Ko pridemo do konca, je čas za razmislek

Aktualno-politična novica
12. 11. 2013 - 14.00
 / OFF

Lepo pozdravljeni. Izraelska vlada je odobrila predlog zakona za graditev dveh novih judovskih naselbin v okolici puščavskega Negeva. Zgodba načrtovanih naselbin Kesif in Hiran se vleče že približno dve leti. Pri tem je pomemben podatek, da na predvidenem mestu že živi skoraj 40.000 beduinov, ki jih bodo, če bo zakon tudi potrjen, preselili. Rušitev tamkajšnje beduinske vasi Umm el-Hieran, ki je izraelske oblasti ne priznavajo, pa bodo še pospešili. Izraelska nevladna organizacija za pravice arabskih manjšin Adalah ob tem opozarja, da so poteze izraelske vlade izrazito rasistične, ti pa odgovarjajo, da Beduini pač niso lastniki zemlje, na kateri živijo.

Vsakoletni dogodek, ki v Varšavi obeležuje spomin na dan neodvisnosti, se je spremenil v nasilne boje med protestniki in poljsko policijo. Nekaj tisočglava množica je protest začela miroljubno, po ulicah Varšave pa se je slišalo njihov slogan ”Bog, čast, domovina!” Po dobri uri protestov pa je zamaskirana skupina skrajne desnice začela z nasilnimi dejanji, metanjem petard in zažiganjem naključnih avtomobilov. Policija se je nad protestnike spravila z uporabo solzivca in izstreljevanjem gumijastih metkov, protestniki pa so odgovorili z metanjem kamenja in pirotehničnih sredstev.

Napadena je bila tudi ruska ambasada, ki je v zgodovini predstavljala simbol ruske zatiranosti nad poljskim prebivalstvom. Ruska vlada se je na napad že odzvala in od Poljske zahteva opravičilo. Poljski očita pasivno in prepozno ukrepanje policije, saj je bila ruska ambasada poškodovana in je bila tako njena funkcionalnost blokirana za nekaj ur.

Pobudnikom, lokalnim kmetom, aktivistom in okoljevarstvenikom, združenim v organizacijo Save Rosia Montana Campaign, ki so več mesecev oziroma let protestirali proti odprtju rudnika zlata v severozahodnem romunskem mestu Rosia Montana, je, kot kaže, uspelo. Romunski parlament je namreč zavrnil predlog zakona, po katerem kanadskemu podjetju Gabriel's Resources ne bo dovolil izkopavati zlata na okoljsko in historično zanimivem območju.

Vlada Makedonije je pred poletjem po hitrem postopku sprejela zakon, ki omejuje pravice žensk pri opravljanju splava, kar pa očitno ni dovolj, saj nadaljuje kampanjo proti splavu. Z njo je začela leta 2009, vsako leto pa zanjo porabi 600 tisoč evrov. O pravicah žensk, kampanji in konservativni vladi Nikole Gruevskega več Bojan Jovanovski iz Društva za zdravje, šolstvo in raziskave.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Med včerajšnjimi protesti tovarniških delavcev oblačil v Kambodži je bila ubita ena ženska, več ljudi je bilo ranjenih. Hčer ustreljene ženske je izjavila, da njena mati ni bila udeležena med demonstranti, temveč je ob prizorišču zgolj prodajala riž. Po pričevanjih aktivistov naj bi policija uporabljale prave metke, medtem ko policija te obsodbe zanika. Protestniki se zavzemajo za boljše plače in pogoje dela, saj povprečni tovarniški delavec skupaj z nadurami zasluži približno 80 evrov mesečno. Predsednik vlade je pohitel z opozorilom, da protesti ogrožajo obstoj tovarn v Kambodži in se lahko premestijo v Laos ali Indijo, kjer obstaja še cenejša delovna sila.

Študentska lista Burja je javnost seznanila z izločenjem vseh njihovih predstavnikov iz volitev na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem. Sklepi odločitve jim po njihovih besedah niso bili vročeni individualno, iz njih pa celo ni bilo razvidno, kakšne naj bi bile nepravilnosti v obrazcih. Stališče Burje predstavi njihova članica Julija Podbevšek.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem na drugi strani trdi, da do nepravilnosti pri izločanju članov Študentske liste Burja ni prišlo. Govori predstavnica odnosov z javnostjo Nika Štravs.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Nepravilnosti s strani Študentske organizacije Univerze na Primorskem naj bi bilo veliko. Nadaljuje Julija Podbevšek.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

 

OFF sta pripravila Počivalšek in vajenec Žiga.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness