OFF đabe vizumov

Oddaja
3. 2. 2017 - 15.00
 / OFF

Evropski parlament je potrdil predlog vizumske liberalizacije za državljane Gruzije, ki bodo od marca dalje lahko svobodno potovali po državah ekonomske unije, razen Velike Britanije in Irske. Pravico do svobodnega gibanja bodo lahko koristili za obdobje 90 dni vsake pol leta v poslovne, turistične ali družinske namene, ne pa tudi za delo. Predlog predvideva še ustanovitev varovalnega mehanizma, ki bo omogočal ponovno uvedbo vizumov za obdobje devetih mesecev v primeru zaznanja povečanih migracij ali prošenj za azil ter groženj javni varnosti. Do dokončne vizumske liberalizacije mora predlog potrditi še Evropski svet.

 

Francoski republikanski predsedniški kandidat François Fillon, proti kateremu poteka preiskava zaradi korupcije pri plačevanju svoje žene za delo v parlamentu, ki ga menda sploh ni opravila, se sooča z novimi obtožbami. Po novem se je preiskava razširila tudi na dva njegova otroka, ki ju je najel kot parlamentarna pravna svetovalca, čeprav sta bila oba v tistem času še študenta. Med letoma 2005 in 2007 sta skupaj zaslužila 84 tisoč evrov. Nekateri republikanci so Fillona že pozvali h odstopu, da bi lahko še pravočasno našli primerno zamenjavo. Ironično, ravno Fillon je prejšnjega republikanskega predsednika Sarkozyja kritiziral zaradi številnih preiskav, ki so se vršile proti njemu.

 

Trije poslanci evropskih Zelenih, in sicer člani evropskega parlamentarnega preiskovalnega odbora PANA, ki je nastal, da analizira pricurljane panamske dokumente, so včeraj izrazili negodovanje, ker jim nekateri ostali člani preiskovalnega odbora PANA in Evropska komisija onemogočajo učinkovite preiskave panamskih dokumentov in možnosti pranja denarja ter izogibanja davkov v Evropski uniji. Podpredsednica odbora Eva Joly je izjavila, da naj bi poljski poslanec Dariusz Rosati, koordinator komisije in član Evropske ljudske stranke, zaviral preiskave, saj naj ne bi hotel, da na pričanje pride predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Namen odbora naj bi bil ugotavljanje kršitev evropskih zakonov in nepravilnosti. Po besedah poslanca zelenih Svena Giegolda je zaenkrat število dokončnih ugotovitev majhno, tudi zaradi neizročanja vsebinskih dokumentov s strani Evropske komisije in Sveta Evropske unije. Giegold prav tako obtožuje komisijo, da jim ne dostavi opomb komisije o implementaciji in pripravi direktive proti pranju denarja.

 

Turškemu predsedniku Erdoganu je bil s strani parlamenta poslan osnutek ustavnih sprememb, naslednji proceduralni korak, ki bo omogočil aprilski referendum. Osnutek ustavnih sprememb ima 18 členov, katere spremembe prinaša in zakaj, pa pojasni Ioannis Grigoriadis z nemškega inštituta za mednarodne in varnostne zadeve.

Izjava

Turški vrhovni svet za radio in televizijo je sprejel nove ukrepe, ki omejujejo poročanje o incidentih, vezanih na državno varnost v času izrednih razmer. Televizijskim in radijskim postajam po novem ni dovoljeno objavljati izrednih novic ob varnostnih grožnjah, prepovedano je tudi vsakršno objavljanje podatkov o vpletenih, okoliščinah in lokaciji incidentov ter vsakršno poročanje, ki bi bilo lahko razumljeno kot agitacija ali pretiravanje. Dovoljene vsebine za poročanje bodo prejeli od pristojnih vladnih predstavnikov, določenih s strani premierja.

 

Premier Miro Cerar je Milana Brgleza pozval k odstopu z mesta podpredsednika Stranke modernega centra. To naj bi storil, ker ima Brglez pomisleke pri Zakonu o tujcih in ga smatra za neustavnega, Cerar pa ga podpira. Cerar naj bi pri svojem pozivu vztrajal, Brglez pa naj se tudi ne bi nameraval umakniti, saj da niso bila kršena programska stališča stranke.

OFF sta pripravila vajenec Natan in Vid.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.