9. 4. 2013 – 14.00

Od sage do zmage

Audio file

Saga z rožljanjem orožja na Korejskem polotoku se nadaljuje z današnjim pozivom Severne Koreje, naj se vsi tujci umaknejo iz države. Prek uradne državne tiskovne agencije je sporočeno, da obstaja možnost izbruha „termo – jedrske“ vojne na polotoku in da si oblasti v tem primeru ne želijo žrtev med tujci. Japonski predstavniki pa so medtem sporočili, da so pripravljeni na morebiten napad Severne Koreje. Na območju Tokia naj bi že bile nameščene rakete patriot, namestili pa naj bi jih tudi na otoku Okinava.

Skupini avstralskih znanstvenikov je uspel večji preboj pri mapiranju genoma koal in ustavljanju širjenja klamidije, ki uničuje populacijo te živali. Po šestih mesecih je znanstvenikom uspelo mapirati že več kot polovico genoma in identificirati čez dvanajst tisoč od dvajset tisoč genov koal. Upajo namreč, da bodo s pomočjo znanega genoma lahko razvili cepivo, ki bo tej živalski vrsti pomagalo pri boju z boleznimi, kot je klamidija. Ta bolezen, ki povzroča neplodnost in slepoto, je namreč dobesedno izbrisala populacijo koal v New South Walesu in Queenslandu. Ekipa znanstvenikov bi hkrati rada dognala, zakaj koale, živeče v Victorii, ostajajo praktično neprizadete. Koale so v Avstraliji na seznamu ogroženih živali.

Uhuru Kenyatta je po marčevski zmagi v prvem krogu volitev prisegel kot doslej najmlajši predsednik Kenije. Enainpetdesetletnik je sin Joma Kenyatte, ustanovnega očeta in prvega predsednika države v postkolonialnem obdobju, pod dosedanjim predsednikom Mwaijem Kibakijem pa je opravljal več pomembnih političnih funkcij. Raila Odinga, njegov nasprotnik na volitvah, je sicer izpodbijal volilne rezultate, a je izjavil, da bo spoštoval nedavno potrditev tekmečeve zmage s strani vrhovnega sodišča. Proti Kenyatti pred Mednarodnim kazenskim sodiščem v Haagu poteka tudi proces zaradi obtožb o storjenih zločinih proti človečnosti. Sam sicer zanika odgovornost za povolilno nasilje leta 2007, v katerem je bilo ubitih več kot tisoč dvesto ljudi.

Ob novici iranske državne televizije, da so v državi odprli nov obrat za predelavo uranove rude v tako imenovano rumeno pogačo, gre pričakovati nov val dušebrižniškega vznemirjenja zahodnih držav. Obrat v Ardakanu naj bi bil sposoben proizvesti šestdeset ton prečiščenega urana, ki se ga nato naprej bogati v uranovo gorivo, ruda pa naj bi prihajala iz prav tako na novo delujočih dveh rudnikov v osrednjem delu države. Iran naj bi po doslej znanih podatkih uran bogatil v dveh obratih, a ne do zadostne stopnje, ki bi omogočala izdelavo jedrskega orožja. Ker Mednarodni agenciji za jedrsko energijo ne dovoli popolnega nadzora nad svojim jedrskim programom, so Združeni narodi proti njemu uvedli sankcije. Zadnja pogajanja med Iranom in šesterico držav o jedrskem programu so se minuli konec tedna končala brez vsakršnega dogovora.

V New Yorku se po dveh mesecih nadaljujejo pogajanja glede dvajset let trajajočega spora o uradnem imenu Makedonije. Včeraj se je posebni odposlanec Združenih narodov v omenjeni zadevi Matthew Nimetz posebej sestal s predstavniki obeh pogajalskih strani, Makedonije in Grčije, danes pa naj bi potekalo skupno srečanje vseh vpletenih strani. Na njem naj bi Nimetz predstavil nekaj lastnih idej, ki bi lahko premaknile pogovore z mrtve točke. Napredek v pogajanjih je še posebej pomemben za makedonsko stran, saj bi pozitivno vplival na prihajajoče posebno poročilo Evropske unije, ki naj bi bilo podlaga za možen začetek pogajanj o vstopu nekdanje jugoslovanske republike v Evropsko unijo.

Ob dnevu evropske državljanske pobude se je začela uradna kampanja in podpisovanje iniciative za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka, v kateri sodelujejo tudi pobudniki iz Slovenije. Evropska državljanska pobuda je sicer poziv Evropski uniji, naj predlaga zakonodajo na področju, ki je v njeni pristojnosti. Pobudo mora podpreti vsaj milijon državljanov povezave iz najmanj sedmih držav. Konkretno iniciativo za univerzalni temeljni dohodek nam je predstavil Branko Gerlič iz Sekcije za preučevanje in promocijo UTD-ja pri Zofijinih ljubimcih:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Univerzalni temeljni dohodek je tudi ena izmed idej oziroma zahtev, ki se pojavlja v delu vstajniškega gibanja. Ali med gibanjem in pobudniki iniciative obstaja sodelovanje?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Dodajmo še, da je podpis pod pobudo mogoče oddati na spletni strani http://basicincome2013.eu/ubi/sl/podpisi-zdaj/.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj OECD je postregla z najnovejšim ekonomskim poročilom o Sloveniji, v katerem je precej prostora namenjenega krizi v bančnem sektorju. Ta je po mnenju OECD rezultat prevelikega predkriznega tveganja bank, šibkega korporativnega upravljanja v bančnem sektorju in pomanjkljivega bančnega nadzora. Možna rešitev problema bi bila dokapitalizacija bank, a bi bilo po mnenju organizacije prej treba izpeljati nove celovite obremenitvene teste in skrbne preglede bank ter objaviti rezultate. Del stroškov dokapitalizacij naj bi nosili tudi nekateri upniki, s čimer bi se zmanjšali javnofinančni stroški. Ustanovite slabe banke v OECD načeloma pozdravljajo, opozarjajo pa na tveganje pomanjkljive preglednosti takšne sanacije slabih bančnih terjatev in na možnost političnega vmešavanja.

Na priporočila OECD, ki se dotikajo njenega resorja, se je že odzvala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Opozorila je, da je Slovenija k strukturnim reformam trga dela in pokojninskega sistema intenzivno pristopila leta 2009, vendar zaradi pomanjkljivega socialnega dialoga in nizke stopnje zaupanja s pokojninskim zakonom in zakonom o malem delu ni uspela. Napovedala je spremembe študentskega dela. Dejala je, da je bila v pogovorih s študenti že sprejeta logika "vsako delo šteje", kar pomeni plačevanje prispevkov na eni in pravice na drugi strani.

Dvajsetletnico delovanja obeležuje Zveza podeželske mladine Slovenije, ki ima sicer svoje zametke v datumsko precej bolj oddaljenem povezovanju mladih na podeželju. Refleksijo dosedanjega delovanja in načrte za prihodnost nam je predstavil predsednik zveze Rok Roblek:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.