Mungo vs King Cobra

Aktualno-politična novica
12. 7. 2013 - 14.00
 / OFF

Lep petkov post-referendumski pozdrav! Zaključil se je prvi in s tem zgodovinski študentski referendum, na katerem so se izrekali o planirani investiciji ŠOU v Ljubljani v hotelsko dejavnost na Kersnikovi 4. Po neuradnih rezultatih se ga je udeležilo le 319 študentov. Za komentar o volilni udeležbi in rezultatu referenduma smo prosili predsednico senata ŠOU-a, Edino Šmit.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Le 0,64 odstotno volilno udeležbo lahko tako mirno pripišemo dvema dejstvoma. Prvič, da v teh poletnih mesecih, tako kot vsako leto, večine študentov ni v Ljubljani, in drugič, glasovanje je potekalo le na sedežu študentske organizacije v Ljubljani. A kljub tej mizerni udeležbi je čutiti rahel blagodejen veter, ki morda nakazuje pozitivne spremembe študentskega organiziranja, saj je 292 volivcev, kar predstavlja več kot 91 odstotkov, glasovalo proti hotelski investiciji. O udeležbi in izidu referenduma smo govorili tudi z Jašo Lateganom, predstavnikom študentske Iskre, ki je vložila podpise za razpis referenduma.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Volilna kampanja, za katero si je predsedstvo ŠOU v Ljubljani odmerilo 12.500 evrov iz proračunskih rezerv, je bila na podlagi volilne udeležbe neučinkovita in predvsem nesmiselna. Tako včeraj kot danes poskušamo dobiti vodjo projekta kampanje Erina Agića, da nam pojasni, kako je potekala in koliko denarja je bilo za pred-referendumske dejavnosti porabljenega. Ta na naše klice kljub predhodnemu dogovoru ni bil dosegljiv, glede na družbeno omrežje Facebook predvidevamo, da se nahaja v Splitu na festivalu elektronske glasbe Ultra, udeležbo na dogodku je omogočil ŠOU v Ljubljani. Kaj botruje temu, da se ne odzivajo. Jaša Lategan.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Selimo se v Podčetrtek. V Termah Olimia, tako trdijo, naj bi imeli najbolj divji in vratolomen tobogan v državi - King Cobra. Kaj lahko pričakujemo o tega monstruma, nam je povedala vodja marketinga term Andreja Štravs.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Morda pa je eden od razlogov za prodajo bazenov Term Olimia zadolženost enega od solastnikov – Slovenskih železnic.

Prijatelji Gaze, novinarji in aktivisti iz celega sveta, se nahajajo na okupiranem ozemlju. Več o trenutnem stanju v Gazi nam pove aktivistka iz Slovenije, Špela.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Kam so se Prijatelji Gaze odpravili do sedaj in kaj so videli? Nadaljuje Špela.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Nadaljujemo v Guantanamo na Kubi. Končno se je premaknilo. Ameriški zvezni sodnik Royce Lamberth je vendarle ugotovil, da so genitalne preiskave ujetnikov v vojaškem taborišču, ko se želijo srečati s svojimi odvetniki, načrtovani poniževalni postopki, da zapornike odvrnejo od srečanj in da je varnost le izgovor. Genitalne preiskave v Guantanamu je prepovedal. V svoji odločitvi je sodnik Lamberth kritike večkrat usmeril zoper administracijo predsednika Baracka Obame, ki da že pet let deli le obljube kako bo zaprl Guantanamo. Še vedno je tam 166 ujetnikov, za njih "skrbi" okoli 2.000 osebja.

In za konec, na kratko. Zvestoba ameriških vojakov za prisotnost v nevarnih državah se bo zaradi proračunskega varčevanja plačevala manj. Odtegnili jim bodo 225 dolarjev mesečnega dodatka. Največje obrambno ministrstvo - na edinem planetu, kjer živi vrsta homo sapiens, in to je preverjen podatek - si skupaj z drugimi zveznimi agencijami zaradi finančnih pritiskov niža stroške. Kar pa seveda ne pomeni, da se bodo iz interesnih držav umaknili, ampak le prekvalificirali določene države, ki so doslej veljale za nevarne, v bolj prijazne. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness