19. 12. 2012 – 14.00

Domoljubni OFF

Audio file

Astronomi so odkrili še en planet, ki bi lahko podpiral življenje in je od nas oddaljen zgolj 12 svetlobnih let. Še neimenovani planet kroži okoli zvezde Tau Ceti in leži v tako imenovanem zlatolaskinem pasu - to je pas planetov, od zvezde oddaljenih ravno prav, da je na njih voda v vseh treh agregatnih stanjih. Podobno kot ostali planeti v oddaljenih osončjih, ki jih lahko odkrijemo z instrumenti, ki so trenutno na voljo, je tudi ta razmeroma velik, saj je kar šestkrat večji od Zemlje. Zvezda Tau Ceti je sicer zelo svetla, zato so astronomi optimistični in upajo, da bodo v bližnji prihodnosti lahko začeli preučevati atmosfero novo odkritega planeta.

Švedski študentje so razjarjeni zaradi govoric o spolni aktivnosti gothenburških deklet, ki se širijo na socialnem omrežju za deljenje fotografij Instagram. Govorice so se začele z anonimnim računom, ki je ostale uporabnike prosil, naj nanj pošljejo fotografije lahkih deklet. Spočetka je prispelo 200 fotografij deklet, med drugimi tudi takšnih starih od 13 do 14 let. Kmalu je število naročnikov tega računa naraslo na osem tisoč sledilcev, ti pa so se med komentarji spustili v ognjevite razprave, ki so med drugim vključevale tudi grožnje. Potem ko se je ta anonimni račun zaprl, so se debate preselile na omrežje Facebook, kjer se je začelo špekulirati o identiteti anonimnega lastnika računa na Instagramu. Tega so identificirali v sedemnajstletnem dekletu, čemur so sledili pozivi, naj se ljudje zberejo pred njeno šolo in jo za kazen pretepejo. Pred šolo se je dejansko zbralo 600 razjarjenih najstnikov, ki jih policija kljub pripravljenosti na izgrede ni mogla obvladati. Sledilo je skakanje po avtomobilih, razbijanje javne lastnine, izgred pa se je nato preselil še v lokalno veleblagovnico, kjer so pobesneli najstniki nakupovalce prisilili, da so se poskrili po trgovinah.

Muslimanski koncil Velike Britanije nasprotuje istospolni poroki in želi, da so muslimani izvzeti iz te zakonodaje, ki jo označujejo kot diskriminatorno. Gre za to, da so zakonodajalci pripravili zakon, ki verskim skupinam dovoljuje poročanje istospolnih parov, iz njega pa so izvzeli le anglikansko in valižansko cerkev. Zakonodajalci odgovarjajo, da muslimanska skupnost brez razloga zganja preplah, saj ima zakon kar štiri varovalke, ki preprečujejo morebitno ravnanje duhovnikov na lastno pest. Nobena verska skupnost zato ne bo v nevarnosti, da se mimo vednosti oziroma odobritve njene hierarhije nekje cerkveno poroča istospolni par.

Združeni narodi so zaradi napadov na zdravstvene delavce prekinili kampanjo cepljenja proti otroški paralizi v Pakistanu. Od začetka kampanje v ponedeljek je bilo namreč ubitih kar 9 zdravstvenih delavcev. Muslimanski verski voditelji javno nasprotujejo cepljenju, saj domnevajo, da želi z njim zahod sterilizirati muslimansko populacijo. K nezaupanju v cepljenje je prispeval tudi operativec ameriške obveščevalne agencije CIA, ki je marca lani pomagal locirati Osamo bin Ladna, pri tem pa se je izdajal za zdravstvenega delavca v lažni kampanji cepljenja proti hepatitisu B.

V Grčiji poteka še ena 24-urna stavka delavcev v javni upravi in prometu. S stavko protestirajo proti uničevanju javnih služb zaradi strogih varčevalnih ukrepov. Zaradi stavke so zaprti uradi, moteno je delo v šolah in bolnišnicah, delno bodo motena letališča, vožnjo pa so prekinili tudi vlaki in podzemna železnica v Atenah.

V luči nedavnih ugotovitev slovenske desnice, da mediji neuravnoteženo poročamo o demonstracijah proti legitimno izvoljenim oblastnikom in tako dolivamo olja na vstajniški ogenj slovenske gmajne, smo današnji dan posvetili pokrivanju bogoljubnih in domoljubnih dogodkov na desnici.

Ljudmila Novak, podpredsednica vlade in ministrica za Slovence v zamejstvu, je v imenu predsednika vlade sprejela luč miru iz Betlehema, ki se jo ob priložnosti prižge v Jezusovi votlini in se jo nato ponese po svetu. Letošnja poslanica z naslovom “Z roko v roki” poudarja, da osamljenost siromaši, srečanje in sloga pa bogatita. Poslanica spodbuja k širjenju plamena in pojasnjuje, da lahko samo s skupnimi močmi svet delamo lepši, srečnejši in bolj človeški.

Slovenska demokratska mladina, mladi upi pomladne stranke SDS, ki bodo morda nekoč v prihodnosti dokončno obglavili zmaja udbo-mafijsko-komunistične naveze, pa je gostila tiskovno konferenco, na kateri se je razjasnilo, da je slovenska politična ureditev v resnici sindikalna tiranija. Govorili smo s predsednikom omenjenega podmladka, Andrejem Čušem:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Selimo se v ljubljanske lokale, muzeje, galerije, parke in na trge, kamor je Filozofska fakulteta na današnji dan preselila predavanja. V akciji z imenom “Pozor, znanje na cesti: Javna predavanja na javnih prostorih” želijo opozoriti na prostorsko stisko in na puščanje krvi javnim univerzam, ki bodo ob nadaljevanju takšnega trenda kmalu pristale na ulicah. Razloge za tovrsten protest nam razloži Janoš Ježovnik, predsednik študentskega sveta Filozofske fakultete:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ustavno sodišče je presodilo, da bi bila referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu in zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank protiustavna. Nemoteno zagotavljanje funkcij države ima namreč prednost pred pravico zahtevati razpis zakonodajnega referenduma. Sodišče je prav tako presodilo, da morajo imeti ustavne vrednote prednost. Te bi v primeru referendumov in še bolj v primeru zavrnitve obeh zakonov na njih ostale nezavarovane do te mere, da bi to ogrozilo ravnotežje med različnimi ustavnimi vrednotami. Zato se mora pravica zahtevati razpis zakonodajnega referenduma umakniti. Vrednote, ki imajo v danih okoliščinah hude gospodarske krize prednost pred pravico zahtevati razpis

referenduma, pa so: učinkovito izvajanje funkcij države, uresničevanje človekovih pravic, spoštovanje sprejetih mednarodnopravnih obveznosti države ter zagotavljanje učinkovitosti pravnega reda EU na ozemlju Slovenije. Če država ne bo sprejela nujnih ukrepov za zagotovitev javnofinančne vzdržnosti svojega delovanja v pogojih obstoječe ekonomske krize, so te vrednote že ogrožene, je opozoril Državni Zbor.

Dodaj komentar

Komentiraj