Južnoafriški off

Aktualno-politična novica
19. 12. 2017 - 15.00
 / OFF

V Argentini je nasprotovanje pokojninski reformi privedlo do množičnih protestov in 24-urne splošne stavke največjega sindikata CGT. O reformi je medtem odločal kongres, katerega senat je reformo že potrdil, za njeno uveljavitev pa je potrebna še podpora spodnjega doma. Reforma zvišuje upokojitveno dobo iz 65 na 70 let za moške in iz 60 na 63 let za ženske. Poleg tega se bo višina pokojnine računala vsako četrtletje glede na rast inflacije, in ne več vsako polletje glede na višino plač in dohodke od davkov kot do sedaj. Po vladnih izračunih bi takšna reforma državi prihranila 100 milijard pesov letno, kar je okrog 4,8 milijarde evrov.

V Južni Afriki je vladajoča stranka Afriški nacionalni kongres s 179 glasovi prednosti izvolila novega vodjo. Trenutnega vodjo stranke in predsednika države Jacoba Zumo bo tako nasledil Cyril Ramaphosa, trenutni namestnik predsednika, ki je prehitel drugo kandidatko in nekdanjo predsednikovo ženo Nkosazano Dlamini-Zuma. Ramaphosa, poslovnež in eden najbogatejših prebivalcev Južne Afrike, je bil v 90-ih letih ljubljenec Nelsona Mandele, ki se je neuspešno trudil, da bi ga Ramaphosa nasledil že takrat. Vendar se je ta v vmesnem času med revnejšim prebivalstvom diskreditiral, najbolj z afero pred petimi leti, ko je bil v nadzornem svetu rudarskega podjetja Lonmin. Takrat je med stavko rudarjev policija streljala na rudarje in jih dobrih 30 ubila, on pa je interveniral pri oblasteh v prid podjetju.

Tokrat je pred volitvami obljubljal predvsem privabljanje tujih vlagateljev in pregon korupcije. Ravno zaradi slednje je podpora stranki v zadnjih letih upadala, saj je bil njen dosedanji vodja Jacob Zuma vpleten v številne korupcijske afere. Ti so bili verjetno glavni razlog za njegov odstop kot vodje stranke in razglasitev novih volitev. Afriški nacionalni kongres si je večinsko podporo pridobil zaradi boja proti apartheidu v 90-ih letih, a jo je v zadnjem času skoraj povsem izgubil v mestih in med črnskim malomeščanstvom, ohranja pa jo v podeželskih področjih. Ravno Ramaphosa naj bi bil kot poslovnež in bogataš tisti, ki bi podporo lahko ponovno pridobil v mestih in premožnejših predelih.

V Rusiji so aktivistke in nevladne organizacije, ki se ukvarjajo z medpartnerskim nasiljem in nasiljem v družini, začele s kampanjo za vložitev predloga zakona o preprečevanju takšnega nasilja v dumo, spodnji dom parlamenta. Februarja letos je bilo namreč sprejetih več amandmajev k zakonodaji na tem področju, ki po mnenju kritikov dekriminalizira nekatere oblike medpartnerskega in družinskega nasilja. Od takrat se kot takšno nasilje štejejo zgolj dejanja, ki imajo za posledico rane in krvavenje, ne pa na primer niti zlomljene kosti. Kazen za takšno početje je 15 dni zapora ali 3000 rubljev, kar je dobrih 430 evrov, če se ne ponavlja več kot enkrat letno. Pred tem je bila kazen za tako dejanje do 2 leti zapora. Aktivistke izpostavljajo, da so ženske, ki so žrtve medpartnerskega nasilja, primorane kazen zanj poravnati same, v primeru da njihov mož ali partner tega ne stori. Notranje ministrstvo sicer ocenjuje, da v Rusiji zaradi medpartnerskega nasilja letno umre 14.000 oseb, kar je ena vsakih 40 minut. Po ocenah portala domesticviolence.ru je takšnega nasilja letno deležnih 16 milijonov žensk, le 10 odstotkov teh pa ga tudi prijavi policiji.

V Frankfurtu bodo morali brezdomci po novem plačati globo, če bodo spali v centru mesta. Če globe ne bodo mogli plačati na mestu, bo ta še večja, čeprav njene višine oblasti niso želele razkriti. Mesto, ki skuša privabiti finančni kapital iz londonskega Cityja po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, pač mora izgledati brezhibno.

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije je sklical tiskovno konferenco, s čimer želi stopnjevati pritisk na Premogovnik Velenje. Velenjski knapi so namreč z upravo nezadovoljni, saj jim ta ne izplačuje nagrad. Kot nagrado jim je namreč predstavila izplačilo regresa za leto 2016, ki jim ga uprava še dolguje in naj bi ga prejeli ta petek. Stališče sindikata predstavi njegov zaupnik Asmir Bećarević:

Izjava

Skupina Mladi za podnebno pravičnost se je odzvala na osnutek predloga Energetskega koncepta Slovenije, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo poleti dalo v javno razpravo. Energetski koncept Slovenije bo ključen dokument, ki bo oblikoval podnebno-energetske politike do leta 2050. Taj Zavodnik iz skupine Mladih za podnebno pravičnost in študentskega društva Iskra izpostavi ključne točke Energetskega koncepta, ki se skupini zdijo sporne:

Izjava

V oziru javne razprave bodo danes in jutri organizirali 5 skupščin na fakultetah in gimnazijah. Zavodnik nadaljuje s sklepi včerajšnje prve skupščine:

Izjava

Stranka Levica je na novinarski konferenci zahtevala umik Madžarske iz projekta gradnje drugega tira in opozorila, da se vlada z Madžarsko o sodelovanju pri tem projektu dogovarja nelegalno. Pred pogajanji namreč ni pridobila pooblastila odbora za zunanje zadeve. To bi bilo namreč potrebno po Zakonu o zunanjih zadevah, razloži poslanec Levice Matej Vatovec.

Izjava

Vlada je sprejela mnenje o zahtevi Varuhinje človekovih pravic za oceno ustavnosti določenih členov Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Varuhinja Vlasta Nussdorfer povzame člene, za katere meni, da so ustavno sporni.

Izjava

Vlada meni, da so členi v razumnem ravnovesju s splošno javno koristjo v obliki večje stopnje varnosti.

 

Off sta pripravila vajenec Matej in Zala.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Vlada je ustavno presojo zavrnila, saj meni, da so členi v razumnem ravnovesju s splošno javno koristjo v obliki večje stopnje javnosti.*

razumno ravnovesje / splošna javna korist / večja stopnja javnosti ali varnosti??

yeah baby - GODFREY BLOOM !!!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=hYzX3YZoMrs

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.