OFF čilanja

Aktualno-politična novica
24. 3. 2020 - 15.00
 / OFF

Predsednik madžarske vlade in vzornik našega velikega vodje med osamevanjem Viktor Orban s predlogom kriznega zakona o podaljšanju izrednih razmer v državi raziskuje nove poti do povečanega obsega pooblastil. Parlament bo namreč glasoval o sprejemu zakona o vladanju kriznih razmer bez ograničenja trajanja mandata. Predlog zakona med drugim predvideva tudi večje kazni za diskreditiranje vladnih ukrepov v času krize, ki bi jih Orban sprejemal sam prek institucije dekreta. Opozicijski poslanci z izjemo gibanja Naša domovina so se zavezali, da bodo glasovali proti zakonu, vladi pa so predlagali podaljšanje izrednih razmer za 90 dni. Orban je predlog zavrnil, češ da bo po devetdesetih dneh država v še slabšem stanju in da so časovno neomejene izredne razmere nujne. Oblika vladavine v prihodnosti Ogrskega kraljestva bo določena do jutri, ko se zaključi 15-dnevni rok dosedajšnjih izrednih razmer.

O razlogih za vzpon Jaira Bolsonara na brazilski politični sceni
 / 29. 10. 2018
S podobno hitrostjo, kot je bila ovržena novica, da je s koronavirusom okužen brazilski predsednik Jair Bolsonaro, je slednji umaknil najbolj kritiziran ukrep v borbi proti širjenju prej omenjenega virusa. Med ukrepi za naslednje štiri mesece v vrednosti med 50 in 75 milijard evrov proračunskih sredstev se je znašel člen, ki bi delodajalcem omogočal suspendiranje delavcev z delovnega mesta brez izplačila plač. Delodajalec bi bil sicer dolžan plačati prispevke, a ukrep je seveda zatresel rezultate v javnomnenjskih anketah in sprožil ostre kritike v medijih, tako da je Bolsonaro uradno na Twitterju ukrep preklical.  

V sosednji Boliviji proti ukrepom začasne vlade ob širjenju virusa protestirajo spolni delavci in delavke. Ob zaprtju več kot 50 bordelov v soseščini prestolnice La Paz se namreč v Organizaciji bolivijskih spolnih delavcev bojijo, da bodo prostituti in prostitutke prevzeli vajeti v svoje roke in poslovali na črno. To bi seveda pomenilo dodatno poslabšanje socialnih in zdravstvenih razmer spolnih delavcev v Boliviji. 

Nova civilizacijska dilema pred domačim Ustavnim sodiščem, kaj so begunci na južnih in severnih mejah?
 / 4. 11. 2015
Poslušalke in poslušalce vljudno vabimo, da svečano vstanejo ob vrnitvi našega predsednika Boruta Pahorja v javno življenje, čilanje na sončku se je končalo. Citiramo kabinet predsednika republike: »Predsednik republike Borut Pahor razume potrebo policije po pomoči vojske pri varovanju državne meje, toda izključno za varovanje državne meje!« Konec citata. S tem sporočilom je postavni predsednik javnosti sporočil, da je po ločenem kofetkanju z ministrom za obrambo Matejem Toninom in ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom podprl aktivacijo znamenitega člena zakona o obrambi. Gre seveda za sedemintrideseti a člen, ki vojski podeljuje nekatera policijska pooblastila - strah državljanov pred proti njim uperjenimi puškami Slovenske vojske je odveč, je že pred dnevi zagotovil Hojs. Vojska naj bi dobila izključno pooblastila za varovanje meje, kar bi policijskim enotam omogočilo večjo prisotnost v notranjosti države. Širitev pooblastil represivnih aparatov države za zdaj ni verjetna, saj ji nasprotujejo poslanci Levice, LMŠ in SD, kar pomeni, da predlog nima zahtevane dvotretjinske podpore.

Iz politične samoizolacije stopa tudi Franc Trček, ki je na dan vzpostavitve koronakrizne vlade izstopil iz poslanske skupine Levice. Zanje je bil, kot je pojasnil za javnost, preodrasel in preoster - kot vsak odrasel politik slovenske strankarske krajine si je seveda našel novo stranko, če že ne s podobnim programom, vsaj s podobno simboliko. Kljub prepovedi druženja se Trček pridružuje poslanski skupini Socialnih demokratov, ki bodo po novem v državnem zboru zasedali enajst stolov, torej šest več od dovoljene kvote druženja.

Vlada RS na novinarski konferenci naznanila usmeritve za pomoč samozaposlenim
 / 24. 3. 2020
Krizni štab pod vodstvom prerojenega pomladnika Janeza Janše je na nenovinarski konferenci predstavil gospodarske ukrepe v času trenutne krize z lepim imenom zakonski sveženj za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Ukrepi, vredni približno dve milijardi evrov, bodo veljali do konca maja z možnostjo podaljšanja in obsegajo javni sektor, samozaposlene, ki jih je epidemija prizadela, pa tudi delavce na čakanju in tiste, ki na delo zaradi višje sile ne morejo. Po konferenci je privržence lika in dela Janeza Janše razveselila še ena novica. Med stotino zapornikov, ki so zaradi nevarnosti širjenja virusa za en mesec izpuščeni iz zapora, sta tudi Janševa ideološka soborca - Istrabenzov Igor Bavčar in pivovar Boško Šrot. Več o ukrepih kriznega štaba v današnjem OFFsajdu ob petih.

Znanstvena redakcija sporoča: Vsaj ena panoga, ki je imuna na prihajajočo recesijo, je farmacevtska industrija. Med različnimi farmacevtskimi podjetji se tako odvija tekma v razvoju zdravila in cepiva za bolezen COVID-19. Zdi se, da sta trenutno vodstvo prevzeli podjetji iz ZDA. Na področju razvoja cepiva je trenutno v prednosti biotehnološko podjetje Modena; ko so prejšnji teden cepili prvo testno osebo, so njihove delnice poskočile najprej za 24 in naslednji dan še za 21 odstotkov. V razvoju zdravil pa trenutno prednjači podjetje z zloveščim imenom Gilead Sciences. Gilead je sicer mesto iz Stare zaveze Svetega pisma, opisano je kot mesto hudodelcev, omadeževano s krvjo. 

Zdravilo remdesivir, ki so ga primarno razvili za zdravljenje okužbe z ebolo, se trenutno uporablja v petih kliničnih raziskavah po svetu. Zanimanje po svetu je tako veliko, da so v podjetju prekinili dostop do zdravila za testiranje. Ameriška agencija za hrano in zdravila pa je zdravilu že podelila status »sirote«, ki je sicer namenjen zdravilom za redke bolezni. To v praksi pomeni, da ima podjetje Gilead sedemletno ekskluzivno pravico do izdelave in prodaje učinkovine. Učinek zdravila nestrpno pričakujejo tudi na infekcijski kliniki v Ljubljani, kjer so z donirano učinkovino že začeli zdraviti enega pacienta. Posledica preokupacije industrije s koronavirusom je sicer, da več kot 120 kliničnih raziskav drugih pomembnih zdravil, ki so tik pred tem, da bi jih odobrili za uporabo, začasno prekinjenih. 

Steklarna Rogaška
Težave steklarne v Rogaški Slatini
 / 31. 1. 2020
Motivacijo za lažje preživljanje karantene nam prinaša novica iz Hrastnika. Kot vsak zgleden državljan tudi Steklarna Hrastnik upošteva predpise kriznega štaba in krči svojo proizvodnjo. Vsem, ki lahko delajo od doma, je podjetje to omogočilo že v začetku prejšnjega tedna, ko so zaustavili tudi vse dejavnosti, ki niso strogo vezane na delovanje peči, kot sta denimo dvojni pregled in dekoracija. A podjetje vztraja in se ne pusti zmesti v težkih časih samoosamitvene vojne, ohranila sta se proizvodni proces steklenih izdelkov in delovanje obeh steklarskih peči, delavci, ki jih za to ne potrebujejo, pa bodo z vsemi nami ostali doma. Tudi vi vztrajajte, cenjeno poslušalstvo!

Za krajši čas, ki ga preživljamo v samosti, skrbi Jure Ferlež, župnik iz Doba pri Domžalah. Ob poplavi izzivov na spletnih omrežjih je župnik pripravil svoj izziv, ki je namenjen vsem, ki ste ZA SLOVENIJO. Če se želite pridružiti plemenitemu izzivu, se morate za cel teden, to je od nedeljske maše do nedeljske maše - za lažjo predstavo –, odreči vsaki negativni kritiki, blatenju, sramotenju in iskanju teorij zarote. Cerkveni dostojanstveniki tako kot še nikoli do sedaj ponovno premagujejo mentalne ovire v slovenskem društvu. Citiramo: »Namesto da bi nas poenotil proti skupnemu sovražniku – virusu –, nas bo še bolj razdelil. Šarec, Janša, Pivčeva, Kučan, Tonin, Pahor … Kdo je kriv? Bolj so skrajne obtožbe, raje delimo. Kot lutke.« 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.