Gašparjeve nove službe OFF

Aktualno-politična novica
9. 7. 2014 - 14.00
 / OFF

Somalski Al-Šabab ponovno dokazuje, da kljub umiku iz Mogadiša države niso izpustili iz svojih krempljev. Včeraj so napadli predsedniško palačo. Potem ko se jim je uspelo prebiti v poslopje, so napad odbili vojaki na misiji Afriške unije.

Veleposlanik Združenih narodov v Iraku je razglasil, da je sunitska milica ISIS že pred enim mesecem prevzela nadzor nad objektom, v katerem je hranjeno kemično orožje. V objektu naj bi bilo 2500 raket z živčnim plinom sarin, ki je bil uporabljen tudi v sirski vojni. A ameriška vojska ocenjuje, da je orožje tako staro, da ga je zelo težko sploh premakniti, kaj šele uporabiti. Zato izgube nadzora nad tem objektom ne ocenjujejo za veliko nevarnost.

Sirska nacionalna koalicija, krovna organizacija, ki naj bi predstavljala opozicijske skupine v Siriji, je izvolila novega vodjo. Za 6-mesečni mandat je bil izvoljen Hadi El-Bahra, poslovnež, ki je večino svojega življenja preživel v Savdski Arabiji. Ta država je ena največjih donatork Sirski nacionalni koaliciji, ki jo kot legitimnega predstavnika sirskega ljudstva priznava tudi zahod. A v realnosti je krovna organizacija na terenu precej nemočna, saj vajeti v rokah držijo različne milice.

Rezultate volitev so nedavno razglasili tudi v Afganistanu. Zmagal je bivši uslužbenec svetovne banke in finančni minister Ašraf Gani. Rezultat je sprožil burne odzive med volivci protikandidata Abdulaha Abdulaha, ki trdijo, da je trenutni predsednik Hamid Karzaj pomagal pri priredbi rezultata v Ganijevo korist. V Kabulu se je zbralo več tisoč Abdulahovih privržencev, ki so zahtevali, da njihov kandidat nemudoma sestavi svojo, paralelno vlado. Združene države Amerike so že opozorile, da bo kakršnokoli neustavno dejanje povzročilo umik ameriške pomoči. Dogajanje je še toliko bolj skrb vzbujajoče zaradi potencialne etnične dimenzije. Abdulah je kandidat Tajikov (izg. Tađikov) s severa države, medtem ko so Ganijevi privrženci večinoma Paštuni. Prepletenost politike in etničnih pripadnosti v teh volitvah nam je osvetlil Primož Šterbenc, strokovnjak za Bližnji Vzhod:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

 

Zaključujejo se predsedniške volitve v Indoneziji. Ankete napovedujejo tesen izid, zato si rezultata ne upa napovedovati nihče. Oba kandidata napovedujeta oživitev gospodarstva, razlike med njunima ozadjema pa so velike. Joko Widodo je bivši trgovec s pohištvom in guverner Jakarte, ki z obiski v barakarskih naseljih poudarja svojo zavezanost pomoči revnim. Do nedavnega je bil absolutni favorit, a se je njegova prednost v zadnjem času močno zmanjšala. Njegov protikandidat Prabowo Subianto je bivši general, ki je bil vpleten v kampanje zatiranja prebivalstva na Vzhodnem Timorju in Zahodni Papui ter uživa večjo podporo med prebivalci srednjega in višjega razreda.

Avstralski premier Tony Abott je razglasil, da Avstralija ne bo kapitulirala pred moralnim izsiljevanjem v zvezi z njihovim odnosom do imigrantov. Več deset mater v taborišču na Božičnem otoku, kjer Avstralija daleč od svoje celine zadržuje migrante, je skušalo storiti samomor. S tem želijo povečati možnosti svojih otrok, da pridobijo azil v obljubljeni deželi Avstraliji. V začetku tedna je Visoki komisariat Združenih narodov za begunce izrazil “globoko zaskrbljenost” zaradi postopkov avstralske mornarice, ki begunce tamilske narodnosti vrača v roke represivnih sil Šri Lanke.  

Finančni ministri evroobmočja so večino včerajšnjega sestanka namenili pogovorom o poenotenju obdavčitve dela. Evropska komisija je že pred dobrim letom priporočila državam, katerih obdavčitev dela je nadpovprečno visoka, naj jo znižajo. Prejšnji mesec je ponovno pozvala države evroobmočja, naj zmanjšajo razlike v tej kategoriji obdavčitve, do konca poletja pa naj bi pripravila poročilo o tej tematiki. Na včerajšnjem sestanku so se ministri zavzeli za prihodkovno nevtralne ukrepe, kar bi pomenilo razbremenitev kapitala z nižanjem davkov na delo, in hkratno dodatno davčno obremenjevanje potrošnje.

Evropska komisija, sodeč po razkritih dokumentih, v okviru pogajanj o transatlantskem trgovinskem in investicijskem sporazumu zahteva sprostitev ovir za izvoz energentov na drugi strani Atlantika. ZDA so v zadnjem času s tehnologijo mehanskega drobljenja precej povečale svoje energetske zaloge in s tem znižale njihovo ceno. A niso navdušene nad izvozom, saj bi to lahko ponovno dvignilo ceno v ZDA. Podobne zaloge zemeljskega plina ima tudi Evropa, a jih zaradi skrbi glede varovanja okolja še ne izrablja. Je pa zaradi trenj z Rusijo željna novih virov energentov.

V Skopju se odvija bitka za zadnjo modernistično stavbo Gradski trgovski centar GTC. Vladajoča stranka Nikole Gruevskega od leta 2006 preoblikuje center mesta v prestolnico antično-baročne kulture in redefinira makedonsko zgodovino. Več nam pove predstavnik Združenja makedonskih arhitektov Sanja Regjenovič Jovanovič:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

 

GTC so mestne oblasti namenile obnovo fasade, čemur  Združenje arhitektov nasprotuje. Sprožili so javno kampanijo “I love GTC”. Zakaj je GTC pomemben za Skopje, nam najprej pojasni Jovanović.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

 

Poiskušajo tudi z referendumom, ki bi preprečil popolno preobrazbo.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

 

Evropska komisija je presodila, da je bila državna pomoč Adrii Airways v obliki štirih dokapitalizacij med letoma 2007 in 2011 v skladu z evropskimi pravili. Adrii torej ne bo treba vračati več kot 85 milijonov evrov državne pomoči. Veselimo se, Adria bo zdaj bolj zanimiva za tuje vlagatelje!

Proti Janezu Janši, ki je včeraj iz zapora prišel na kar dve obravnavi, se začenja še en postopek. Tokrat glede prodaje zemljišča v Trenti gradbenemu podjetju Eurogradnje, ki ga je v predlanskem poročilu razkrila Komisija za preprečevanje korupcije. Janša je zemljišče prodal za nekajkrat višjo ceno od tržne, Imos, ki je nato zemljišče odkupil od Eurogradenj, pa mu je prodal stanovanje v Ljubljani. Tožilstvo je postopek proti Janši, direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju in predsedniku uprave Imosa Branku Kastelicu uvedlo zaradi utemeljenega suma zlorabe položaja.

Nedavno razrešeni predsednik uprave Luke Koper, Gašpar Gašpar Mišič, je dobil novo službo. Koperski župan Boris Popovič ga je nastavil na mesto vršilca dolžnosti direktorja Komunalne Koper.

 

OFF je pripravil Matej Matej Zwitter.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

ISIS ima pa kemični cirkus, najprej je bil to IRak, a ja ne to je bila Sirija, joj kakšna pomota, zdej je pa to kar ISIS.
Združeni Narodi naj pa najprej pospravijo svoj drek, ki so ga za sabo pustil v Sarajevu in zaradi katerih se je sploh zgodila Srebrenica, ki je po besedah nekaterih vodilnih v Amsterdamu bila skrajno druga misija, kot pa zaščita civilnega prebivalstva, žensk in otrok. Za več podrobnosti pokličite Jeleno Bjelica.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness