Off šiitskega Bahrajna

Aktualno-politična novica
21. 6. 2016 - 15.00
 / OFF

Zunanji ministri Evropske unije so sprejeli sklep o podaljšanju pomorske operacije Sophia do julija naslednjega leta. Operacija se je pričela po znatnemu številu smrti beguncev, ki so skušali prečkati Sredozemlje, njen namen pa naj bi bil onemogočanje tihotapskih mrež in trgovine z ljudmi. Sedaj pa naj bi v te namene pridobila tudi dve dodatni nalogi. Ena izmed njih je usposabljanje libijske obalne straže in mornarice, druga pa uveljavljanje embarga na orožje za Libijo. Tega je še v času vladanja Moamerja Gadafija leta 2011 uvedel Varnostni svet Združenih narodov, minuli teden pa je potrdil uveljavljanje embarga v okviru dotične operacije, s čimer naj bi pripomogli k utrditvi libijske vlade narodne enotnosti, ta pa bo iz embarga izvzeta.

Izraelski režim krepi vezi s socialnim omrežjem Facebook. Jordana Cutler, dolgoletna svetovalka premierja Benjamina Netanjahuja in sedanja vodja kabineta veleposlanika v Združenih državah Amerike, je bila imenovana za vodjo politike in komunikacije na izraelski izpostavi Facebooka. Imenovanje prihaja v času izraelske agitacije zoper gibanje za bojkot izraelskih izdelkov. Izraelska vlada se sicer že nekaj časa spogleduje z idejo širjenja vpliva na Facebook, saj se preko slednjega širijo videi umorov in vršenja nasilja nad Palestinci s strani izraelskih oblasti. Minister za javno varnost Gilad Erdan in pripadnik vladajoče stranke Likud je imenovanje pospremil z besedami, da ima Facebook odgovornost nadzorovanja vsebine, ter opozoril na morebitne sankcije kršenja te odgovornosti, ob tem pa dodal, citiramo: “Vsak, ki škoduje državi Izrael, mora razumeti, da bojo posledice”.

Da posledice zares pridejo, v kolikor te režim označi za državnega sovražnika, pa so potrdili v Bahrajnu. Ta je odvzel državljanstvo šiitskemu šejku Isi Kasimu. Notranje ministrstvo ga je obtožilo pridiganja v prid interesom tujega sovražnika, kar je sledeč široko opredeljenemu členu bahrajnskega zakona pomenilo, da škoduje varnosti države in mu je zato lahko odvzeto državljanstvo. Spomnimo, da so na protestih leta 2011 večinoma šiitski muslimani protestirali zoper sunitsko monarhijo, ki pa jih je vlada s pomočjo sunitskih arabskih zalivskih držav zatrla. Prav tako so bahrajnske oblasti odvzele državljanstvo že vsaj petim pripadnikom šiitske veroizpovedi ter prepovedale delovanje največje šiitske opozicijske skupine in stranke Al Wefaq.  Večinoma šiitski Iran in libanonska skupina Hezbolah sta že opozorila na nevarnost eskalacije konflikta, Savdska Arabija pa je potezo Bahrajna pozdravila.

V Makedoniji so sinoči zopet potekali protesti, ki jih je tokrat sprožilo neizpolnjevanje vladnih zavez. Te naj bi bile izpolnjene do sobote, vključevale pa so vzpostavitev posebnega sodišča in ohranitev posebnega tožilstva za preiskovanje kriminalnih dejanj, v katere so sicer vključeni tudi številni politiki. Več deset tisoč glava množica je prav tako zahtevala sestavo prehodne vlade, ki bi razpisala legitimne volitve, odstop predsednika Gjorga Ivanova ter vključitev civilne družbe v razreševanje nastale politične krize. Spomnimo, da se je ta pričela z razkritjem nezakonitega prisluškovanja, ki ga je vršila nekdanja vlada Nikolaja Gruevskega.

S položaja predsednika največje hrvaške politične stranke HDZ je odstopil Tomislav Karamarko. Za razlog je navedel spodletelost pri oblikovanju nove parlamentarne večine po izglasovanju nezaupnice premierju Tihomirju Oreškoviću in padcu vlade. Spomnimo, da so Karamarka pestile tudi obtožbe koruptivne navezave njegove soproge z glavnim svetovalcem madžarskega Mola na Hrvaškem. Izredni kongres, na katerem bojo delegati volili novega predsednika, morajo po statutu stranke razpisati v roku 30 dni.

Vrhovno administrativno sodišče v egiptovskem Kairu je zavrnilo predajo dveh otokov v Rdečem morju Savdski Arabiji. Čeprav odločitev sodišča ni končna, ima lahko znatne politične posledice, saj je odločitev predsednika Fataha al Sisija o podaritvi otokov aprila sprožila proteste, eden izmed pravnikov, ki so zoper odločitev vložili tožbo, Malek Adly, pa je bil priprt. Egiptovska vlada se sicer sklicuje na to, da so jim bili otoki s strani Saudske Arabije leta 1950 dani le v varstvo.

Zunanjepolitični blok novic končujemo mednarodno, z drugim mednarodnim dnevom joge. V sklopu naraščajočega števila mednarodnih dni je danes v 191 državah potekal mednarodni dan joge, ki ga je v Indiji tudi letos vodil premier Narendra Modi. Ta je prav tako pobudnik ustanovitve dotičnega dneva. Premierjeva stranka BJP jogo povezuje s političnim hinduizmom in v šolske kurikulume uvaja obvezno vadbo joge. S tem in temu podobnimi ukrepi skuša revidirati zgodovino in jo prilagoditi strankini hindujsko nacionalistični interpretaciji indijske zgodovine in kulture. Današnji dan joge v Indiji, kjer ta postaja podobna množičnemu gibanju, pa je premier pospremil z besedami, citiramo: “Tako kot je mobilni telefon sedaj del vašega življenja, naredite tudi jogo za del vašega življenja”.

Uprava Luke Koper je na tiskovni konferenci opozorila na netočne podatke, s katerimi sta v zadnjih dneh oprerirala Slovenski državni Holding in državni sekretar Metod Dragonja. SDH se je v svojih sklepih namreč skliceval na analizo poslovanja in stroške dela Luke Koper, ki so bili objavljeni na spletni strani podjetja, vendar ti niso bili točni. Prav tako je po besedah predsednika uprave Dragomirja Matića državni sekretar Metod Dragonja zavajal s podatki, saj je uporabljal podatke donosa kapitala iz obdobja med letoma 2011 in 2013, ko je bil donos nižji kot v preteklih dveh letih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness