23. 8. 2012 – 14.00

Diletantstvo par excellence

Audio file

Uradni London se je pridružil ameriškim grožnjam Siriji, ki jo svarijo, da bodo v primeru uporabe kemičnega orožja proti upornikom spremenili svoj pristop. Britanski premier David Cameron in ameriški predsednik Barack Obama sta se glede tega strinjala v telefonskem pogovoru. Obama pa je s temi stališči že pred dnevi razburil Rusijo, Kitajsko in Damask, ki retoriko kemičnega orožja smatrajo zgolj kot izgovor za mednarodno posredovanje. Oba voditelja kapitalističnega sveta pa sta nagovorila tudi sirsko opozicijo, od katere na prihajajočem srečanju v Kairu pričakujeta koherentno delovanje v smeri demokratične tranzicije.

Z Marsa pa prihajajo spodbudne novice o roverju Radovednost, ki je uspešno prestal samodiagnostični pregled in se poskusno zapeljal nekaj metrov po marsovi površini. Znanstveniki ameriške vesoljske agencije so začeli preizkušati tudi njegova orodja, med drugim so uporabili laser, s pomočjo katerega so z oddaljenosti nekaj metrov v skalo izvrtali manjšo luknjo. Sedaj jih čaka še testiranje kapacitet za zbiranje vzorcev, česar po besedah znanstvenikov še niso vadili, vendar to smatrajo za ključen element roverjeve misije.

Brazilski pisatelj Paulo Coelho poziva založnike, naj se znebijo zastarelih konceptov avtorskih pravic in se raje sprijaznijo s spremembami, ki jih prinaša internet. Po njegovih besedah tukaj nismo zato, da bi vsebine nadzirali, temveč zato, da bi si jih izmenjevali. V zadnjem primeru bi lahko spremenili svet in način, na katerega se v njem širi znanje. Ob tej priložnosti smo poklicali pravnika Jaka Repanška, ki je svojo poklicno pot posvetil vprašanju avtorskega prava v dobi elektronske komunikacije:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

S samovoljnim posegom pa je bila uničena freska v španski cerkvi Santuario de Misericodia, avtorsko delo slikarja Eliasa Garcie Martineza, imenovana ‘Ecce homo’ oziroma ‘Glej - človek’. Pristojne institucije v času varčevanja niso našle sredstev za njeno restavracijo, to pa je verjetno botrovalo odločitvi neimenovane diletantke, ki je fresko popravila v slogu Mr. Beana in jo tako uničila onkraj vsake možnosti za popravilo. Amaterka je sicer povedala, da je restavracijo začela z najboljšimi nameni, vendar je podvig očitno presegel njene strokovne pristojnosti.

Na ceste kanadskega Quebeca se medtem vračajo študentski protesti, ki nasprotujejo povečevanju šolnin. Čeprav je bilo število protestnikov občutno manjše kot preteklo pomlad, ko je ceste napolnilo na sto tisoče študentov, so organizatorji ocenili, da so to največji protesti, ki jih je Kanada doživela v predvolilnem obdobju. Po njihovih besedah se ponovno začenja mobilizacija študentskega gibanja, ki svoje udeležence poziva k masovnem glasovanju proti liberalni vladi, ki skuša uzakoniti višanje šolnin in sporen predlog izrednega zakona št. 78, ki omejuje demonstracije in jih penalizira z visokimi kaznimi. Podporo so študentom že izrekle opozicijske stranke in sindikalna gibanja ter političarka Marie Malavoy iz sredinsko-leve stranke Parti Quebecois. Ta je študente pozvala k bojkotu plačevanja šolnin. Kvebeški premier Jean Charest študente medtem poziva, naj se vrnejo v učilnice in počakajo, da se problemi razrešijo z jesenskimi volitvami.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so potrdili, da se je vlada na današnji seji odločila znižati državljanski prispevek za Raditelevizijo Slovenija. Sodeč po tvitanju superministra Žiga Turka je temu botrovala splošna politika varčevanja, ki želi v tem primeru razbremeniti gospodinjstva. S tem pa se ne strinja generalni direktor RTVSlo Marko Fili, ki meni, da bo prihranek 15 evrov letno za gospodinjstva zanemarljiv, medtem ko bo RTV zato morala ukiniti veliko programa. Pojavlja se vprašanje, ali je to omejeno financiranje javne televizije povezano s siceršnjo ustanovitvijo Siol TV-ja v posredni državni lasti, na katerega so se začeli umikati desno usmerjeni novinarski kadri. Pogovarjali smo se z nekdanjo kulturno ministrico Majdo Širca, tedaj predlagateljico reforme financiranja javne RTV, sedaj pa urednico dokumentarnih programov na tem zavodu:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.