacije v Ljubljani in na Jesenicah. Barva je ostala siva, le streha je po novem nekoliko temnejša.

O domnevno nezakoniti pomoči migrantom in poročanju časopisa Delo o tem
 / 14. 9. 2018

Aktualnega zunanjega ministra Mira Cerarja zapušča Vesna Györkös Žnidar. Nekdanja ministrica za notranje zadeve, ki jo je prejšnji mesec na Štefanovi 2 zamenjal Boštjan Poklukar, odstopa, ker jo, po njenih besedah, vodstvo Stranke modernega centra ni podprlo pri njenem delu, posebej ko je šlo za vprašanje migracij. Citiramo: "Dokazovanje leve liberalne naravnanosti v odnosu do migracij se ne dosega z odrekanjem podpore lastni ministrici za notranje zadeve, niti z neformalnim pritiskom na odločevalce MNZ in policiste, ki morajo voditi postopke s tujci." Konec citata. Györkös Žnidar, po izobrazbi sicer odvetnica, dodaja, da se nima namena včlaniti v kakšno drugo stranko.

Tako kot Györkös Žnidar se očitno poslavlja tudi generalni direktor policije Simon Velički. Informacijo so potrdili na MNZ-ju, na mesto vršilca dolžnosti generalnega direktorja pa naj bi, po priporočilu novega ministra, imenovali dosedanjo namestnico generalnega direktorja Tatjano Bobnar.

Adilu Abdulu-Mahdiju je novoizvoljeni iraški predsednik Barham Saleh podelil mandat za sestavo vlade. Saleh je vajeti prevzel od Fuada Masuma, s čimer se nadaljuje neuradna praksa, da ta več ali manj simbolna funkcija pripade Kurdu. Ena redkih pristojnosti predsednika države je predlaganje predsednika vlade, kar je Saleh prvi dan v pisarni tudi storil. Šiit Abdul-Mahdi, ki ne pripada nobeni večji politični stranki, je bil v sedemdesetih vidnejši član Iraške komunistične stranke, kasneje pa velik podpornik islamske revolucije v Iranu in politik, ki so ji sledile. Mandatar ima sedaj trideset dni časa, da sestavi novo vlado.

Le pol toliko časa za sestavo vlade ima zavezništvo desnih strank v švedskem parlamentu. Potem ko je isti parlament prvemu človeku koalicije socialdemokratov in zelenih Stefanu Lofvenu prejšnji teden izglasoval nezaupnico, so sedaj z isto misijo nemogoče soočeni še na nasprotnem polu. Levi in desni blok izključujeta možnost sodelovanja v veliki koaliciji, hkrati pa zavračata koaliranje s ksenofobnimi Švedskimi demokrati, ki zasedajo 62 sedežev v 349-članskem parlamentu.

Evroskeptiki in ksenofobi že vladajo v Italiji. Notranji minister Matteo Salvini je tako na Twitterju z zadovoljstvom pospremil novico o tem, da  je bil županu mesta Riace na jugu Italije Domenico Lucano odrejen hišni pripor zaradi obtožb o spodbujanju nezakonitih migracij in prirejanja javnih razpisov. Riace je v času Lucanovega županovanja postalo mesto z znatno migrantsko populacijo, saj je od trenutnih 1500 prebivalcev kar ena tretjina priseljencev, s čimer je upočasnil proces staranja prebivalstva in odhoda mladih proti severu Italije in Evrope.

Kaj vam brani, da bi prosto govorili o menstruaciji?
 / 2. 10. 2018

Napori avstralskih aktivistk so zalegli - zvezna vlada je napovedala umik 10-odstotnega davka na tampone in higienske vložke. Predlog o umiku davka, ki je v veljavi od preloma tisočletja dalje, je bil v preteklosti že zavrnjen, saj prinese dobrih 18 milijonov evrov letno v blagajne vlad avstralskih zveznih držav in teritorijev. V Sloveniji ta davek znaša 22 odstotkov, predlog o znižanju na 9,5 odstotka pa je bil pred dvema letoma na Odboru za finance Državnega zbora zavrnjen.

Iz vrst Slovenske demokratske stranke, natančneje od Anžeta Logarja, je prišel sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ. Tema dneva bo podeljevanje licence za testiranje pete generacije mobilne telefonije družbi BTC, saj se je pri tem pojavil sum korupcije zaradi zaposlitve nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja v družbi. 

Domnevno sporna zaposlitev nekdanjega ministra za upravo Borisa Koprivnikarja v družbi BTC d.d.
 / 3. 10. 2018
 Čas veselega decembra bo v koprsko občino letos prišel zgodaj. Delavci lokalnega komunalnega podjetja Marjetica so že začeli s postavljanjem novoletnih lučk in v skladu z dolgoletno slovensko tradicijo okitili rondo. Krožišče ob koprski tržnici je tako bogatejše za aluminijasto sidro, prižig lučk pa je letos predviden že novembra. Celotna praznična osvetlitev bo letos Koper stala 540 tisoč evrov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.