Novinarji Back Off

Aktualno-politična novica
24. 11. 2020 - 15.00
 / OFF

V etiopski pokrajini Tigraj se napetosti še niso polegle. Tigrajska ljudska osvobodilna fronta, krajše TPLF, je sporočila, da uporniki ne bodo izpolnili zahteve po predaji etiopskim silam, ki jo je nanje naslovil etiopski predsednik Abij Ahmed. Na ultimat so včeraj odgovorili z zmagoslavnim “popolnim uničenjem” 21. motorne divizije etiopske vojske, medtem ko naj bi ta že skoraj popolnoma obkolila tigrajsko prestolnico Mekelle. Resničnost teh trditev ni potrjena, saj so komunikacije s Tigrajem zelo otežene. Napetosti v severovzhodni etiopski regiji, ki meji na Eritrejo, naraščajo vse od septembrskih regionalnih parlamentarnih volitev, na katerih je slavila stranka TPLF. Volitev v tej pokrajini glede na odločitev etiopskega parlamenta ne bi smeli izpeljati, saj so bile zaradi epidemije COVID-19 z avgusta prestavljene na pomlad prihodnje leto.

Etiopija na robu državljanske vojne oziroma v njej
 / 21. 11. 2020

Perujska vlada se je pridružila Avstriji, Mehiki in Argentini, trem svetovnim državam, ki izdajajo stoletne obveznice. Obveznica je sicer oblika posojila, razlika med navadnim posojilom in obveznico pa je v tem, da se pri obveznicah s pogodbo o posojilu lahko trguje na borzah, in v tem, da imetniki obveznic do njihovega dospetja prejemajo samo obresti, glavnico pa šele na koncu. V primeru ravnokar izdanih obveznic Peruja torej šele čez sto let. Od včeraj je na trgih tako na voljo za 850 milijonov evrov stoletnih obveznic, prav takšna količina 12-letnih obveznic, pa še za milijardo in pol zadolžnic, ki bodo potekle leta 2060. Peru ima sicer nizko stopnjo zadolženosti in eno najhitreje rastočih gospodarstev v Južni Ameriki. Bruto domači proizvod se je v zadnjih dvajsetih letih početveril, predvsem zaradi kitajskega povpraševanja po bakru in drugih kovinah.

Korupcijska afera brazilskega konglomerata Odebrecht v Peruju
 / 28. 11. 2018

Prodaja stoletnih obveznic prihaja ravno v času precej turbulentne politične situaciji v državi, ki je v zadnjih dveh tednih zamenjala kar tri predsednike države. Martína Vizcarro je odstavil kongres 10. novembra, njegov naslednik Manuel Merina pa je odstopil po zgolj petih dneh protestov. Prejšnji torek zaprisegli Francisco Sagasti, nekdanji uradnik Svetovne banke, bo državo vodil do predčasnih predsedniških volitev spomladi prihodnje leto.

Ruska federacija si je za novega sovražnika združenemu pravoslavnemu carstvu tokrat izbrala Jehovove priče. Včeraj je ruski preiskovalni komite sprožil novi kazenski postopek zoper pripadnike te krščanske ločine, potem ko je rusko vrhovno sodišče leta 2017 prepovedalo njihovo delovanje in sekto razglasilo za ekstremistično organizacijo. Podlaga za nov kazenski postopek so tri leta prikritega preiskovanja, ki ga je tožilstvo izvedlo v dvajsetih različnih regijah Ruske federacije. Sodišče je za čas postopka zaprlo vsa njihova svetišča in izdalo priporne naloge za več sto oseb.

O spremembah ruske ustave, od števila predsedniških mandatov do definicije poroke
 / 17. 3. 2020

Ob tem je rusko notranje ministrstvo danes predstavilo vladni načrt digitalne transformacije v skupni vrednosti 600 milijonov evrov, z močnim poudarkom na umetni inteligenci. Tehnologije, ki jih bodo razvili v naslednjih treh letih, bodo uporabljene za algoritemsko iskanje osumljencev na podlagi biometričnih podatkov, zbranih na krajih zločinov. Ruska vlada upa, da bo uspeh prenovljenega tehnološkega sistema posnemal precej uspešno posodobitev davčnega informacijskega sistema, ki je v zadnjih treh letih pripomogel h kar 20-odstotnemu zvišanju pobranih davkov na ravni celotne federacije. 

Ameriški predsednik Donald Trump je preko Twitterja privolil v začetek prenosa oblasti bodočemu novemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu, kljub temu da poraza še vedno ni priznal. Po objavi rezultatov ponovnega štetja glasovnic v zvezni državi Michigan prejšnji teden je Emily Murphy, vodja Uprave splošnih služb, včeraj zvečer sporočila, da bo na podlagi zakona in dostopnih dejstev sprožila začetek prenosa oblasti. Uprava splošnih služb je neodvisna krovna agencija, ki je bila ustanovljena leta 1949 in skrbi za upravljanje drugih zveznih agencij v ZDA. Bidnova administracija bo imela od danes naprej dostop do proračunskih sredstev, predvidenih za tranzicijo, in stik z drugimi zveznimi agencijami. Do zdaj Biden namreč ni imel dostopa do zvezne policije FBI, ki vodi postopke pregleda ministrskih in drugih kandidatov za visoke vladne položaje. Prav tako ni imel dostopa do poročil obveščevalnih služb.

O ZDA na predvečer predsedniških volitev
 / 30. 10. 2020

Biden je medtem že predstavil člane svoje vladne ekipe. Nekdanji ameriški zunanji minister John Kerry bo postal Bidnov odposlanec za podnebje, zunanje ministrstvo bo vodil Antony Blinken, namestnik vodje Urada za nacionalno varnost v drugem Obamovem mandatu, sicer pa predan intervencionist. Precej raznolik je tudi preostanek do zdaj znane ekipe. Kubanec Alejandro Mayorkas bo imenovan na položaj ministra za domovinsko varnost, afroameričanka Linda Thomas-Greenfield, pa bo postala nova ameriška veleposlanica pri Združenih narodih.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je včeraj razkril novico, da britanska vlada vodi poseben črni seznam, na katerem je več novinarjev, aktivistov in članov dobrodelnih organizacij, ki si prizadevajo za dostop do informacij javnega značaja. Britanska zakonodaja o dostopu do informacij javnega značaja je precej bolj rigidna kot v večini drugih evropskih držav. Zahtevke obravnava posebna komisija, ki jih lahko na podlagi odločitve o varovanju nacionalnih skrivnosti odobri ali zavrne. V zadnjem letu je bilo zavrnjenih več zahtevkov kot v vseh preteklih 15 letih skupaj. Ti so se nanašali predvsem na javno naročanje v času epidemije COVID-19. Na črnem seznamu so z imeni in priimki pristali novinarji, ki delajo za tiskovne agencije Associated Press, BBC, The Guardian in druge nevladne organizacije. Poleg njihovih kontaktov so na seznamu tudi kontakti njihovih delodajalcev ter področja njihovega dela.

Zakon o informacijah javnega značaja
Pobuda za spremembo Zakona o dostopu do informacij javnega značaja
 / 28. 9. 2017

Ministrstvo za kmetijstvo je v javno obravnavo poslalo predloga novel zakonov o kmetijstvu in kmetijskih zemljiščih. Predlog novele Zakona o kmetijstvu je letos že tretjič v javni obravnavi, vendar v zadnji različici ni več dela, ki je urejal definicijo kmeta in kmetije. Na ministrstvu so želeli nacionalno ureditev uskladiti s predpisi EU, ki določajo, da je kmet subjekt, ki nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun, kmetijsko gospodarstvo pa objekt, s katerim kmet upravlja. Vendar pa so v drugi javni obravnavi, ki se je končala avgusta, prav na novo definicijo prejeli več pripomb. V javni obravnavi je tudi predlog novele Zakona o kmetijskih zemljiščih, ki poenostavlja vsebine na področju zemljiških operacij in spet uvaja možnost izgradnje državnih namakalnih sistemov, kjer naj bi se kot investitor pojavljal Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov.

Traktor pred parlamentarno zgradbo.
Vladni kmetijski ukrepi zaradi epidemije koronavirusa
 / 1. 4. 2020

Ustavno sodišče se še ni odreklo duhovom preteklosti. Danes je v obravnavo sprejelo ustavno pritožbo, v kateri mariborski pravnik Rok Lampe izpodbija posthumno razveljavitev obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika. Vrhovno sodišče je obsodbo domobranskega generala, ki je bil zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem obsojen na smrt s streljanjem, razveljavilo januarja. Sodniki so tedaj presodili, da pet izmed enajstih očitanih dejanj iz obsodbe delno ali v celoti ni bilo obrazloženih. Ustavni sodniki so zadržali tudi ponovljeni kazenski postopek o Rupnikovi krivdi, ki gre po poti njegove rehabilitacije. Pritožbo bi moralo obravnavati višje sodišče, a je ustavno sodišče zdaj postopek ustavilo, ker bi bil Rupnik z morebitno pravnomočno ustavitvijo kazenskega postopka posthumno dokončno opran krivde. Ustavno sodišče je sicer prejelo še dve ustavni pritožbi zoper razveljavitev obsodbe Leona Rupnika, ki ju je podalo več neposrednih in posrednih žrtev slovenskih kolaborantov s fašisti in nacisti. Tem so se pridružile še Judovska skupnost Slovenije, Zveza združenj borcev za vrednote NOB in Mestna občina Ljubljana.

RupnikRoserner
Vrhovno sodišče razveljavilo obsodbo Leona Rupnika
 / 10. 1. 2020

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness