23. 1. 2013 – 14.00

Makedonska opozicija ostaja na cesti

Audio file

Volitve v Izraelu so se po prešteti večini glasovnic končale z neodločenim rezultatom, saj sta si desno-sredinski blok  na čelu z Benjaminom Netanyahujem in levo-sredinski blok razdelila po 60 parlamentarnih sedežev. Netanyahujeva stranka Likud, ki je kandidirala skupaj z ultradesničarsko stranko Yisrael Beitenu, je po pričakovanjih osvojila kar 31 parlamentarnih sedežev, kar je sicer 11 manj kot na prejšnjih volitvah, vseeno pa ostaja skupina z največjim vplivom v izraelskem parlamentu. Posledično je tako povsem na mestu pričakovati, da bo priložnost za sestavo nove vlade s strani predsednika Šimona Pereza dobil prav trenutni premier Benjamin Netanyahu.

Iz zaveznice Izraela, a zato ne tudi Netanyahuja, Združenih držav Amerike, se javlja poročevalka Lidija Poljaček.

Izjava je dostopna v posnetku

Na volitve pa so se danes odpravili tudi v sosednji Jordaniji, ki minevajo v luči bojkota volitev  Muslimanske bratovščine. Ta največja in bržkone edina vidna opozicijska sila poziva vse državljane k bojkotu 'kozmetičnih volitev', ki so po njihovem mnenju zgolj še ena izmed površinskih sprememb, obljubljenih s strani vladajoče dinastije na poti domnevnih demokratičnih sprememb. Namestnik vodje Muslimanske bratovščine Zaki Bani Rashid je volitve označil za prevaro in sramotitev političnega sistema, saj so, tako Rashid, vsa pretekla pogajanja z vlado bila popolna polomija, volitve pa so režirane in bazirane na neveljavnem volilnem registru, ki naj bi po njihovo vseboval kar 450.000 že preminulih registriranih volivcev. Kljub vsemu je potrebno omeniti, da so današnje volitve potekale po novem zakonodajnem postopku, po katerem prvič v zgodovini Jordanije premiera izbirajo člani parlamenta in ne kralj, kot je bilo to v navadi poprej.

Britanski premier David Cameron je vendarle imel težko pričakovan govor o prihodnosti Velike Britanije Evropske unije. Cameron je po  pričakovanjih napovedal, da bo skušal revidirati britansko-evropske odnose in več sedaj skupnih pristojnosti iz Bruslja vrniti v London, potem pa bo, predvidoma po parlamentarnih volitvah 2013, volivcem predlagal referendum o britanskem obstanku znotraj unije. Cameronove napovedi so že kritizirali opozicijski laburisti, kakor tudi pomembnejše članice Evropske unije, med drugimi  tudi Nemčija in Francija. Britanski premier bi moral imeti govor o prihodnosti  Velike Britanije znotraj Evropske unije že prejšnji petek v Amsterdamu, a ga je zaradi krize s talci v Alžiriji preložil. 

Na severu Nigerije je bilo ubitih najmanj 23 ljudi v strelskem napadu na tržnico v mestu Damboa. Napad člankov skrajne islamistične organizacije Boko Haram je bil usmerjen na lokalne lovce divjačine, ki je po islamskih zakonih prepovedana za uživanje. Podoben napad se je zgodil tudi včeraj, ki se je usodno končal za pet prebivalcev največjega severnega mesta Kano. Pripadniki iste islamistične milice so jih ujeli pri igranju neke namizne igre, kar po šariji spada med nedovoljene igre na srečo.

Prvič po suspenzu parlamentarne demokracije v Makedoniji 24. decembra sta se včeraj sestala premier Nikola Gruevski in vodja opozicijskih Social demokratov Branko Crvenkovski. Spomnimo, 24. december, danes označen za Črni ponedeljek, je dan, ko so koalicijski člani Sobranja sprejeli proračun za leto 2013, še prej pa s silo odstranili novinarje in zatem še poslance opozicije. Od takrat se poslanci opozicije niso vrnili v klopi Sobranja, svoj prav pa uveljavljajo na ulici. Še naprej bodo prirejali različne aktivnosti civilne nepokorščine, saj premier Gruevski ni pristal na predlog Crvenkovskega o predčasnih parlamentarnih volitvah, ki naj bi se odvijale ob lokalnih volitvah 24. marca. Govori predstavnik Social demokratov Emilijan Stanković.

Izjava je dostopna v posnetku

Nekaj čez 3000 trgovcev tobaka je včeraj obkolilo sedež Evropske unije v Bruslju in glasno izražalo svoje nestrinjanje z novo politiko do tobačnih izdelkov, ki jo želi uvesti Evropska komisija. Ta predvideva prepoved tobačnih izdelkov z okusom, na primer mentola, čokolade ali vanilije, prepoved prodaje škatlic tobaka, ki vsebujejo manj kot 20 cigaret, prepoved tankih cigaret ter uvedbo sličic z zamaščenimi pljuči in podobno. Nakup električnih cigaret pa bi bil možen le še v lekarnah kot medicinski pripomoček.

Klaus W. Fischer, predstavnik avstrijskih tobačnih trgovcev, opozarja, da bi represivni vzgibi komisije okrnili prodajalne tobaka, kar bi v avstrijskem primeru pomenilo tudi manj dobrostanja za hendikepirane, ki v večji meri vodijo tobačne kioske. Govori Fischer:

Izjava je dostopna v posnetku

Fischer nadaljuje s širšim pogledom na politiko Evropske komisije:

Izjava je dostopna v posnetku.

Današnji dan na sončni strani Alp mineva v luči splošne stavke javnega sektorja, v kateri naj bi po napovedih sodelovalo okoli 100.000 javnih uslužbencev s področja šolstva, zdravstva, policije, carine, upravnega dela občin in državnega aparata. Protestni shodi javnih uslužbencev so napovedani v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Novem mestu, Murski Soboti, Postojni, Ravnah na Koroškem, Krškem, Škofji Loki, Velenju, Slovenskih Konjicah, na Ptuju in v Novi Gorici. Enodnevno opozorilno stavko bo izvedel tudi sindikat kovinske in elektroindustrije (SKEI), stavki pa se bodo pridružili tudi kulturniki, gasilci, veterinarji in drugi zaposleni v javnem sektorju.

Stavka bo sicer spet potekala v odsotnosti vlade, ki začenja obisk notranjsko-kraške regije. Naj spomnimo, da je prejšnjo stavko javnih uslužbencev aprila lani vlada preživela na obisku ptujsko-ormoškega območja, letovanja vlade na periferiji v času stavk pa kot kaže postajajo navada oziroma trend. Za svojevrsten sprejem vladajoče garniture pa so poskrbeli kar Postojnčani sami, saj je vlado pričakalo mesto, polepljeno s protivladno vsebino. Za pokušino eden izmed listov, nalepljenih na znak, ki označuje začetek mesta Postojna, navajamo: 'Postojna je naše mesto in ne vaše gnezdo,' konec navedka. Ekskurzije vlade na notranjsko-kraško regijo pa se nista udeležila ministra Državljanjske liste, finančni Janez Šuštaršič in pravosodni Senko Pličanič. Stranka se bo sicer na svetu stranke danes odločala o morebitnem odhodu iz vlade, potem ko premier Janez Janša do včeraj ni izpolnil njihove zahteve po odstopu.

OFF sta pripravila vajenec Kovač in Janković.

Dodaj komentar

Komentiraj