Libijske vlade OFF

Aktualno-politična novica
Libijska vlada narodne enotnosti
23. 8. 2016 - 15.00
 / OFF

korporacija lactalisFrancoski kmetje, ki se ukvarjajo s pridelavo mleka, so zaprli križišče pred korporacijo Lactalis. Ta je ena največjih evropskih proizvajalk mlečnih izdelkov. Prenizke cene, ki jih ponujajo za mleko, so tako k stavki spodbudile dva največja francoska sindikata kmetovalcev. Lactalis 1000 litrov mleka odkupi za ceno 257 evrov, kar je najnižja cena po letu 2009, po navedbah sindikatov pa tudi 30 evrov manj od konkurence. Lactalis, ki je v lanskem letu ustvaril 17 milijard evrov dobička, se brani, da mleko močno preplačuje ter da njihovi dobički niso razlog, da ne bi upoštevali razmer na trgu.

Na severu Francije pa so oblasti izmerile več kot 50 odstotno povečanje prebivalstva migrantsko begunskega taborišča Džungla pri mestu Calais. Po uradnem cenzusu so tam našteli več kot 6900 prebivalcev, medtem ko jih je bilo junija 4500. Aktivisti opozarjajo, da je uradna meritev števila živečih v šotorih in improviziranih barakah prenizka za vsaj 2000. Delno rušenje, ki so ga oblasti izvedle v marcu letos in o katerem smo poročali v Offsajdu Svoboda, enakost, solzivec, migrantov ni motiviralo dovolj, da si poiščejo drug prostor za bivanje. Kljub poostrenemu policijskemu nadzoru migranti še vedno poizkušajo kot slepi potniki na kamionih prečkati Rokavski preliv in priti v obljubljeno deželo Veliko Britanijo.  

Problem v Calaisu pa bi verjetno po hitrem postopku lahko odpravil konzervativec Nicolas Sarkozy, ki je napovedal vnovično kandidaturo za predsednika. V času njegovega mandata med letom 2007 in 2012 je Francija množično izganjala prebivalce nezakonitih romskih naselij. Z dvesto evri v žepu so jih z letalom poslali v Romunijo in Bolgarijo. Ob zaključku svojega mandata je bil Sarkozy rekordno nepriljubljen francoski politik. Temu je botrovala afera s financiranjem njegove politične kampanije, v katero naj bi sredstva prispeval tudi leta 2011 z bombardiranjem pod francosko pobudo odstavljeni libijski samodržec Moamer Gaddafi.

V Libiji od NATO kampanje naprej vlada kaos. Obeti za razplet so pičli - libijski parlament v Tobruku je na glasovanju že v drugo zavrnil s strani Združenih narodov predlagano vlado narodne enotnosti. Izid glasovnja ni bil tesen. Za vlado narodne enotnosti je glasoval zgolj en poslanec, 39 se jih je vzdržalo, 61 pa jih je glasovalo proti. To je bilo sicer prvo zasedanje libijskega parlamenta po januarju. Vlada narodne enotnosti bo sicer nadaljevala s svojim vzpostavljanjem v Tripoliju, ki pa ga pod nadzorom še vedno drži koalicija islamističnih milic.  

Turška vojska je bombardirala Manbij, mesto na severu Sirije, iz katerega so kurdske enote YPG v tem mesecu pregnale enote Islamske države, in Jarablus na turško-sirski meji, ki je v rokah slednje. V obmejnem turškem mestu Gaziantep, kjer se je zgodil nedeljski teroristični napad na kurdsko poroko, pa je nameščenih 1500 sirskih upornikov, ki jih podpira Turčija. Ta jih namerava v kratkem poslati v napad na Jarablus, hkrati pa zaustaviti prodiranje kurdskih enot, da le-te ne bi zavzele mesta. Skoz njihove položaje želi izboriti koridor, skozi katerega bi lahko prodirali sirski uporniki, ki jih podpira.

Izraelska vojska pa ima veliko opravkov s povračilnimi ukrepi. Zaradi zablodelega izstrelka sirske vojske, ki je pristal na s strani izraela okupiranem ozemlju Golanske planote, so sprožili napad na njegov vir in ga uničili. Taki napadi na sirske tarče s strani Izraela so precej pogosti. Izrael namreč prepoznava sirske vladne sile odgovorne, če se bojevanje v sirski državljanski vojni prenese na izraelsko stran meje. Sirska stran meje pa je bila prizorišče spopadov med sirsko vojsko in Fronto al Nusra.

Še več dela pa je imelo izraelsko letalstvo, ki je bombardiralo Gazo. Od tam je bila proti izraelskemu mestu Sderot izstreljena raketa, v odgovor pa so izraelske sile bombardirale položaje različnih oboroženih palestinskih skupin. Odgovornost za izstreljeno raketo sta prevzeli salafistična organizacija Afhad al Sahaba in Ljudska fronta za osvoboditev Palestine.

Iranska študentska tiskovna agencija poroča o namerah tamkajšnje vlade, da dve največji naftni polji dodelijo v upravljanje kitajskim koncesionarjem. Pogajanja naj bi se prevesila v sklepno fazo prejšnji teden, ko je Peking obiskala iranska delegacija na čelu s iranskim ministrom za ekonomijo in finance Alijem Teyyebnijem. Teheran je v okviru obiska podpisal pogodbe s Kitajsko uvozno-izvozno banko in Kitajsko investicijsko banko za posojila za glavne iranske razvojne projekte. Podpis dogovora glede naftnih polj se pričakuje v prihodnjih tednih, ko bo kitajska delegacija vrnila obisk.

filipinski komunistiNa Norveškem so se začela mirovna pogajanja med filipinsko vlado in komunističnimi uporniki, ki naj bi končali pol stoletja trajajoči konflikt. Komunisti namreč vodijo oborožen odpor vse od leta 1969. Pogajanja o premirju so se v preteklosti že večkrat izjalovila. Tokrat je v znak popuščanja filipinski predsednik Rodrigo Duterte izpustil 17 zapornikov, da bi se lahko udeležili pogajanj na Norveškem, vendar ostaja odprto vprašanje agrarne in delavske reforme, za katero se zavzemajo uporniki. Teh je po ocenah okrog 4000, na vrhuncu svoje moči v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa so njihove vrste štele 26 tisoč ljudi.

Na Filipinih se medtem odvija velika kampanja proti trgovini z mamili. Kot je dejal generalni direktor filipinske policije Ronald dela Rosa, je sodelovanja v njej osumljenih 300 policistov. Od začetka predsednikovanja Duterteja v maju je bilo po poročanju filipinske policije zaradi pregona trgovine z mamili izvensodno ubitih 1800 ljudi, enkrat več, kot je veljalo pred nekaj dnevi. Vendar dela Rosa trdi, da ne gre za načrtno politiko ubojev in da so bili ubiti, ker so se upirali aretaciji. “Bojujemo se proti ljudem, ki so nenormalni,” je še povedal.

Sindikat Mladi plus je izvedel raziskavo med srbskimi študenti gostinstva in turizma, ki prakso opravljajo v Sloveniji. Odkrili so, da med počitniškim časom delajo za 1 evro na uro, tudi med vikendi, večinoma brez kakršnekoli pogodbe o delu. O višini plačila naj bi vedeli že vnaprej, ta pa naj bi bila v skladu s slovensko zakonodajo. Vendar slovenski študentje, ki delajo pri istih delodajalcih, za opravljanje enakega dela zaslužijo mnogo več. Rezultate raziskave komentira Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus:

izjava

Koliko je študentov in za katere hotele gre, nadaljuje Tea Jarc.

izjava

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makoveč Brenčič in namestnik kitajskega ministra za izobraževanje sta pripravila memorandum, ki naj bi ga podpisala oktobra na obisku ministrice na Kitajskem. Memorandum o sodelovanju v izobraževanju vključuje priznavanje spričeval v obeh državah, izmenjave študentov, spodbujanje učenja jezika in kulture. Kitajščina je sicer že dve leti tudi izbirni predmet v šolah.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.