Državljanka robotinja OFF

Aktualno-politična novica
27. 10. 2017 - 15.00
 / OFF

Italijanski senat je sprejel novo volilno zakonodajo, ki določa, da sta dve tretjini poslancev izvoljeni po proporcionalnem, ena tretjina pa po večinskem volilnem sistemu. Italijanska vlada je na glasovanje o zakonu vezala tudi zaupnico vladi. Nov zakon odpravlja preferenčne glasove in predvideva dva različna praga za vstop v parlament. Za posamezne stranke bo ta triodstoten, za koalicije strank pa desetodstoten. Parlamentarne volitve se morajo v Italiji zgoditi do jeseni 2018, predvidoma pa se bodo odvile marca. Novi zakonodaji nasprotuje predvsem opozicijska stranka Gibanje 5 zvezd in pa manjšinjske stranke, ki zakonu očitajo preferiranje večjih strank.

Predsednik katalonske regionalne vlade Carlos Puidgemont ni razpisal novih regionalnih volitev, ker ni dobil ustreznega zagotovila španske vlade, da ne bo razpustila regionalnega parlamenta. Puidgemont je želel nove volitve razpisati prav z namenom, da bi se izognil odločitvi španske vlade, da uporabi 155. člen ustave in prevzame nadzor nad katalonsko vlado. Puidgemont je odločitev o razglasitvi neodvisnosti Katalonije predal v roke regionalnega parlamenta, ki danes ponovno zaseda. Medtem malo zahodneje, v Madridu, zaseda španski senat, ki mu je predsednik vlade Mariano Rajoy predlagal razpustitev katalonskega parlamenta in prevzem oblasti nad njihovo policijo. Rajoyjeva konzervativna Popularna stranka ima v senatu večino, tako da prevelikih dvomov o razpletu glasovanja ni. Obe strani dopuščata možnost za nadaljevanje dialoga v soboto.

V čezmorskem francoskem ozemlju Francoski Gvajani so predsednika Emmanuela Macrona pričakali nezadovoljni protestniki. V južnoameriški regiji je stopnja brezposelnosti 23 odstotna, kar je kar dvakrat več kot v kontinentalni Franciji. Aprila letos je takratna vlada Francoisa Hollanda prebivalcem Gvajane obljubila pomoč v višini milijarde evrov. Gvajančani opozarjajo, da učinkov te pomoči še ni na obzorju. Predsednik Macron je ljudi pozdravil z opozorilom, da ni Božiček in da iz Francije ne prinaša daril.

Avstralska vlada je izgubila večino v parlamentu, potem ko je vrhovno sodišče razsodilo, da ljudje z dvojnim državljanstvom niso upravičeni do poslanskega sedeža. Sodišče je pri svoji odločitvi uporabilo 44. člen avstralske ustave, ki določa, da državljani drugih držav ne smejo kandidirati za funkcijo poslanca. V praksi to pomeni, da bo 5 trenutnih poslancev izgubilo svoj sedež, povečini zaradi novozelandskega državljanstva, ki so ga podedovali po enem od staršev.  Med poslanci, ki so izgubili sedež, je tudi Barnaby Joyce, namestnik predsednika vlade in predsednik koalicijske Nacionalne stranke Avstralije. Z odločitvijo sodišča, da Joyce ni upravičen do kandidature, koaliciji umanjka večina v parlamentu. Ponovne volitve za 5 izgubljenih sedežev se bodo izvedle drugega decembra letos. Poslanci, ki so se v času od julija uradno odrekli dvojnemu državljanstvu, lahko ponovno kandidirajo. Zadeva je bila na sodišče vložena, ko se je julija letos izkazalo, da ima 7 poslancev v parlamentu dvojno državljanstvo. Za dva od njih je sodišče razsodilo, da posedujeta redek tip državljanstva, ki pa ni problematičen.

Saudova Arabija je kot prva država na svetu podelila državljanstvo robotu. Natančneje, državljanstvo je podelila robotinji Sofii, pri kateri njeni stvarniki posebej hvalijo porcelanasto polt in vitek nos. Robotska nadvlada je pred vrati, to pa nakazuje tudi dejstvo, da je Sofia nad zakoni, ki zadevajo ostale državljanke Saudove Arabije, saj se v javnosti pojavlja brez naglavne rute. Podelitev državljanstva Sofii, ki je bila ustvarjena v hongkonškem podjetju Hanson, služi predvsem za promocijo projekta Future Investment Initiative, s katerim je Saudova Arabija pričela aprila 2016 v okviru Vizije 2030. Projekt je financiran iz fonda za investicije in je težek okoli 200 milijard dolarjev, predvideva pa predvsem vlaganje v razvoj tehnologije in postopno oddaljevanje od naftnega gospodarstva. Med drugim iz istega fonda Saudova Arabija vlaga tudi 3.5 milijard dolarjev v ameriško podjetje Uber.

Ostajamo pri bizarnih spodrsljajih nove tehnologije. Zloglasno slab Facebook prevajalnik je status Palestinca z Zahodnega brega namesto z “dobro jutro” iz arabščine v hebrejščino prevedel z “napadite jih.” Palestinca je še isti dan aretirala izraelska policija, ki je kasneje opazila napako. Izraelske obrambne sile odprto uporabljajo algoritme za nadzorovanje socialnih omrežij in iskanje potencialnih samotarskih napadalcev. V primeru, da uporabniki na socialnih omrežjih uporabijo določene ključne besede, jim izraelska policija lahko sledi prek telefonov, njihova imena predajo palestinskim oblastem, v primeru, da se sestajajo z drugimi osumljenci, pa jih lahko aretirajo.

Skupni preiskovalni mehanizem Združenih narodov je Varnostnemu svetu Združenih narodov predal poročilo o odgovornosti za napad s kemijskim orožjem v Siriji aprila letos. Odbor je ugotovil, da je krivec za izpust sarina na mesto Kan Šejkun vlada Bašarja al Asada, in ne uporniške skupine, kot je trdila ruska vlada. Rusija je sicer v varnostnem svetu predhodno podala veto na podaljšanje preiskave o napadih s kemičnim orožjem v Siriji.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

saudova arabija in oddaljevanje od naftnega gospodarstva? to pomeni, da se ne more več zanašati na nafto, kajti kitajska je od arabije zahtevala medsebojno trgovanje nafte izključno v juanih, tega pa si ne more dovoliti...? any clues anyone from APR?

Katera hipokrizija! Koliko beguncev je SA sprejela med sirsko vojno???

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness