Buldožerjem OFF

Aktualno-politična novica
željkožer
20. 8. 2020 - 15.00
 / OFF

Odstopil je poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz. Kot razlog je navedel “dobro priložnost za spremembe na vrhu poljske diplomacije” v luči nedavnih predsedniških volitev, na katerih je predsednik Andrzej Duda osvojil svoj drugi mandat. Še pred njim pa je odstopil tudi minister za zdravstvo Lukasz Szumowski, ki je dejanje načrtoval že februarja, a se je čutil dolžnega na stolčku presedeti epidemijo covida-19.

Beloruske predsedniške volitve ali kako po 26 letih zamenjati predsednika
 / 7. 8. 2020
Situacija v Belorusiji se segreva. Na ulice so zopet stopile posebne enote policije, znane pod kratico OMON. V Minsku so tako oblasti prepovedale kakršnokoli zbiranje in prisotnost na javnih površinah, v mestu Grodno pa odvzele že podeljeno dovoljenje za protest. Predsedniku Aleksandru Lukašenku je na pomoč priskočila tudi Rusija z napovedjo predsednika Vladimirja Putina o pripravljenosti na vojaško pomoč. Voditelji Evropske unije so na zasedanju Evropskega sveta podprli protestnike in izjavili, da rezultatov volitev v Belorusiji ne priznavajo.

Norveška je zaradi suma industrijske špijonaže izgnala ruskega diplomata. Slednji naj bi od norveškega državljana, ki so ga oblasti aretirale med vikendom, prejemal zaupne informacije. Norvežan je bil namreč zaposlen pri podjetju DNV GL, ki postavlja standarde za gradnjo ladij ter izdaja certifikate o ustrezanju tem standardom. Gre za največje tovrstno podjetje na svetu, svoje storitve pa ponuja raznim industrijskim sektorjem, od pomorskega do energetskega, prehrambenega in zdravstvenega.

Maroko se je ponovno pridružil Afriški Uniji
 / 1. 2. 2017
Afriška unija, mednarodna organizacija vseh afriških držav, je  iz svojih vrst začasno izločila Mali. Tako se je postavila na stran predsednika Ibrahima Boubacarja Keite, ki ga je med včerajšnjim državnim udarom aretirala vojska. V uniji prav tako zahtevajo izpustitev vseh ostalih članov vlade in njenih uradnikov. V Ekonomski skupnosti zahodnoafriških držav, znani pod kratico ECOWAS, so napovedali uvedbo sankcij zoper upornike, pozivu k izpustitvi zaprtih pa se je pridružila tudi Evropska unija. Eden od glavnih obrazov malijske opozicije in voditelj protivladnih protestov pred vojaškim udarom, imam Mahmoud Dicko, pa je po srečanju s predstavniki vojske napovedal svoj umik iz politike.

Odhajajoči generalni direktor Svetovne trgovinske organizacije Roberto Azevedo že ima novo službo. Zaposlila ga bo multinacionalka PepsiCo, v kateri bo pomagal pri oblikovanju politike komunikacij z javnostjo in državami. Ni kaj, vrtljiva vrata so dobro podmazana. Pri tem mu bo gotovo v veliko pomoč njegovo poznavanje mednarodne zakonodaje, regulacij in lukenj v njih. Azevedu sicer mandat poteče šele konec meseca, prav tako pa ni jasno, kdo ga bo nasledil. Situacijo še dodatno zapletajo ZDA, ki zaradi spora z organizacijo blokirajo njene dejavnosti.

Sodeč po naslovih v raznoraznih medijih se v ZDA piše zgodovina. Razlog? Senatorka iz zvezne države Kalifornija Kamala Harris je sprejela nominacijo za podpredsedniško kandidatko. V demokratski stranki upajo, da bodo s Kamalo Harris lahko mobilizirali etnično pisano volilno telo, ki je prineslo dva predsedniška mandata predsedniku Baracku Obami. Obamov podpredsednik in sedanji predsedniški kandidat Joe Biden prihaja v predsedniško dirko proti Donaldu Trumpu z desetletja dolgo preteklostjo aktivnega udejstvovanja v politiki, med katerim je na primer prijateljeval s segregacionističnimi senatorji z ameriškega juga, v devetdesetih letih pa se je profiliral kot “tough on crime” demokrat. Svoje znanje obvladovanja divjih rejv zabav je delil tudi z Jelkom Kacinom, ki se sooča s situacijo v Zrćah. Svetoval mu je takole:

Izjava

Kot kaže, je uradni govorec vlade Jelko Kacin izgubil ključe svojega buldožerja, zato se je bil žal primoran zateči k drugačnim rešitvam. Napovedal je vladni odlok o 14-dnevni karanteni za vse, ki bodo od petka naprej potovali na Hrvaško, tisti, ki so že tam, pa bodo imeli za vrnitev čas do ponedeljka. Hrvaško je sicer za tvegano območje razglasila tudi Nemčija, enako pa so napovedali v Združenem kraljestvu.

Prav tako naj bi vlada na današnjem zasedanju sprejela odlok o ustanovitvi urada za demografijo. Ta naj bi spremljal in analiziral demografska gibanja v državi in vladi svetoval pri sprejemanju s tem povezanih ukrepov. Vodil naj bi ga minister brez resorja iz vrst DeSUS-a, morebiti bo to kar predsednica Aleksandra Pivec, za katero vse bolj kaže, da bo s funkcije primorana odstopiti. Še dva strankina pokrajinska odbora sta jo pozvala k odstopu, v kolikor tega ne stori, pa predlagala, naj svet stranke glasuje o nezaupnici. Že pet pokrajinskih odborov od skupno desetih je tako predsednici odreklo podporo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness