Državljanstvo OFF

Aktualno-politična novica
28. 9. 2018 - 15.00
 / OFF

O dolgoletnem in nemajhnem pregoni muslimanske manjšine Rohingya
 / 1. 9. 2017
Kanadski parlament je soglasno glasoval za odvzem častnega državljanstva mjanmarski voditeljici Aung San Su Či. Poteza sledi prejšnji teden sprejeti resoluciji, ki nasilje nad manjšinskim ljudstvom Rohinga obravnava kot genocid. Pregon Rohingejcev v Mjanmaru sicer ni nič novega, saj jim oblasti sistematično jemljejo status državljanstva. Porast nasilja od leta 2016 pa je povzročil, da se je večina od milijona Rohingejcev razselila v sosednje države, predvsem Bangladeš. Tudi Mednarodno kazensko sodišče je 19. septembra sprožilo preiskavo omenjenega eksodusa. Kanada je častno državljanstvo siceršnji nobelovi nagrajenki Su Či podelila leta 2007 v znak podpore njenemu boju za demokracijo.

Kanadsko državljanstvo je izgubil tudi 94-letni Helmut Oberlander, ukrajinski imigrant, ki je kanadskim oblastem ob prihodu v državo leta 1954 zamolčal svoje služenje v vrstah nacističnih SS enot, krivih za poboj tisočev ljudi. Oberlander je državljanstvo pridobil leta 1960, prvo obvestilo o preklicu državljanstva pa je prejel že pred 23 leti.

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je zaradi stavke kabinskega osebja in pilotov v Španiji, Nemčiji, Belgiji, na Portugalskem, v Italiji ter na Nizozemskem odpovedal okoli 250 poletov. Gre za drugo usklajeno vseevropsko stavko Ryanairovega osebja letos, ki sledi že dlje časa trajajočim prizadevanjem zaposlenih za boljše delovne pogoje. Sindikati zahtevajo predvsem pravice v skladu z nacionalnimi zakonodajami svojih držav in ne ohlapnejših irskih zakonov, kot je v veljavi sedaj.

Belgijsko obrambno ministrstvo bo vložilo tožbo proti Googlu. Razlog naj bi bila Googlova neizpolnitev zahtev po zameglitvi določenih občutljivih objektov na storitvi Google Maps, kot so zračne baze in jedrske elektrarne. Ministrstvo posledično meni, da je bila zaradi tega oškodovana belgijska nacionalna varnost.

Imenski spor z Makedonijo iz grške perspektive
 / 7. 2. 2018
V Makedoniji se pripravljajo na nedeljski referendum o spremembi imena države. Na njem se bo 1,800 000 volivcev opredeljevalo glede sporazuma, ki ga je predsednik vlade Zoran Zaev sklenil z Grčijo junija letos in po katerem bi država po novem bila imenovana Republika Severna Makedonija. Sporazum močno podpirajo v EU in NATU, kar naj bi tudi Makedoniji tlakovalo pot do članstva v Uniji. Močan nasprotnik spremembi imena je predsednik Gjorge Ivanov, ki je v govoru na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov pozval k bojkotu referenduma.

Indijsko vrhovno sodišče je preklicalo desetletja trajajočo prepoved vstopa ženskam v enega najbolj svetih hindujskih templjev - Sabarimala Ayyappa. Tempelj na jugu Indije letno obišče okoli milijon romarjev, med katere pa niso spadale ženske od 10 do 50 let starosti, saj naj bi bog Ayyappa živel celibatno življenje. Voditelj templja je v preteklosti pokazal pripravljenost, da ženskam dovoli obisk templja - v kolikor bi obstajala naprava, ki bi pokazala, če imajo menstruacijo.

Kaj nam o samostojnem delovanju inštitucij pravne države pove primer ne znano kam izginule Hilde Tovšak?
 / 22. 5. 2013
Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak uradno zapušča zapor na Igu. Tovšak, ki je na Igu od leta 2013 prestajala enotno kazen osmih let, je dobila pogojni odpust, kljub temu, da je še v drugih kazenskih postopkih. Obsojena je bila zaradi dajanja nedovoljenih daril, goljufije z evropskimi sredstvi ter oškodovanja Vegradovih upnikov. Pozitivno mnenje s strani Komisije za pogojni odpust in uprave ženskega zapora je dobila zaradi primernega vedenja in opravljanja dela zaporniške knjižničarke.

Policijska sindikata sta sporočila, da bodo v policiji in na Ministrstvu za notranje zadeve s ponedeljkom nadaljevali s stavko, ki so jo prekinili po odstopu Mira Cerarja s položaja predsednika vlade. Razlog za napoved stavke v sindikatih vidijo v enostranskem posegu vlade v pravice, ki so jih pridobili s stavkovnim sporazumom leta 2016. Podrobnosti stavkovnih aktivnosti v sindikatih niso dorekli in jih bodo po besedah predsednika Policijskega sindikata Slovenije, Radivoja Uroševića, pravočasno napovedali.

OFF je pripravil vajenec Jure.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness