Haitijskega pistolera OFF

Aktualno-politična novica
24. 9. 2019 - 15.00
 / OFF

Konservativni obrat na predčasnih parlamentarnih volitvah v Grčiji
 / 12. 7. 2019
V pogosto stavkajoči Grčiji se odvija prvi štrajk, odkar je oblast prevzela nova konservativna vlada premierja Kiriakosa Micotakisa. V znak protesta proti napovedanim varčevalnim ukrepom in privatizaciji sta na atenske ulice pozvala sindikat javnih uslužbencev Adedi in komunistični sindikat Pame. Stavka se odraža predvsem v javnem prometu, pri katerem so zastali prevozi s trajektom, podzemno železnico in z avtobusi. Zaprta so ostala tudi vrata javnih šol in uradov, opoldne pa se je v grški prestolnici zgodil tudi protestni shod sindikatov. Predsednik vlade Micotakis je po zmagi na predčasnih parlamentarnih volitvah 7. julija napovedal boj proti birokraciji in podporo nadaljnji privatizaciji. Zaradi slednje se sindikati bojijo množičnih odpuščanj, kar pa nova vlada, ki si prizadeva tudi za omejitev pravic do stavke, izključuje. 

Kdo je novi britanski premier, ki bo Združeno kraljestvo popeljal iz EU?
 / 6. 8. 2019
Britansko vrhovno sodišče je razsodilo, da je bila odločitev premierja Borisa Johnsona o začasnem suspenzu dela parlamenta nezakonita. Kot je poudarila predsednica sodišča Brenda Hale, je imela odločitev Johnsona, ki je stopila v veljavo 10. septembra, izjemne posledice za temelje britanske demokracije, saj je brez razumne razlage parlamentu onemogočila izvajanje ustavno zagotovljenih nalog. Razsodbo o nezakonitosti suspenza je potrdilo vseh enajst članov britanskega vrhovnega sodišča, nadaljnje korake pa je prepustilo obema domovoma parlamenta. Boris Johnson je, kot je znano, začasno prekinitev dela parlamenta predlagal na koncu avgusta z argumentom, da je suspenz parlamenta potreben za snovanje politike nove vlade. Predlog je odobrila kraljica Elizabeta druga, prekinitev pa bi trajala do 14. oktobra. Poslanci, ki nasprotujejo brexitu, katerega velik zagovornik je Johnson, premierja obtožujejo, da se je za suspenz odločil, da bi zajezil nasprotovanja odhodu Združenega kraljevstva iz Evropske unije. Slednjega namerava premier izpeljati do 31. oktobra.  

Za razliko od britanskega je špansko vrhovno sodišče odločalo o načrtih španske vlade, da bi iz državnega mavzoleja odstranili posmrtne ostanke pokojnega generala in diktatorja Francisca Franca. Tako so sodniki soglasno zavrnili pritožbo njegovih potomcev. Španska vlada bo namesto tega mavzolej spremenila v spomenik žrtvam fašizma. Mavzolej so zgradili 1959. leta kot simbol Francove zmage v državljanski vojni.

Notranji ministri Finske, Francije, Italije, Nemčije in Malte so se na Vittoriosi sešli s predstavniki Evropske komisije, s katerimi so dosegli soglasje o začasnem mehanizmu za samodejno porazdelitev prebežnikov, rešenih na morju. Več o dogovoru in kaj ta pomeni za nadaljno delo humanitarnih organizacij v Sredozemskem morju v današnjem OFFsajdu ob 17. uri

Haiti, Port-au-Prince
Tegobe Haitija in vmešavanje ZDA
 / 28. 2. 2018
Na Haitiju je med protivladnimi protesti, ki zaradi politične in gospodarske krize potekajo že nekaj tednov, prišlo do strelskega incidenta. Senator Jean Marie Ralph Féthière je proti demonstrantom, ki so se pred parlamentom v prestolnici Port-au-Prince zbrali ob potrjevanju novega premierja Fritza-Williama Michela, izvlekel pištolo, v streljanju pa poškodoval dve osebi. Naboji so v obraz zadeli fotografa tiskovne agencije Associated Press, poškodovan pa je bil tudi en varnostnik. Nihče od njiju ni življenjsko ogrožen, senator Fethiere pa se je po dogodku opravičeval z argumentom, da se je zgolj branil pred napadom protestnikov. Protivladne proteste so na Haitiju sprožili pomanjkanje nafte, rastoča inflacija in obtožbe o korupciji, ki so kmalu vodile do zahtev po odstopu predsednika Jovenela Moïsea, ki pa jih zaenkrat zavrača.

Poslanci državnega zbora na redni septembrski seji po pričakovanjih niso potrdili zakonskega predloga Levice za neodplačan prenos nepremičnin z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB),  na Stanovanjski sklad. Potem ko je predlog že junija zavrnil pristojen parlamentarni odbor za finance, danes poslanci o njem niso niti glasovali, so pa predstavniki praktično vseh parlamentarnih strank znova predstavili pomisleke, zakaj nasprotujejo prenosu. Ti so se sukali predvsem okoli načina prenosa, saj naj bi po mnenju večine poslancev neodplačani prenos pustil konkretne finančne posledice na DUTB in njeno osnovno nalogo vračanja dolgov. Koordinator Levice Luka Mesec je nasprotovanja zavrnil z besedami, da prav zaradi takšnih tehničnih izgovorov v stanovanjski politiki že dolgo nič ne premakne. 

Po še enem dnevu zmede na brniškem letališču zaradi prizemljitve letal družbe Adria Airways so z Ministrstva za infrastrukturo sporočili, da so pripravili predlog zakona, ki bi, če bo to potrebno, omogočil subvencioniranje nekaterih letalskih linij. Predlog zakona naj bi bil že medresorsko usklajen in ga bodo predvidoma še ta teden poslali v vladno obravnavo. Tudi ob morebitnem sprejetju zakona bi za njegovo implementacijo potrebovali še soglasje Evropske komisije, do subvencij pa bi bile lahko upravičene izključno linije, ki jih ne bi prevzele druge letalske družbe.

Pri Adrii napovedujejo, da bodo tudi jutri odpovedali večino letov z izjemo povezave s Frankfurtom. Sindikat prometnih pilotov Slovenije državo poziva, naj odobri poroštvo pri pridobitvi kredita Adria Airways, a le pod pogojem, da se iz lastništva umakne trenutni lastnik in začasno upravljanje nad podjetjem znova prevzame država.

OFF je ob kolektivni pomoči prisotnih članov APR-a pripravil Marcen.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.