Muharjenje, kolobarjenje, blanširanje...

Aktualno-politična novica
4. 10. 2013 - 14.00
 / OFF

Ameriški velikan tobačne industrije Philip Morris International, ki obvladuje 16 odstotkov svetovnega tržišča, samo na evropskem trgu pa na leto obrne za približno 16 milijard evrov svojih proizvodov, naj bi najel okoli 160 lobistov s ciljem, da v Bruslju omehčajo evropske poslance na področju zakonodaje o tobačnih izdelkih. V preteklih letih naj bi lobisti za kosila in večerje zapravili 1.5 milijona evrov, da bi siti in s toplimi želodci poslanci lažje odločali v prid tobačni industriji. Številke je posredovala evropska poslanka in ena izmed vodij Zelenih, Rebecca Harms, ki je v preteklem letu sestankovala s približno tretjino vseh poslancev o tej temi. V Evropskem parlamentu bodo namreč naslednji teden glasovali o reviziji tako imenovane tobačne direktive, ki je bilo načrtovano v začetku septembra, a je bilo po besedah Harmsove zaradi intenzivnega lobiranja tobačne družbe preloženo v prizadevanjih, da bo zakonodajno odločanje o tem med grškim predsedovanjem Evropski uniji, ki naj bi bilo do tobačne industrije bolj prijazno.

                                                                                                 

Na Irskem se pričenja referendum o odpravi Seanad Eireann, zgornjega doma parlamenta. Predsednik vlade Enda Kenny označuje referendum kot zgodovinsko dejanje, po njegovih besedah pa bi odprava zgornjega doma pomenila prihranek finančnih sredstev. Poleg tega, da irske davkoplačevalce na leto stane 20 milijonov evrov, premier Kenny meni, da je brez moči in nedemokratičen. Po njegovih besedah nikoli ni bil povezan z irsko javnostjo tako, kot bi moral biti. Irski senat ima sicer 60 članov. Večino jih izvolijo volilni paneli lokalnih svetnikov in univerzitetnih izobražencev, 11 pa jih imenuje premier. Kampanja je v preteklih dneh dosegla vrhunec, javnomnenjske raziskave pa kažejo, da bodo volivci vladni predlog potrdili, čeprav je še vedno kar 21 odstotkov neodločenih. Na drugi strani kritiki menijo, da gre za kopičenje oblasti v rokah vlade.

 

Po obisku trojice - Dedka mraza, Božička in Miklavža - vsaj otroci vedo, da zjutraj lahko pričakujejo obdaritev. Nekoliko drugače je, ko te obiščejo neke druge vrste abstraktnih subjektov. Obisk svete trojke - Mednarodnega denarnega sklada, Evropske komisije in Evropske centralne banke - praviloma ne pomeni nič dobrega. Tokrat so na Portugalskem. Tej državi so tudi za v bodoče obljubili naslednje izplačilo iz tako imenovanih reševalnih/izsiljevalnih skladov. Da pa bo Portugalska le-tega dobila, mora naslednje leto svoje javne izdatke ponovno oklestiti za še 4 milijarde evrov.

 

Egiptovska vojska ima pripravljen načrt za vojaško intervencijo v Gazi v primeru, da se bodo napadi na egiptovske vojaške sile na sinajskem polotoku okrepili, so sporočile egiptovske varnostne sile. Prav tako so dejale, da so njihova letala že vstopila v zračni prostor Gaze in preverila vrsto lokacij v mestih Rafah in Kan Junis, ki bi jih napadli v primeru intervencije. Egiptovska letala bi prav tako lahko napadla vozila tihotapcev in uničila več tunelov med Egiptom in Gazi, ki se jih uporablja za tihotapljenje. Tuneli so sicer edina pot, po kateri lahko prebivalci Gaze dobijo življenjsko potrebne dobrine zaradi izraelske in tudi egiptovske blokade od leta 2007.

 

Kot navaja palestinska tiskovna agencija Maannews, egiptovski vojaški viri pravijo, da napade v Sinaju izvajajo organizacije tako iz sinajskega polotoka kot Gaze. Egiptovska vojska meni, da so nekatere skupine iz Gaze, ki izvajajo napade, povezane s tam vladajočim gibanjem Hamas. To pa je povezano z Muslimansko bratovščino, ki je po julijskem vojaškem puču proti egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju na udaru trenutnih oblasti v Egiptu.

 

Nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja in nekdanjega člana uprave Borisa Marzija je sodni senat pod vodstvom sodnice Tatjane Pavlovec oprostil obtožb v zvezi s posli s hčerinskima družbama. Bivša uprava Luke Koper naj bi zakrivila zlorabo položaja pri dokapitalizaciji hčerinskih družb Luke Railport Arad in Trade Trans Terminal Arad. Uprava naj bi brez soglasja nadzornega sveta potrdila dokapitalizacijo in na račun družbe Railport Arad nato tudi nakazala 1,5 milijona evrov. Sodišče je ocenilo, da vsako ravnanje uprave, ki je v nasprotju z internimi pravili oziroma nima soglasja nadzornega sveta, samo po sebi še ni kaznivo dejanje. V postopku ni bilo dokazano, da bi uprava pri sklepanju omenjenih poslov ravnala naklepno oziroma z namenom povzročitve škode družbi. Nenazadnje je bil terminal v romunskem Aradu tudi odprt, je v obrazložitvi sodbe navedla Pavlovčeva. Tožilstvo je že napovedalo prizožbo. Na koprskem sodišču pa poteka še odškodninska tožba, v kateri Luka Koper od nekdanje uprave pod Časarjevim vodstvom zahteva večmilijonsko odškodnino za vrsto domnevno škodljivih poslov.

 

V Kobilarni Lipica se pričenjajo 13. tradicionalni Dnevi Kobilarne. Vršilec dolžnosti direktorja Boštjan Bizjak, nam je podrobneje predstavil program.

 

Izjavi prisluhnite v posnetku oddaje.

 

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je na podlagi primerov izkoriščanih delavcev, ki so delali na večjih javnih infrastrukturnih projektih v Sloveniji, predsednici vlade Alenki Bratušek poslala apel. In sicer s pomenljivim naslovom: "Ali je v javnem interesu na javnih naročilih izkoriščati delavce?!“ Več o apelu nam je povedal izvršni sekretar ZSSS za politike zaposlovanja, migracije in odnose z javnostmi, Goran Lukić.

 

Izjavi prisluhnite v posnetku oddaje.

 

Konkretne odgovore torej pri zvezi pričakujejo do 11. oktobra. S kakšnimi akcijami nameravajo nadaljevati, če odgovora ne bo? Nadaljuje Lukič.

 

Izjavi prisluhnite v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.