Internet na Kitajskem še vedno off

Aktualno-politična novica
22. 12. 2017 - 15.00
 / OFF

Današnji OFF začenjamo v mestu z milim mediteranskim podnebjem, Barceloni. Na včerajšnjih katalonskih predčasnih  volitvah so tri separatistične stranke s tesno razliko dveh sedežev prevzele absolutno večino v 135-članskem katalonskem parlamentu. Volitve je španska vlada napovedala novembra po odstavitvi katalonskega premiera Carlesa Puigdemonta in njegove regionalne vlade, ki je po oktobrskem referendumu v parlamentu izglasovala neodvisnost. Stranka, ki je posamično osvojila največ glasov in 37 sedežev v parlamentu, je sicer pro-madridsko usmerjena Ljudska stranka Državljani, ki ni naklonjena  neodvisnosti Katalonije. Po pričakovanjih nekdanjega katalonskega premiera v izgnanstvu Carlesa Puigdemonta bodo separatistične stranke v parlamentu oblikovale koalicijo, španski premier Mariano Rajoy pa novi parlament poziva k spoštovanju ustave in prizadevanjem za ozemeljsko celovitost Španije.

Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je včeraj na izrednem srečanju v New Yorku z dvotretjinsko večino izglasovala ameriško priznanje Jeruzalema za prestolnico Izraela kot nelegitimno in v nasprotju z resolucijo 181 iz leta 1947. Ta resolucija je po 25 letih britanskega mandata v Palestini postavila temelje za vzpostavitev skupne judovske in arabske države na palestinskem ozemlju in Jeruzalem razdelila na vzhodni palestinski in zahodni judovski del pod nadzorom mednarodne skupnosti. Izredno srečanje generalne skupščine je sledilo glasovanju o podobni resoluciji v varnostnem svetu, kjer so ZDA uporabile pravico veta. Kljub grožnjam ZDA s sankcijami proti državam, ki bi glasovale za resolucijo, je zanjo glasovalo 128 od 193 držav. Proti je poleg ZDA in Izraela glasovalo še 7 držav iz Srednje Amerike in pacifiških arhipelagov. Med 35 vzdržanimi pa so se znašle tudi Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Češka, Madžarska, Latvija, Poljska in Romunija.

Kitajska vlada nadaljuje ostro politiko internetne cenzure. Podjetnika Wu Šiangyianga iz južnokitajske pokrajine Guangši je okrajno sodišče včeraj obsodilo na petinpolletno zaporno kazen zaradi ilegalne prodaje storitev VPN, virtualnega privatnega omrežja. Ta internetne uporabnike preusmeri na internetne strežnike locirane izven kitajskega ozemlja, s katerih lahko dostopajo do spletnih strani Google, Facebook, Youtube, Instagram in podobnih, ki jih kitajska vlada sicer blokira s tako imenovanim Velikim požarnim zidom. 5 letna zaporna kazen je najvišja do sedaj v nizu podobnih obsodb.

Perujski premier Pedro Pablo Kuczynski je preživel glasovanje o nezaupnici, ki si jo je nakopal zaradi domnevnih povezav z brazilskim gradbenim podjetjem Odebrecht. Ta je lani v sodni poravnavi, sklenjeni pred sodiščem v New Yorku, priznal plačilo 670 milijonov evrov podkupnin v 12 državah, 25 milijonov od tega v Peruju. Kuczynski je pred glasovanjem napovedal, da bosta v primeru njegove odstavitve odstopila tudi oba podpredsednika, kar bi pomenilo razpis novih volitev. To je pomembno pripomoglo k temu, da razdeljena opozicija ni uspela doseči potrebne dvotretjinske večine. Opozicija Kuczynskega prav tako ni uspela povezati s konkretno podkupnino.            

Švica je obtožila Evropsko unijo, da ta poskuša spodkopati Švicarsko finančno industrijo. Vzrok je odločitev Bruslja, da švicarskim borzam prizna enakopravnost z borzami znotraj Evropske unije zgolj za eno leto. Ta status omogoča, da evropski investitorji na švicarskih borzah vlagajo brez omejitev in postopkov, ki veljajo za države zunaj EU. Švicarska predsednica Doris Leuthard je odločitev Bruslja označila za neupravičeno in nelegalno, napovedala pa je tudi povračilne ukrepe, med katerimi se omenja zmanjšanje plačila v Evropski razvojni sklad. Priznanje enakopravnosti švicarskih finančnih trgov s tistimi znotraj Unije je del vseobsegajočih sprememb na področju finančnih regulacij, ki jih prinaša Evropska direktiva MiFID II, ki bo začela veljati po novem letu. V ozadju napetosti Bern-Bruselj pa se skriva tudi poskus slednjega, da plejado bilateralnih sporazumov s Švico nadomesti z enim samim sporazumom.

Računsko sodišče je v tretji reviziji izvajanja projekta eZdravje - nacionalnega načrta za informatizacijo zdravstvenega sistema - ugotovilo številne nepravilnosti. Ministrstvo za zdravje je kot cilj projekta eZdravje opredelilo vzpostavitev informacijskega sistema, ki bo omogočala varno elektronsko poslovanje in učinkovito obvladovanje zdravstvenih in z zdravstvom povezanih podatkov ter informacij. Pretekle revizije so pokazale uspešno vzpostavitev predvidenih informacijskih rešitev. Tokratna pa ugotavlja, da Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki je konec leta 2015 projekt prevzel v upravljanje, ni zagotovil, da bi se vsi rezultati projekta tudi uporabljali, prav tako je ministrstvo projekt večkrat spremenilo brez utemeljitve. Računsko sodišče ugotavlja neuporabo elektronskega registra cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju, omejeno uporabo in napačne podatke o čakalnih dobah, nezadostno vključenost izvajalcev zdravstvene dejavnosti, slabo izmenjavo radioloških podatkov ter omejen dostop do portala zVem, ki bolnikom omogoča vpogled v lastne zdravstvene podatke. Poleg tega je ministrstvo v svojih dokumentih predstavljalo storitve informacijskega sistema, ki takrat še niso delovale.

Društvo Kralji ulice je od Javnega stanovanjskega sklada MOL v uporabo prejelo prostore na Studencu, kjer so danes odprli nov dnevni center za simbolično mesečno najemnino enega evra. O odločitvi za odprtje na vzhodnem delu Ljubljane več zaposlena pri društvu Luna Juvančič Šribar.

Izjava

Del prostorov bo namenjen izvajanju programa Zadruge Stara roba, nova raba, drugi del pa skupnostnim prostorom, namenjenim druženju z okoliškim prebivalstvom.

Izjava

 

Off sta pripravila Gal in vajenec Miha

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kljub grožnjam ZDA s sankcijami proti državam, ki bi glasovale za resolucijo, je zanjo glasovalo 128 od 193 držav. Proti je poleg ZDA in Izraela glasovalo še 7 držav iz Srednje Amerike in pacifiških arhipelagov. Med 35 vzdržanimi pa so se znašle tudi Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Češka, Madžarska, Latvija, Poljska in Romunija.

here lies the devil.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.