Corbyn OFF

Aktualno-politična novica
29. 6. 2016 - 14.52
 / OFF

Jeremyju Corbynu, voditelju britanske laburistične stranke in vodji opozicije so poslanci laburistov izglasovali nezaupnico z izidom 172 proti 40. Nezaupnica v Veliki Britaniji ni zavezujoča, torej bi Corbyn moral sam odstopiti s položaja vodje laburistov. Pozive k temu je že zavrnil. Te so se pojavili že po objavi rezultatov britanskega referenduma, saj mu očitajo premlačno delovanje v kampanji Bremain in nekarizmatično vodenje stranke. Corbyn je postal voditelj laburistov septembra s podporo pripadnikov stranke, ne pa tudi dobršnega dela poslancev. Kot razloga za svoj obstanek navaja, da ne bo izdal 60 odstotkov podpornikov laburistov, ki so ga izvolili, ter neobstoj ustavne podlage za nezaupnico.

Brexit pa je prizadel že tako oslabljene italijanske banke, ki se šibijo pod 360 milijardami evrov slabih posojil. Rim jih želi dokapitalizirati s 40 milijardami evrov, da delničarji in upniki ne bi trpeli izgub. Pravila Evropske unije sicer določajo, da morajo pred državno pomočjo izgubo nositi delničarji in upniki. Izjema iz tega pravila se lahko uveljavi v primeru izjemnih okoliščin, na kar se zdaj sklicuje italijanska vlada. Za uveljavitev izjeme je potrebno privoljenje Evropske komisije in soglasje vseh držav članic. Stališče Evropske komisije do tega še ni znano, če bi bila uveljavljena izjema, pa bi jo lahko uporabile vse države članice Evropske unije.

Ameriška carinska in mejna zaščita, ki je del Ministrstva za domovinsko varnost, je predlagala, da bi bili podatki o računih na spletnih socialnih omrežjih vključeni v postopek preverjanja za izdajo vizuma. Za zdaj bi bilo dajanje teh podatkov neobvezno, oddelku za domovinsko varnost pa naj bi dalo še eno orodje za preiskavo in zaznavanje morebitnih groženj. Kot ponavadi se zaostrovanje nadzora argumentira z vse večjo grožnjo terorizma. Predlog je v javni razpravi do 22. avgusta.

Barack Obama je v ameriški senat v ratifikacijo poslal protokol o sprejemu Črne gore v zvezo NATO, ki je bil podpisan 19. maja. Po ratifikaciji ameriškega senata in vseh drugih članic zveze NATO bo Črna gora postala 29. članica. Medtem ko se Črna gora pridružuje Natu, pa so ruska vladajoča stranka “Združena Rusija” in predstavniki več strank iz Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Bolgarije na 15. Kongresu Združene Rusije podpisale deklaracijo o vzpostavitvi vojaško nevtralnega ozemlja na Balkanu.

Med podpisnicami so bile Srbska narodna stranka, ki je del Vučićeve koalicije, Demokratska stranka srbije, Demokratska fronta iz Črne gore, Socialistična narodna stranka, prav tako iz Črne gore, in Zavezništvo neodvisnih socialdemokratov iz Bosne in Hercegovine, ki ga vodi Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske. Med kongresom je bila podpisana tudi deklaracija, ki jamči teritorialno neodvisnost in suverenost Makedonije ter uporablja to ime, ki ga Grčija ne priznava. Deklaraciji nista pravno zavezujoči in diplomatsko priznani v katerikoli balkanski državi.

Znanstveniki iz univerze Oxfordu in Durhamu so v sodelovanju z norveškim podjetjem Helium One v Tanzaniji odkrili velike zaloge helija. Bilo naj bi ga dobrih 1.5 miljona kubičnih metrov in je dobrodošlo odkritje v času, ko je grozilo pomanjkanje tega žlahtnega plina. Najdena količina bo zadostovala za okoli 7 let globalne porabe. Ko se ne uporablja v balonih ali kot sredstvo zviševanja glasu, helij služi kot hladilno sredstvo za superprevodne magnete v velikem hadronskem trkalniku ali za magnete pri slikanju z magnetno resonanco. Med drugim se uporablja tudi za čiščenje raketnih motorjev. Zaradi morebitnega pomanjkanja so se v preteklosti že pojavili pozivi zdravnikov k prepovedi uporabe tega plina za polnjenje balonov in zabavo. V zadnjih 15 letih je cena helija narasla za 500 odstotkov. To je prvo namerno odkritje helija, do zdaj so se ta dogajala zgolj naključno pri iskanju nafte ali plina.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je ukazal širitev pomorskega iskanja nafte in komercialnega ribolova blizu otokov Natuna. Ti se nahajajo v Južnokitajskem morju, vode okoli otoka pa so del spora med Indonezijo in Kitajsko. Widodo je na otoke prvič potoval prejšnji teden in imel sestanek o razvoju te regije. Sestanek je potekal na bojni ladji. V zadnjem času se je tudi povečalo število indonezijskih patrulj okoli otokov po več soočenjih s kitajskimi ladjami. Indonezijski parlament je včeraj potrdil skoraj 10 odstotno povečanje obrambnega proračuna, ki se bo med drugim porabil za nadgradnjo vojaških struktur na otokih Natuna.

Celje je kot prva slovenska občina razglašena za območje brez prostotrgovinskih sporazumov, kot so TTIP, CETA in TiSA. Tako se je občina pridružila široki iniciativi lokalnih skupnosti, ki do zdaj obsega že preko 1850 območij po Evropi. Zakaj takšna poteza, pojasni Matija Kovač, svetnik Združene levice v mestnem svetu Mestne občine Celje.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.