Mugabe noče OFF

Aktualno-politična novica
16. 11. 2017 - 15.00
 / OFF

Mednarodni blok novic začenjamo v Kambodži. Tamkajšnje vrhovno sodišče je razsodilo v prid razpustitvi glavne opozicijske stranke Kamboška stranka narodne rešitve ali krajše CNRP. Obtožnico je proti stranki izdala vlada, v njej pa so njene člane obtožili zarotništva in sodelovanja s tujimi državljani v pripravah na državni udar. Vseh 55 poslancev stranke je v strahu pred ukrepi represivnih organov že zbežalo iz države, septembra letos pa je že bil aretiran vodja stranke, Kem Sokha, in na osnovi obtožb izdajstva poslan v zapor. Stranka Narodne rešitve je leta 2013 na parlamentarnih volitvah dobila dobrih 44 odstotkov glasov, medtem ko je zmagovalna Ljudska stranka z 48-odstotnim deležem izgubila 22 poslanskih mandatov glede na preteklo obdobje.

Predsednik Ljudske stranke Hun Sen na poziciji premierja Kambodže vztraja že 32 let, z zadnjo odločitvijo sodišča pa je efektivno opravil z edino močno opozicijsko stranko v državi. Vodja vrhovnega sodišča Dith Munty je sicer član stalnega komiteja vladajoče stranke in prav tako velja za odkritega podpornika premiera Huna Sena. Pred odločitvijo sodišča je vladajoča stranka že sprejela zakonske amandmaje, ki volilno komisijo pooblaščajo, da poslanske pozicije in mandatna mesta v lokalnih upravah porazdeli med obstoječe politične stranke. V zadnjih mesecih je kamboška vlada poostrila boj proti opoziciji v državi. Na začetku septembra je tako svoja vrata zaprl vladi nenaklonjen časnik, pisan v angleškem jeziku, Cambodia Daily, proti kateremu je vladni urad izdal ukaz o plačilu dobrih 5 milijonov evrov davčnega dolga. Prav tako je bilo v državi po ukrepih oblasti zaprtih več medijskih hiš, ki so bila financirane s sredstvi iz Združenih držav Amerike.

Nadaljujemo s poročili iz Zimbabveja. V noči iz torka na sredo je v državi oblast prevzela vojska, katere vodilni očitke o državnem udaru zanikajo. Predsednik Robert Mugabe je z ženo Grace Mugabe in nekaterimi ministri, ki so uspeli zbežati iz svojih domov pred posredovanjem vojske, v hišnem priporu v svoji rezidenci v Modri hiši. Glede na besede katoliškega duhovnika, ki deluje kot posrednik v pogovorih med generali in Mugabejem, slednji ne pristaja na umik iz politike, temveč želi svoj predsedniški mandat izpeljati do konca. Agencija Reuters poroča, da naj bi v ozadju vojaške intervencije stal odstavljeni podpredsednik in nekdanji vodja varnostne službe Emmerson Mnangagwa. V odziv na razmere in prihajajoči boj za oblast pa se je v državo iz zdravljenja v tujini zaradi raka vrnil tudi opozicijski vodja Morgan Tsvangirai.

Libanonski premier Saad Hariri, ki je začetek meseca v savdskem Rijadu napovedal svoj odstop, je sprejel povabilo francoskega kolega Emanuela Macrona za obisk Pariza. V Rijadu je danes pristal tudi francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian, ki naj bi se sestal s Haririjem, savdskim kraljem Salmanom bin Saudom in princem Mohamedom bin Salmanom. Slednji velja za vodilnega pri izvedbi obsežne čistke na savdskem dvoru, v kateri je bilo aretiranih 200 ljudi in zamrznjenih 1700 bančnih računov. Libanonski premier Hariri bo v Pariz predvidoma odpotoval v naslednjih dveh dneh, po sestanku z Macronom pa bo letel v Bejrut in uradno podal svojo odstopno izjavo. To od njega zahtevajo tudi libanonske politične stranke, nekatere izmed njih pa Savdsko Arabijo obtožujejo, da je Haririja prisilila k odstopu in ga zaprla v hišni pripor.

Evropski poslanci so potrdili predlog zakonodaje, s katerim namerava Evropska unija omejiti ponudbo kitajskih izdelkov po subvencioniranih cenah. Prenova protidampinške zakonodaje predvideva uvedbo nove metodologije, po kateri bi lahko tržni inšpektorji v presojo vzeli tudi okoljevarstvene standarde in pogoje dela pri določanju višine dajatev uvoznika. Protidampinška zakonodaja bo veljala za primere, ko bo ugotovljeno, da je nek izdelek na evropskem trgu ponujen po nižji ceni kot v drugih državah članicah Svetovne trgovinske organizacije, dodaten člen pa evropskih varuhom trga omogoča podeljevanje sankcij uvoznikom, tudi ko bo ugotovljena obsežna državna pomoč. Kitajska je lani v Svetovni trgovinski organizaciji dobila status države s tržnim gospodarstvom, posledično pa so bile ostale članice prisiljene k drugačnim ukrepom pri soočanju s subvencioniranimi kitajskimi izdelki. Poleg Kitajske je pretekli mesec več drugih držav izrazilo nestrinjanje s predlaganimi evropskimi ukrepi, predvsem je namreč problematična ekskluzivna pravica evropskih oblasti do presoje o nekorektnem tržnem delovanju drugih držav, na primer v obliki subvencij. Nova zakonodaja predvideva še zbiranje poročil o razmerah v državah izvoznicah, na ta poročila pa se bodo lahko sklicevala evropska podjetja pri vlaganju pritožb.

Makedonsko notranje ministrstvo je zaradi ugotovitev preiskave v zvezi z napadom na poslance v parlamentu odpustilo 11 policistov, ki so večinoma delali v enoti za varstvo pomembnih oseb in institucij. Razlog za odpustitev policistov naj bi bila njihova pasivnost, ko sta poslanca VMRO DPMNE Krsto Mukoski in Sašo Vasilevski odprla vrata parlamenta in v prostore spustila množico protestnikov pred stavbo. Med odpuščenimi sta tudi dva člana tajne policije, ki sta ukradla trde diske, na katerih so bili shranjeni posnetki varnostnih kamer. Njuna akcija je bila sicer neuspešna in preiskovalci so vseeno prišli do kopij posnetkov, shranjenih na drugem mestu. V preiskavi je trenutno še 60 drugih makedonskih policistov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness