Definicija absinta

Aktualno-politična novica
18. 3. 2013 - 14.00
 / OFF

Gladovna stavka zapornikov iz Guantanama traja že 40 dni, v njej pa je udeleženih okoli 100 ljudi. Odvetniki zaprtih ob tem opozarjajo na njihovo slabo zdravstveno stanje in seveda na pogoje v zaporu ter mučilne taktike, ki spominjajo na srednjeveške. Ob tem dodajajo, da je v Guantanamu zaprtih 166 ljudi, pri čemer je več kot polovici svoboda odvzeta brez kakršnihkoli dokazov o terorističnih dejavnostih. Naj spomnimo, da je začel predsednik Združenih držav Barack Obama svoj prvi mandat z obljubo, da zapor v Guantanamo Bayu ne bo več del ameriške realnosti. Dva meseca po nastopu Obamovega drugega mandata vstopa center za pridržanje v svoje 12 leto.

V Budimpešti se je včeraj na ulicah po nekaterih podatkih zbralo 4000 protestnikov, ki nasprotujejo politiki premiera Viktorja Orbana. Zadnje demonstracije je sprožila sporna reforma ustave, ki med drugim onemogoča ustavnemu sodišču, da bi lahko razveljavilo zakon, ki je bil v parlamentu sprejet z dvotretjinsko večino ter mu odvzema pravico presoje o vsebini prihodnjih zakonskih sprememb. Ob tem je madžarski filozof in aktivist Gašpar Mikloš Tamaš dejal, da so na Madžarskem uničene osnovne komponente demokracije in ustavnosti, pri čemer je dodal, da bi lahko na naslednjih volitvah leta 2014 prišlo do bojkota. Demonstracije je organizirala skupina Milijoni za svobodo tiska na Madžarskem, pri čemer je bilo na transparentih lahko videti vse od zastav Evropske unije in opozicije do napisov Viktator.

Evropska komisija je izdala poročilo, ki je tako ekonomske kot ekološke narave. V njem namreč ugotavlja, da bi vozniki osebnih avtomobilov za časa povprečne življenjske dobe vozila, v kolikor bi bil sprejet standard najvišje dovoljene količine izpusta ogljikovega dioksida 95 gramov na prevožen kilometer, lahko privarčevali tudi do 3800 evrov. V poročilu je zapisano tudi, da so striktne omejitve ključnega pomena za ohranitev konkurenčnosti evropske avtomobilske industrije in za dosego želenega znižanja CO2 pri transportu za 60 odstotkov do leta 2060. Boj za prevlado na trgu se ozira na predpise administracije predsednika Združenih držav Amerike Baracka Obame, ki zahteva za domače proizvajalce vozil, da do leta 2025 izdeluje le še avtomobile z izpustom, manjšim od 93 gramov na kilometer. Ob tem nekateri ekologi opozarjajo, da bi lahko množična proizvodnja dizelskih motorjev povzročila povečanje onesnaženosti zraka z majhnimi delci.

Evropska unija pa se ukvarja tudi z vrsto drugih standardizacij. Zadnja, ki sicer ni uspela, se navezuje na definicijo Absinta. Vsebina te žgane pijače, katere proizvodnja je bila v Evropski uniji dolgo časa prepovedana, namreč ni popolnoma določena, kar je za zbirokratizirano EU velika težava. Da bi jo rešili, je Evropska komisija predlagala, da je Absint pijača, ki vsebuje minimalne količine anetola in tujona. Prva snov daje žganju značilno zeleno barvo, druga pa okus. Toda, kot so opozorili evropski poslanci, vsi tradicionalni recepti za proizvodnjo absinta ne predvidevajo anetola, kot tudi ni nujno, da vsebuje tujon. Ker bi morali, v kolikor bi bila definicija sprejeta, nekateri proizvajalci spremeniti recept ali ime svoje pijače, evro poslanci predloga niso potrdili.

Na Hrvaškem se bolj kot s standardizacijo v zadnjem času ukvarjajo s sovražnim govorom, ki ga v javnost lansirajo vidni predstavniki politike in družbe. Premier Zoran Milanović je danes stopil pred novinarje z namenom kritike do hrvaških desničarskih politikov. Povod za tiskovno konferenco je bil včerajšnji incident, v katerem so mladoletni Hrvati pri Kistanjah napadli bodoče pravoslavne duhovnike iz tamkajšnjega samostana, pri čemer je bil eden težje, štirje pa lažje ranjeni. Hrvaška nacionalna televizija je nato otroke, ki so napadli bodoče pravoslavne duhovnike, označila kot Janjevce, namesto da bi navedli, da gre za hrvaške državljane, kar se zdi Milanoviću nezaslišano. Na Hrvaškem so Janjevci namreč Hrvati s Kosova, ki so jih naselili tudi na območju Kistanj, potem ko so Hrvaško med vojno zapustili državljani srbske narodnosti. Odzval pa se je tudi na kritike opozicije in veteranskih združenj zaradi izjave, v kateri je uporabil besedi državljanska vojna, ko je primerjal Finsko in Hrvaško. To primerjavo je prejšnji teden uporabil, ko se je odzval na na izjave hrvaških desničarjev, da Hrvaška pripada Hrvatom, ostali pa so samo njeni gostje, ki jo lahko tudi zapustijo, če jim kaj ni všeč.

V Celjskem mladinskem centru se je danes začelo mednarodno srečanje projektnih partnerjev v okviru evropskega projekta Deluj lokalno - aktivna participacija v dialogu z mladimi. Več o projektu nam je povedal programski vodja Tadej Lepič:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Glede na to, da si bodo na srečanju udeleženci izmenjali primere dobrih praks in načrtov za prihodnje aktivnosti, smo Lepiča vprašali, kakšen projekt nameravajo v prihodnje izvesti v Celju.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Zaključimo z rezultati nadomestnih županskih volitev v Mariboru, ki so že v prvem krogu prinesle novega šefa občine. To je z dobrimi 52-imi odstotki podpore volivcev postal sociolog Andrej Fištravec. Slabih četrt glasov je prejel kandidat Socialnih demokratov Matevž Frangež. Sledijo Milan Mikl iz SLS, Andreja Špernjak iz SDS ter Andrej Ketiš iz Liste za Maribor. Za štiri izpraznjene stolčke mariborskih mestnih svetnikov so po delnih neuradnih podatkih izvoljeni štirje svetniki iz vrst SD-ja. Aleksandra Kalacun, Metod Dolinšek, Jadranka Barbarić, Miroslav Blažič. Volilna udeležba je bila okoli 29-odstotna.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.