Benificiran OFF avtobusnih prevoznikov

Aktualno-politična novica
11. 6. 2019 - 15.00
 / OFF

Po podatkih Evropskega azilnega podpornega urada je po več letih naraslo število prvih zaprositev za azil v Evropski uniji. Naraščanje števila prvih zaprositev, torej tistih, ki so prvič vložene v katerikoli državi članici, gre pripisati predvsem prošnjam migrantov iz Latinske Amerike. Medtem ko je še vedno največ prosilcev sirskih državljanov, je Venezuela po številu na drugem mestu. Poskočilo pa je tudi število prvih zaprositev migrantov iz Albanije in Gruzije. Afganistanski prosilci za azil so sicer na tretjem mestu, a je njihovo število treba gledati tudi v luči deportacij nazaj v državo izvora zaradi vprašljive označbe države kot varne. Deportacije v Afganistan so narasle v letu 2016, med njimi pa prednjači Norveška. Spomnimo tudi, da migrantska politika EU temelji predvsem na eksternalizaciji mej, zaradi katere je migrantom zaprositev za azil onemogočena.

in revolucija v Rožavi
 / 10. 6. 2019
Ameriške zračne sile so ustavile urjenje turških pilotov, ki so pilotirali ameriška lovksa letala F-35 na letališču v zvezni državi Arizona. Že prejšnji teden so Združene države Amerike prenehale s sprejemanjem dodatnih turških pilotov zaradi dogovora po katerem bo Turčija kupila rusko protiraketno obrambo S-400. Spomnimo, da je ZDA Turčiji dala do julija rok, da premisli nakup ruske vojaške opreme, in ji ob pogoju odpovedi dogovra z Rusijo ponujala tudi protiraketno obrambo Patriot. Za razliko od ameriške ponudbe po besedah Turčije dogovor z Rusijo vključuje tudi sodelovanje Turčije pri izdelavi obrambnega sistema. Spomnimo, da konflikti med Turčijo in ZDA naraščajo tudi zaradi ameriških sankcij v Iranu in različnih pogledov na sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Alzheimerjeva bolezen, demenca in konopljine učinkovine
 / 6. 6. 2019
Izraelska vojska je sporočila, da ustanavlja posebni odbor za boj proti uporabi drog v vrstah izraelske vojske. Razlog ustanovitve naj bi bilo vse več primerov drogiranja vojakov v vojaških bazah, v kar je všteto tudi kajenje cannabisa. Izraelska državna agencija za boj proti drogam je namreč po lanskih podatkih zabeležila naraščanje števila vojakov, ki kadijo travo. Od 11 odstotkov vojakov v letu 2009 je delež narasel na 54 odstotkov v letu 2017. Vzpostavljen odbor bo imel pristojnost ukinitve privilegijev vojakov, kot je denimo ukinitev dela prostega dneva na praznik. Spomnimo, da so med zadnjimi incidenti septembra lani 35 vojakov zaradi uporabe in tihotapljenja drog tudi aretirali.

Kot poroča spletni portal Siol.si, je ljubljanska nadškofija ponovno odobrila posojilo zadolženi mariborski nadškofiji oziroma Zavodu Antona Martina Slomška. Novi lastnik zavoda in tako imenovanega “kompleksa Vrbanska”, v katerega sodi tudi Škofijska klasična gimnazija, je pred tednom dni postalo podjetje Skalina, ki se ukvarja predvsem z gostinstvom, njegov direktor pa je moralni teolog Ivan Štuhec. Podjetje Skalina je prejelo 2 in pol milijona evrov posojila od podjetja ljubljanske nadškofije Metropolitana, ki gospodari z gozdovi na Gorenjskem in upravlja druge cerkvene nepremičnine, ob zapadu dolga leta 2029 pa bo Skalina predvidoma morala plačati obresti v višini 200 tisoč evrov.

Za reševanje kompleksa Vrbanska je mariborska nadškofija do sedaj porabila 5 milijonov evrov, ki so jih zbrali s tujimi in domačimi donacijami po župnijah. Spomnimo, da je Metropolitana v času finančne krize z 9,2-milijonskim posojilom že reševala holding mariborske nadškofije Zvon Ena. Na takratnega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa so zaradi posojila leteli očitki o neustrezno zavarovanem posojilu, leta 2014 pa ga je papež Frančišek zaradi finančnih težav slovenske cerkve pozval k odstopu. Prostore, zgrajene pred drugo svetovno vojno, je Nadškofija Maribor pridobila leta 2006 v času vlade Janeza Janše. Večino 11-milijonskega vložka za obnovo je nadškofija dobila z odškodninami leta 2006 in 2007, za preostalih 5 milijonov pa je najela posojila.

Stavkovna dejavnost voznikov avtobusov podjetja Arriva Slovenija
 / 4. 9. 2017
Sindikat delavcev prometa in zvez je vložil tožbo zoper delodjalce v avtobusnem prevozništvu, saj delavcem ne izplačujejo dodatnega pokojninskega prispevka, ki jih delavec lahko prejme zaradi težkih pogojev dela. Leta 2013 so kot pogoj za plačevanje prispevkov delodajalci namreč določili, da mora posamezni delavec v koledarskem letu prevoziti več kot 60 tisoč kilometrov. Kot pojasni odvetnik sindikata Jure Srhoj, so delodajalci nekdanjo benifikacijo, ki so jo…

Izjava

51 vloženih tožb se nanaša na spremembe leta 2013. Sogovornik pojasni, kako so bile benefikacije urejene pred tem.

Izjava

Leta 2013 pa so delodajalci mimo zakonskih določb postavili pogoj prevoženih kilometrov. Kakšne poti so ubrali delodajalci in kako so ti pogoji tudi opredeljeni v zakonskih aktih, ponovno Srhoj.

Izjava

Včeraj so delavci pričeli z gradbenimi deli v nekdanji tovarni Rog, v kateri delujejo avtonomni uporabniki in uporabnice prostora. Rušiti so začeli južni zid na Petkovškovem nabrežju. Na tiskovni konferenci je kot odziv na začetek gradnje uporabnik Roga Miha Blažič izpostavil, da…

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.