Koalicija solidarnih

Aktualno-politična novica
30. 1. 2013 - 14.00
 / OFF

Francoske sile nadaljujejo osvobodilno blitzkireg vojno v Maliju. Ponoči so na letališču mesta Kidal na severu Malija pristala prva francoska vojaška letala in helikopterji. Kot kaže, pa so islamistični uporniki mesto zapustili še pred prihodom tujih sil. Francoska vojska je v mesto Kidal, ki je bilo še do nedavnega v rokah islamistov, vstopila komaj 24 ur po zavzetju Timbuktuja in tri dni po vstopu v Gao.

Ob vesteh, da je pod kontrolo še zadnje večje mesto v Maliju, in ob besedah francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da je treba v omenjeni afriški državi postoriti zgolj še malenkosti, bi bil logičen ­vtis, da je poseg v Maliju­ končan. Toda zdi se, da ni tako. Vojaški analitiki iz Združenih držav Amerike­ menijo, da so razmere v severozahodni afriški regiji zapletene in jih ni mogoče urediti čez noč. Zaradi uvidevnosti ter želje po boljšem obvladovanju razmer v Maliju in okolici se je ameriški vojaški vrh odločil, da bo tja postavil vojaško letalsko bazo za brezpilotna letala. Ta bodo sprva izvidniške narave, po potrebi pa bi tako imenovane trote oborožili tudi z izstrelki. Na severozahodu torej nič novega.

Rusija in Kazahstan sta se na uradnem srečanju predstavnikov obeh obrambnih ministrstev dogovorili o vzpostavitvi regionalnega obrambnega sistema, ki vključuje tudi protirakeltni ščit. Kazahstanski obrambni minister Adilbek Dzhaksybekov in njegov ruski kolega Sergej Shoingu sta podpisala sporazum, ki med drugim  odpira možnost sodelovanja z Združenimi državami Amerike in zvezo NATO pri postavitvi protiraketnega obrambnega sistema v vzhodni Evropi.

Predstavnice japonske ženske judo reprezentance so pri japonskem olimpijskem komiteju podale pritožbo nad selektorjem izbrane vrste. Njihov trener Rjudži Sonoda naj bi jih med treningom pretepal, nekatere pa so morale nastopati kljub poškodbam. Primer je prijavilo 15 posameznic in navedlo, da je šlo pri maltretiranju za udarce z roko v obraz in pretepanje po telesu z bambusovimi palicami, podobnimi, kot jih pozna borilna veščina kendo. Sonoda je v izjavi za javnost povedal, da je do zdaj uporabljal metode, za katere je menil, da so primerne. A vendarle bo trener juda v bodoče razmislil o dejanjih, ki jih je treba spremeniti.

Senat Fakultete za uporabne poslovne in družbene študije Maribor je soglasno sprejel sklep, da se bivšemu županu Francu Kanglerju odvzame strokovni naslov diplomirani ekonomist zaradi ugotovitve, da njegova zaključna naloga v pomembnem delu ni rezultat njegovega samostojnega strokovnega dela. Komisija senata je ugotovila, da je navedeno zaključno strokovno nalogo nekdanji študent Kangler izdelal tako, da je pretežni del besedila prepisal od drugih avtorjev, česar ni citiral z uveljavljenimi načeli citiranja.

Slovenski Državni zbor januarsko redno zasedanje danes nadaljuje z obravnavo rednega letnega poročila varuha človekovih pravic za leto 2011. Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je povzela ugotovitve, ki se ponavljajo iz leta v leto. V poročilu je mogoče zaznati kritično oceno do ministrstva za zdravje, ki ne pripravi nujnih sprememb zakona o duševnem zdravju. Točke poročila, ki še izstopajo, pa so nepripravljenost države na ustrezno soočanje z revščino, slaba doslednost izvajanja delovnopravne prakse in neustrezna opredeljenost stanovanjske politike.

Koalicija solidarnih, ki jo sestavljajo društva različnih organizacij, Delovsko-punkerska univerza, Študentska organizacija Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in drugi, je javno pozvala poslanke in poslance Državnega zbora Republike Slovenije k premisleku ob predlogu sprememb 90. člena Ustave Republike Slovenije ter Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi. Govorili smo z Andrejem Srakarjem, predsednikom Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.
 
Izjava je na voljo v posnetku.

V začetku meseca januarja je Civilna iniciativa Občine Radenci županu Janezu Rihtariču podala pobudo za razpis občinskega referenduma v zvezi s podražitvami komunalnih storitev, kar je občina zavrnila. Po dopolnjeni zahtevi, ki jo je v imenu Civilne iniciative Radenci podal Zlatko Herceg in ki jo je občina prav tako zavrnila, so sklicali tiskovno konferenco. Govorili smo s predsednikom Civilne iniciative Romanom Leljakom.

Izjava je na voljo v posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness