Delovni inšpektor na OFFu

Aktualno-politična novica
11. 8. 2022 - 15.00
 / OFF

Rezultati po 95 odstotkih preštetih glasov na kenijskih predsedniških volitvah kažejo na tesen izid med kandidatom opozicijskega Oranžnega demokratičnega gibanja Railom Odingom in namestnikom predsednika od leta 2013 Williamom Rutom. Zaenkrat vodi Odinga s slabim odstotkom prednosti. Kampanjo so zaznamovala vprašanja o višanju življenjskih stroškov, boju proti korupciji in brezposelnosti. Odínga se za predsedniški položaj poteguje že petič zapored, potem ko je volitve proti odhajajočemu predsedniku Uhuruju Kenyatti iz Jubilejne stranke izgubil že leta 2013 in 2017. Rezultate zadnjih predsedniških volitev je Odínga označil za hekersko goljufijo, čemur so sledili protesti, v katerih je v spopadih med podporniki obeh kandidatov umrlo 40 ljudi. Tokrat pa je Kenyátta, ki je že odslužil dva mandata in zato ni mogel kandidirati, podprl Odíngo. Ta Rútu, ki se je v svoji karieri iz uličnega prodajalca kokoši povzpel do funkcije namestnika predsednika, očita nezakonito prisvajanje posesti. Volilni dan je sicer minil brez napetosti, razglasitev končnega rezultata pa se bo zavlekla zaradi paralelnega sistema glasovanja. Volivci in volivke lahko namreč svojo glasovnico oddajo v elektronski ali fizični obliki.

Pogajanja EU o sodelovanju Frontexa v Senegalu in Mavretaniji
 / 28. 7. 2022

Senegalska opozicijska zveza strank Osvobodimo ljudstvo in Rešimo Senegal je sporočila, da se ne bo pritožila na sporne rezultate parlamentarnih volitev, ki so potekale 31. julija letos, temveč bo v dogovoru z neodvisnimi manjšinskimi strankami po konstitutivnem sklicu parlamenta raje predlagala njegovo razpustitev. Državna volilna komisija namreč ni ugodila zahtevi koalicije po ponovnem štetju glasov v štirih volilnih enotah na severu države, kjer je predsednik države Macky Sall [meki sel] tradicionalno imel močno podporo. Odločitev opozicijske koalicije, ki ima skupaj s tremi manjšimi strankami v parlamentu sedaj večino, prihaja po razglasitvi uradnih rezultatov volitev, na katerih niti vladajoča koalicija predsednika Salla niti opozicijska zveza nista osvojili večine v 165-članskem parlamentu. Za predsednika Salla je rezultat velik poraz, saj je njegova stranka pred volitvami v parlamentu imela večino s 125 poslanci. Pred volitvami je volilna komisija preprečila kandidaturo vidnim opozicijskim politikom na podlagi tehničnih razlogov. Če se bo napoved uresničila, Senegal čakajo predčasne volitve.

Južna hemisfera o debaklu demokracije v Tuniziji
 / 16. 7. 2022

In z zahoda še na sever. Tunizijsko administrativno sodišče je preklicalo odločitev predsednika Kaisa Sajeda, ki je prvega junija letos suspendiral 57 sodnikov okrajnih sodišč. Predsednik Kais Sajed, ki ima trenutno v rokah tako zakonodajno kot izvršno oblast, je pred letom dni po množičnih protivladnih protestih najprej začasno suspendiral nato pa razpustil parlament. Septembra je nato delno suspendiral tudi ustavo, marca pa zamenjal več članov vrhovnega sodnega sveta, organa, pristojnega za nadzor nad sodniki in garanta neodvisnosti sodstva. Poteza, za katere podporniki predsednika pravijo, da je bila potrebna za končanje dolgoletne politične paralize in gospodarske stagnacije v Tuniziji, je naletela na ostro nasprotovanje članov sodnega sveta in večjega dela javnosti.

O pomenu kitajskih vdorov in vojaškega posredovanja na Tajvanu
 / 16. 10. 2021

Selimo se na območje še ene geopolitične igre med zahodom in vzhodom. Kitajska je po včerajšnjem zaključku vojaških vaj v Južnokitajskem morju danes objavila novo belo knjigo o Tajvanu. V njej so se kitajske oblasti zavezale, da na otoku ne bodo tolerirale separatističnih dejavnosti v kakršnikoli obliki in ne izključujejo rabo sile. Vojaške vaje, v katerih je kitajska vojska simulirala invazijo na Tajvan, je Kitajska pripravila po obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Tajpeju minuli teden. Obisk 82-letne političarke je bil namreč najvišji ameriški uradni obisk na otoku v dobrih dvajsetih letih. Zadnji predsednik predstavniškega doma kongresa, ki je obiskal Tajvan, je bil republikanec Newt Gingrich leta 1997. Tajvanske sile so v odgovor na kitajske vaje izvedle lastno obrambno vojaško vajo. Tiskovna predstavnica tajvanskega zunanjega ministrstva Joanne Ou je ob tem Kitajsko obtožila, da uporablja obisk Pelosi kot izgovor za ustrahovanje Tajvana in da so predstavljena stališča v beli knjigi v nasprotju z obstoječim statusom quo v Tajvanski ožini.

Smo že na stari celini. Latvijski parlament je sprejel izjavo, s katero je Rusijo opredelil za državo podpornico terorizma in jo obtožil, da izvaja genocid nad Ukrajinci. Latvijski poslanci so ravnanje Rusije v Ukrajini označili za politično motivirano nasilje nad civilisti. Obsodili so tudi rusko rabo kasetnih bomb, ki so prepovedane z mednarodnimi konvencijami, ki jih Rusija sicer ni podpisala. Parlament je v izjavi pozval ostale države članice Evropske unije, naj prenehajo izdajati turistične vizume in omejijo izdajanje ostalih vizumov za ruske državljane. Po stališču latvijskega parlamenta bi zaradi pomoči Belorusije pri ruski invaziji morali tudi Beloruse obravnavati enako in proti beloruskim oblastem uvesti enake sankcije kot proti ruskim.

Aktualni primer Selee in Marinbluja – kaj porečejo pristojni organi?
 / 15. 6. 2022

Po objavi prispevka Televizije Slovenija o izkoriščanju in nasilju nad delavci iz Indije, ki naj bi v ljubljanski avtopralnici delali 62 ur na teden, je odstopil glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Na njegov odstop se je v Odmevih takole odzval minister za delo Luka Mesec.

Mesc

Z inšpektorata za delo so danes sporočili, da letno prejmejo okvirno 7000 prijav, kar pomeni skoraj 30 prijav na dan. Inšpektorat pa ima na voljo zgolj 53 inšpektorjev za nadzor na področju delovnih razmerij in dobrih 32 za področje varnosti in zdravja pri delu. Lani so izvedli skoraj 40 tisoč inšpekcijskih pregledov, dobrih 21 tisoč več kot leto prej. Razlog za tolikšen porast je v nadzorih, ki so preverjali spoštovanje ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Od vseh pregledov so lani ugotovili 18 tisoč 343 kršitev in izrekli za dobrih tri in pol milijona evrov glob.

sircelj
Nižji davki, višji BDP, seveda
 / 14. 12. 2021

Na Trgovinski zbornici Slovenije, Gospodarski zbornici Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ter v Združenju delodajalcev Slovenije in Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije opozarjajo, da bi se na podlagi predloga novele zakona o dohodnini še pred njihovo dokončno uveljavitvijo izničili pozitivni učinki zadnjih sprememb zakona o dohodnini, ki ga je marca letos sprejela Janševa vlada. Kot so opozorili, predlog zakona pred začetkom javne obravnave ni bil obravnavan v okviru Ekonomsko-socialnega sveta, kar je v nasprotju s pravili o njegovem delovanju. Ministrstvu za finance zato predlagajo, da novelo zakona umakne iz javne obravnave, ki se bo zaključila 19. avgusta. Predlagane spremembe med drugim predvidevajo zaustavitev zviševanja splošne olajšave, vrnitev obdavčitve najvišjih plač in zvišanje stopnje obdavčitve najemodajalcev na ravni pred Janševo vlado. Spremembe iz novele zakone bodo v primeru parlamentarne potrditve uveljavljene z začetkom naslednjega leta.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness