31. 3. 2015 – 14.20

Cannabis church inc., OFF

Audio file

Zračne sile arabske koalicije so pod vodstvom Savdske Arabije  bombardirale begunsko taborišče v bližini mesta Hajjah na severu Jemna. Umrlo naj bi najmanj štirideset ljudi, petkrat toliko je ranjenih, kar predstavlja najsmrtonosnejši napad nedavno zbrane koalicije proti hutijskim upornikom. Predstavnik savdske vojske in anonimni viri predstavljajo različno sliko dogodka. Po njihovih trditvah naj bi šlo bodisi za napad hutijskega topništva bodisi se je letalo arabske koalicije zgolj odzivalo na napad iz taborišča. Medtem pa je organizacija Zdravniki brez meja izrazila jasno mnenje, da je šlo za zračni napad.

Iran obtožuje Združene države Amerike, da so v zračnem napadu v bližini mesta Tikrit v Iraku ubile dva člana iranske revolucionarne garde, ki svetujeta iraškim silam v bitki proti Islamski državi. ZDA, ki se v Iraku proti islamistom borijo na isti strani kot Iran, a svojih akcij ne usklajujejo, trditve zanikajo.

Uzbekistanski predsednik Islam Karimov je z več kot devetdesetimi odstotki glasov predvidljivo zmagal na nedeljskih volitvah. Predsednik državi s trdo roko vlada že od razpada Sovjetske zveze, na zadnjih volitvah pa je imel tri protikandidate. Vsi so predstavniki strank, ki so na volitvah odprto podprle Karimova. S ponovno izvolitvijo se predsedniku začenja tretji mandat, kljub temu da ustava omejuje število mandatov na dva zaporedna.

Delni rezultati nigerijskih volitev nakazujejo na rahlo vodstvo opozicijskega voditelja Muhammaduja Buharija s šestinpetdesetimi proti triinštiridesetim odstotkom. Zaenkrat so prešteti glasovi iz devetnajstih od sedemintridesetih zveznih držav, pričakuje pa se tesen izid.

Kitajske oblasti so sprostile nekatere omejitve nepremičninskega trga. Zahtevana količina predvplačanega denarja za nakup nepremičnine bo znižana iz šestdeset na štirideset odstotkov, znižani bodo tudi kriteriji za davčno olajšavo pri prodaji nepremičnin. S temi ukrepi želi Kitajska obuditi nepremičninski trg. Ta je prenasičen s praznimi stanovanji, cene nepremičnin so previsoke, kar predstavlja nevarnost za pok nepremičninskega balona. Kot so kitajske oblasti obelodanile na nedavnem nacionalnem kongresu Komunistične partije, skušajo z deregulacijo gospodarstva ponovno zagnati gospodarsko rast, ki se v zadnjih letih umirja.

Singapurske oblasti so aretirale najstnika Amosa Yeeja zaradi videa z naslovom Lee Kuan Yew is finally dead, ki ga je objavil na Youtubu:

Izjava

Več kot očitno Yee v videu kritizira dolgoletnega singapurskega voditelja Lee Kuan Yewja, njegov kult osebnosti pa primerja z Jezusovim. Kritika oblasti v Singapurju velja za tabu, oblasti pa najstnika obtožujejo obscenosti in žaljenja verskih čustev. Ob nedavni smrti bivšega voditelja so se mu poklonili vsi pomembnejši svetovni voditelji, ameriška administracija ga je označila za človeka modrosti in velikana zgodovine.

Prejšnji teden je guverner ameriške zvezne države Indiana podpisal nov zakon o verski svobodi, ki med drugim omogoča podjetjem, da zavrnejo izvajanje svojih storitev na podlagi verskih prepričanj. Guverner je zakon, ki bi omogočal diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti ali veroizpovedi sprejel kot odgovor na legalizacijo istospolnih porok v tej zvezni državi. Zakon je zato požel mnogo kritik, spodbudil pa je tudi nastanek nove verske skupnosti, First church of cannabis incorporated. Ta namerava uporabo kanabisa postaviti za enega svojih zakramentov, s čimer želi omogočiti njegovo uporabo na podlagi verskih prepričanj. Ni pa še jasno, ali bodo luknje v zakonu resnično omogočale uporabo marihuane, ki je v Indiani zakonsko prepovedana.

Kosovski vojni veterani so med protestom zaradi zamude z začetkom izplačevanja vojnih pokojnin vdrli na vladno dvorišče v prestolnici Priština. Od vlade zahtevajo popravek seznama upravičencev - za katerega trdijo, da je nepopoln in da vključuje ljudi, ki se nikoli niso borili - in začetek izplačevanja pokojnin. Po pogovorih s predstavniki oblasti so jim dali en teden časa za razrešitev problema, v nasprotnem primeru pa napovedali nove proteste.

Novi lastnik Aerodroma Ljubljana, nemško podjetje Fraport, na današnji skupščini odloča o preoblikovanju iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Saša Prelič z mariborske Pravne fakultete pojasni najverjetnejši razlog za tak korak:

Izjava

Prelič pojasni tudi glavne razlike med omenjenima ureditvama v načinu upravljanja družbe:

Izjava

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.